Pokorni: "Nincs asztalon" a tandíj bevezetése

Vágólapra másolva!
Nem lesznek finanszírozhatóak az egyetemek, ha nem tartják fenn a költségtérítéses rendszert - jelentette ki a HírTV-ben  a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke. Pokorni Zoltán ismét cáfolta, hogy a kormány tandíjat vezetne be.
Vágólapra másolva!

"Magam sem tudom, hogyan került a Széll Kálmán Tervbe egy táblázat alá az az apróbetűs passzus, amely többi között a költségtérítéses képzésnek a felsőoktatási rendszerből történő kivezetéséről szól. Amikor a szöveget megvitatták, ezek a mondatok nem szerepeltek benne - mondta a Hírt TV vasárnap esti Kontraszt című műsorában Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke.

A nagyobb kormánypárt alelnöke állítása szerint nem ért egyet az ott szereplő mondatokkal. A költségtérítéses képzések aránya - mint mondta - eleve már régen nem éri el az ötven százalékot, az utóbbi tíz évben éppen ennek a képzési formának a száma csökkent radikálisan, rontva az egyetemek rentabilitását.

"Ha nem tartják fenn ezt a képzési formát, akkor az egyetemek nem lesznek finanszírozhatóak" - mutatott rá a poltikus, aki szerint ha meg akarják őrizni a mostani kapacitásokat, meg kell jelenni a nemzetközi piacon, hogy a felsőoktatási intézmények "eladják" a képzéseiket.

A politikus kitért arra is, hogy a kormány tandíj bevezetését. "Nincs ilyen terv az asztalon" - jegyezte meg.

Az intézményeket sújtó zárolásokat a szakpolitikus a nehéz gazdasági helyzetben szükséges rossznak nevezte, és kérdésre válaszolva kitért arra is, ahhoz, hogy a tavaszi ülésszak alatt elfogadják az új felsőoktatási törvényt, a kormánynak májusban le kell tennie javaslatát az asztalra.