Így dolgozik Simon, a robot - videó

Vágólapra másolva!
Egy amerikai kutatócsoport szerint egyszerűbb lenne az emberek és robotok közötti kommunikáció, ha a jelenlegi, darabosan mozgó robotok helyett olyanokat építenének, amelyek a lehető legjobban képesek utánozni az emberi mozgást.
Vágólapra másolva!

Mindenki tudja, hogy nemcsak az számít, amit mondunk, hanem az is, hogy közben milyen jelzéseket adunk a testünkkel. Mi a helyzet akkor, ha nem egy másik emberrel, hanem egy robottal kell kommunikálnunk? Az amerikai Georgia Tech kutatói szerint ebben az esetben is nagyon fontos a testbeszéd: egy új kísérlet alapján az emberek sokkal inkább képesek utánozni egy olyan robotot, amely nem darabosan, hanem az emberekhez hasonló gördülékenységgel mozog.

Az Andrea Thomaz által vezetett kutatócsoport a kísérletek során egy Simon nevű robotot használt. Simont kétféleképpen programozták be: a kísérletek egy részében darabosabb, inkább robotszerű mozgásokat hajtott végre, máskor viszont úgy mozgott, ahogyan egy ember. A robotot az utóbbi néhány esetben olyan utasításokkal látták el, hogy egyszerre több "ízülete" is aktív legyen, mozgása pedig minél gördülékenyebbnek tűnjön. Az alábbi videón a kutatók mutatják be a robotot, és láthatjuk, amint Simon olyan mozdulatsort végez, mintha fel kellene emelnie egy dobozt:

A kísérlet résztvevőit arra kérték, hogy írják le néhány mondatban a robot által végzett mozdulatsorokat. Kiderült, hogy az emberek sokkal könnyebben körül tudják írni, hogy mit csinál a robot, ha annak mozgása emberszerűbb, kevésbé darabos. Sőt nemcsak a mozgássorozatok érzékelése vált így könnyebbé, hanem a mozdulatok utánzása is: a résztvevők jóval élethűbben utánozták a robotot akkor, ha annak mozdulatai gördülékenyebbek voltak.

"A jövőben olyan robotokat szeretnénk tervezni, amelyekkel a lehető legegyszerűbben kommunikálhatunk, sőt azt is elfelejtenénk közben, hogy robottal van dolgunk. Ehhez persze az kell, hogy a robot sose végezzen el két mozdulatsort egészen egyformán: ha például integet, akkor ne integessen kétszer ugyanúgy, hanem mindig egy kicsit máshogyan" - mondta a kutatásban szintén résztvevő Michael Gielniak.

"Eddig nem igazán tudtuk mérhető módon jellemezni azt, hogy egy mozgás mennyire emberszerű. A mostani kutatás viszont nemcsak szubjektív ítéleteket, hanem számokkal is jellemezhető adatsorokat szolgáltatott nekünk arról, hogy melyik mozgássorozat mennyire tűnik a számunkra emberszerűnek. Feltételezzük, hogy egy hozzánk hasonlóan mozgó robottal könnyebben kommunikálnánk, ezért próbáljuk a fejlesztést ebbe az irányba vinni" - mondta Thomaz.

A robottal végzett kutatás eredményeit kedden mutatták be a lausanne-i Human-Robot Interaction elnevezésű konferencián.