Küldetésnek álcázták afgán civilek meggyilkolását amerikai katonák

Vágólapra másolva!
Egy huszonhárom éves amerikai katona, Jeremy Morlock az amerikai katonai bíróságon bevallotta, hogy tagja volt egy olyan "gyilkos csapatnak", amely hamis harci helyzeteket kreált, amelyek során afgán civileket öltek meg. Morlock vádalkut kötött, ezért várhatóan huszonnégy helyett csak hét évet kell börtönben töltenie. Még négy katonát fognak felelősségre vonni az ügyben.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek találtak egy amerikai katonát, aki tavaly január és május között Afganisztánban egy "gyilkos csapat" tagjaként sportot űzött civil emberek megöléséből - írja a Guardian. Az amerikai hadsereg specialistája a katonai bíróságon bevallotta, hogy segített megölni három fegyvertelen afgánt. "A terv az emberek megölése volt, uram" - mondta a bírónak a Seattle melletti Fort Lea bíróságán.

Az ügy világszerte nagy felháborodást váltott ki, miután a videóra vett vallomásokat több amerikai televízió is leadta. A videókon Morlock részletesen elmesélte, hogy ő és a Stryker brigád tagjai hogyan szervezték meg a hamis háborús szituációkat, amelynek során meg tudták ölni a civileket, akik egyébként semmilyen ellenállást nem mutattak. Morlock és társai viszont úgy állították be a halálukat, mintha lázadást vertek volna le.

Ezen a héten a Der Spiegel német magazin fotókat közölt a három katonáról, köztük Morlockról, ahogy egy fiatal afgán fiú holtteste felett pózolnak, mintha trófea lenne. Kiderült, hogy a katonák közül néhányan megtartották áldozataik testrészeit, köztük koponyákat emlékbe. A fotók megjelenése után az amerikai hadsereg hivatalos közleményben kért bocsánatot az áldozatok családjaitól.

Az ügy egyébként az amerikai hadsereg újabb kommunikációs csődje, és körülbelül ahhoz hasonló, mint ami az iraki Abu Graib-i fogolykínzás. 2004-ben sokkolták a világot azok a fényképek, amelyek az amerikai katonák kegyetlenkedéseiről készültek az iraki Abu Graib börtönben. Azóta 11 katonát ítéltek el az üggyel kapcsolatban, tiszteket azonban nem vontak felelősségre, pedig a Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint ők is rendeltek el kínzásokat Irakban.

Morlockot legalább huszonnégy évi börtönre ítélhetik háborús bűneiért. Hét év után azonban szabadlábra helyezhetik, mivel vádalkut kötött. Megegyezett a bírósággal, hogy az enyhébb büntetésért cserébe tanúskodik társai ellen.