Támadást indít a felkelők utolsó bástyája ellen Kadhafi hadserege

Vágólapra másolva!
Támadásra készülnek a líbiai kormánypárti katonák a kormányelles tüntetők utolsó bázisa, Bengázi ellen. A lázadók egyik képviselője a Reutersnek azt mondta, az európai hatalmak cserben hagyták őket, segítség nélkül nem tudják felvenni a harcot a hadsereggel. Sokan menekülnek Bengáziból.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti katonák áttörésre készülnek a líbiai kormányellenes lázadók utolsó fontos vonalánál, Adzsabija városban. A város állja már csak útját a kormánypárti csapatoknak a lázadók központja, Bengázi előtt. Kedd este a Guardian című brit napilap arról számolt be, hogy a lázadókat vezető forradalmi tanács szeretné megtartani az Adzsabija feletti teljes ellenőrzést, számos bengázi lakos mégis úgy döntött, inkább elmenekül az egyiptomi határ irányába.

A líbiai hadsereg utasította a lázadókat, tegyék le a fegyvert, mert egyre közelebb kerülnek központjuknak számító Bengázihoz - írja a brit Telegraph. Kadhafi elnök fia, Szaif al Iszlam a francia Euronews csatornának kijelentette a kormány csapatai közel járnak a városhoz, "mindennek vége lehet 48 órán belül". A brit lap beszámolója szerint Bengáziban egyszerre dacos és ideges a hangulat, a helyiek egy része vérfürdőt jósol, mások viszont biztosak benne, hogy a líbiai hadsereggel való összecsapásból végül a lázadók kerülnek ki győztesen.

"A csata elveszett. Kadhafi minden eszközt bevet ellenünk" - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek egy líbiai lázadó. A lázadók úgy érzik, cserben hagyták őket - írja a Guardian. A befolyásos európai országok által kilátásba helyezett, a líbiai kormányt sújtó intézkedések - többek között a líbiai légtér feletti repülési tilalom bevezetése, valamint a tüntetők felfegyverzése - nélkül nem tudják felvenni a harcot Kadhafi csapataival. A kormánypárti csapatok folyamatosan szorítják vissza őket légi és földi támadásaikkal.

Nagy-Britannia és Franciaország többször kijelentette, hogy szükség lenne a repülési tilalom elrendelésére, ami a lázadókat segítené. Kína és Oroszország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának két vétójoggal rendelkező állandó tagja azonban már korábban jelezte, hogy ellenzi ezt. A kérdés a Párizsban zajló G8-csúcs szerdai külügyminiszteri tanácskozásán is szóba került, a Telegraph című brit lap szerint itt már Németország is jelezte, hogy ellenzi a tervet.

Az országban zajló harcok miatt naponta közel másfél millió hordóval esik a líbiai olajkitermelés. Líbia a kitermelt kőolaj nagy részét Európába exportálja.

Szerdán a líbiai forradalom támogatói felmásztak Líbia londoni nagykövetségének épületére, kivették tartójából a líbiai zászlót, és egy másikat tettek a helyébe. A tüntetők már néhány nappal korábban is levették a líbiai zászlót a nagykövetség épületéről, és egy olyat raktak a helyébe, amely még Kadhafi hatalomra kerülése, 1969 előtt volt az ország zászlaja.