Cukorgyárat nyitnának a kapuvári gazdák

Vágólapra másolva!
Cukorrépát termesztenének, és azt feldolgozó gyárat építenének kapuvári gazdák. A Cukor Terméktanács támogatná a tervet, ám közben buktatókra figyelmeztet.
Vágólapra másolva!

Tarthatatlannak tartják a kapuvári gazdák, hogy Magyarországnak Ausztriából kell cukorrépát importálnia , ezért a termelés felfuttatását, illetve cukorgyár építését tervezik - írja a Magyar Nemzet. Az üzemet az egykori Petőházi Cukorgyár közelében hoznák létre, egy elhagyott lengyár területén. Kiss M. Vencel gazdálkodó szerint a megfelelő időben álltak elő a kezdeményezéssel, hiszen 2014-től tárgyalják újra az uniós cukorkvótákat, ahhoz pedig, hogy az esetleges kvótabővülést követően gyorsan elindulhasson a termelés, a felkészülést most kell kezdeni .

Fisher Béla, a Cukor Terméktanács elnöke a lapnak azt mondta, a terv támogatható, de meg kell vizsgálni, hogy lesz-e megfelelő mennyiségű cukorrépa a termeléshez, adott üzemméret alatt ugyanis nem működtethető gazdaságosan egy cukorgyár. Tátrai Eszter, a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtófőnöke szerint egyelőre a legfontosabb feladat annak tisztázása, hogy az elmúlt időszakban miért adta vissza hazánk a cukor termelési kvóta nagy részét, és miért mentek tönkre a cukorgyárak.

Glattfelder Béla, a Fidesz Európa Parlamenti képviselője még március közepén arról beszélt a Magyar Rádióban, hogy 2014 előtt biztosan nem nyitnak Magyarországon új, vagy már korábban bezárt cukorgyárat. Az országban működő öt cukorgyárból már csak a kaposvári üzemel, új gyárak nyitására a képviselő szerint csak akkor lenne esély, ha a kaposvári gyár a saját kvótáinak bizonyos részéről lemondana.