Megkezdődött itthon két, nem megfelelő csecsemőtápszer visszagyűjtése

Vágólapra másolva!
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ÁNTSZ) megkezdte két, nem megfelelő vitamintartalmú csecsemőtápszer visszagyűjtésének ellenőrzését.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, visszahívta két termékét az egyik nagy tápszerforgalmazó, mert azoknak túl magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ha egy tápszerben több a vitamin, illetve az ásványi anyag a megengedettnél, elfogyasztása esetén szorulás, ritkább esetben hányás és hasmenés fordulhat elő. Ráadásul a megszokottól eltérő szín, íz és illat miatt a gyerekek el is utasíthatják a terméket.

A visszahívás az alábbi két termékre vonatkozik:

- Milupa Komfort 1, lejárati ideje: 2012.03.16. és 2012.04.21. között, forgalmazás helye: gyógyszertárak.

- Milupa Milumil HA 1, lejárati ideje: 2011.12.29. és 2012.02.24. között, forgalmazás helye: gyógyszertárak, Rossmann üzletek, Auchan Magyarország Kft. üzletei.

A gyártó saját hatáskörben intézkedett a termékek visszahívásáról. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a magyarországi forgalmazó cégnél ellenőrzést végzett, és megkezdte a kifogásolt termékek visszagyűjtésének ellenőrzését.

A gyártó a megvásárolt termékeket visszaveszi, és árukat megtéríti. Ennek részleteivel, illetve egyéb termékinformációval kapcsolatban a termékek csomagolásán is megtalálható (+36)80331233-as zöld számon lehet érdeklődni.

1981-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Közgyűlése kiadta "Az anyatej-helyettesítő anyagok forgalmazásának nemzetközi kódexét". A kódexet 118 ország, köztük Magyarország is ratifikálta. Az ajánlás a szoptatás mindenkori védelmét és népszerűsítését irányozza elő, miközben határt szab a szoptatást gátló vagy hátráltató termékek (pl. cumi, cumisüveg) népszerűsítésének. A világ 24 országában már törvénybe iktatták a kódex ajánlásait.