Leállítják két borsodi erőmű működését

Vágólapra másolva!
Csoportos létszámleépítésre készül az AES Borsodi Energetikai Kft. amely bejelentette, hogy felfüggeszti tiszapalkonyai és berentei erőművének működését.
Vágólapra másolva!

A Borsodi Erőműből 125, a tiszapalkonyaiból 78 dolgozó elbocsátását tervezi az amerikai AES konszern magyarországi érdekeltsége, az AES Borsodi Energetikai Kft. Tóth Edit, a munkaügyi központ munkatársa szerdán közölte, hogy a cég a csoportos létszámleépítési tervéről előzetesen értesítette a munkaügyi központot, végleges döntéséről azonban még nem.

Az AES a 90 megawatt kapacitású széntüzelésű tiszapalkonyai és a 71 megawatt kapacitású, biomasszaalapon működő Borsodi Erőművek leállításával egyidejűleg tárgyalásokat folytat azok eladásáról is.

A társaság döntésének hátterében elsősorban a villamosenergia nagykereskedelmi árának hosszú távú csökkenése, a növekvő szén- és biomasszaárak, valamint a szén-dioxid-kibocsátási költségek növekedése áll, mert ezek jelentősen megnehezítették a versenyképes működését. A régebbi típusú széntüzelésű erőművek hasonló nehézségekkel küzdenek a környező országokban és a világ más területein is. Az AES ugyanakkor továbbra is üzemelteti a 900 megawatt kapacitású gáztüzelésű Tisza II Erőművet Tiszaújvárosban.