Egy tucat izgalmas dolog, amit nem tudtál a Rangóról

Vágólapra másolva!
Ha bírtad a Rangót, de nincs időd a neten turkálni filmes információmorzsák után, elég, ha a mi cikkünket elolvasod, amelyben összeszedtük a tizenkét legérdekesebb dolgot, amit megtudtunk a filmről. Cikkünk végén nyereményjátékot találsz, amellyel jópofa, Rango arcképével ellátott ajándékokat nyerhetsz.
Vágólapra másolva!

1. A Rango alapötlete még A Karib-tenger kalózai-filmek előtt született meg: Gore Verbinski rendezőnek kedve támadt csinálni egy különleges westernfilmet, ami történetesen animált. Aztán a kalózok miatt jó pár évet tolódott a projekt.

Forrás: [origo]
Egy kocka a Rango című filmből

2. Amikor Verbinski, John Logan forgatókönyvíró és kollégáik elkezdtek dolgozni a film forgatókönyvén, alaposan áttanulmányozták a különböző westerntípusokat a klasszikusoktól kezdve a komédiákig, és összegyűjtötték maguknak a westernekben felbukkanó olyan archetípusokat, mint például a bandita, a korrupt polgármester vagy a kemény, de érzékeny nő, és ezeket beledolgozták a könyvbe.

3. Az animációs filmekhez legtöbbször úgy veszik fel a dialógusokat, hogy a színészek egyenként stúdióba vonulnak és felmondják a szövegüket, a Rangó-n viszont egészen más munkamódszert alkalmaztak: a színészek összegyűltek egy kezdetleges díszletben, kaptak néhány alapjelmezt és kelléket, és együtt eljátszották a filmet, miközben rögzítették a hangjukat. A hangfelvétel így annyi ideig tartott, mint egy rövidebb filmforgatás (24 napba telt), de Verbinski és a színészek úgy érezték, így sokkal élőbb a dolog.

Werkfilm a Rango forgatásáról

4. A hangrögzítés közben filmfelvétel is készült a színészekről, amit aztán megkaptak az animátorok, és sorvezetőként használtak a figurák animálásakor. Rango mimikája tehát nem követi egy az egyben Johnny Deppét, de a színész mozgása és arckifejezései ihlették a figura gesztusait.

5. Por város teknős polgármesterének figuráját a Kínai negyed vízmágnásáról, a John Huston által megformált Noah Crossról mintázták.

6. A Rango volt George Lucas vizuális trükköket készítő stúdiójának, az Industrial Light and Magicnek az első egész estés animációs filmje. Verbinski azért választotta őket, mert A Karib-tenger kalózai-n már dolgozott velük.

Forrás: [origo]
A Rango egy képkockájának fejlesztése a storyboardtól a kész filmig

7. Rango vizuális megjelenésének kialakításához az alkotók számos helyről merítettek inspirációt különböző gyíkfajtáktól kezdve Don Knotts komikusig.

8. A kilencszeres Oscar-jelölt operatőr, Roger Deakins volt a film operatőri tanácsadója. Deakins nem először vállalt ilyen feladatot: a WALL-E-n és az Így neveld a sárkányodat-on is dolgozott konzultánsként.

9. Johnny Depp Rangót részben a gonzóújságírás atyjáról, Hunter S. Thompsonról mintázta, akit Depp egyszer már eljátszott a Félelem és reszketés Las Vegasban-ban. Amikor a film elején Rango kiesik a kocsiból és a sztrádán sodródik, egy pillanatra a Félelem és reszketés Las Vegasban-ban találja magát, amikor nekizuhan Thompson szélvédőjének.

Johnny Depp a Félelem és reszketés Las Vegasban-ban

10. A Nyugat szellemét a westernfilmekkel befutott Clint Eastwoodról mintázták, de a figurát Timothy Olyphant szinkronizálta. Nem azért, mert Eastwood nem vállalta a feladatot, hanem, mert Verbinskiék fel sem kérték rá, mivel eleve "paródiának szánták" a felbukkanását.

11. A Rango "PG" korhatár-besorolást kapott az USA-ban, ami azt jelenti, hogy a film nem korhatáros, de tartalmazhat kicsiknek nem való elemeket, ezért a szülőkre bízzák a döntést, hogy elviszik-e rá gyermeküket. Ez az első animációs film, ami részben cigarettázás miatt került ebbe a kategóriába (egyesek szerint még sokkal szigorúbb besorolást kéne kapnia). Magyarországon 12-es korhatárbesorolást kapott a film.

12. A film készítése közben Verbinski nem gondolkozott azon, hogy a gyerekek érteni fogják-e, mert a "saját gyermeki énjének" csinálta. Szerinte abszolút nem baj, ha a gyerekek nem értenek minden utalást a filmben, sőt, lehet, hogy még jobban is élvezik, ha úgy érzik, hogy egy "tiltott világba" csöppentek.

* * *

Ha elvarázsolt a Rango szürreális világa, játssz velünk, hogy szemrevaló, Rango képmásával díszített holmikat nyerhess. Összesen kilenc olvasónk részesülhet ebben az örömben: öten egy-egy rangós papucsot és bögrét, hárman pedig rangós szájharmonikát nyerhetnek. Fődíjunk egy szépséges rangós függőágy.

Forrás: [origo]

Ha szeretnéd megnyerni a rangós ajándékok valamelyikét, nem kell mást tenned, mint megválaszolni az alábbi kérdést, s a helyes választ a lakcímeddel együtt elküldeni a [email protected] címre. A levél tárgya "Rango" legyen, egy olvasó csak egy választ küldhet be.

Kinek a felesége szinkronizálja a Rangónak megtetsző, Beans nevű gyíkot?

A) Sacha Baron Cohené
B) Johnny Deppé
C) Gore Verbinskié

A helyes megfejtést beküldők közül 9 játékost sorsolunk ki, akik közül öten rangós papucsot és bögrét, hárman pedig rangós szájharmonikát nyernek. Egy játékos rangós függőágyat nyer.

A játék egyfordulós, ideje: 2011. március 8. - március 20. A sorsolásra 2011. március 21-én kerül sor. A játékban az [origo] Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a nyerteseket e-mailben értesítjük.

Amennyiben kérdés merült volna fel benned a játékkal kapcsolatban, azt itt felteheted.