Rettegnek a műhibaperektől az amerikai orvosok

Vágólapra másolva!
Az úgynevezett védekező orvoslás lényege, hogy az orvosok azzal igyekeznek az ellenük műhiba gyanúja miatt bármikor emelhető vádakat megelőzni, hogy biztonsági okokból egész sor fölösleges vizsgálatot is elvégeztetnek. Az amerikai egészségügy reformja kapcsán a vezető szakemberek attól tartanak, hogy a fölösleges vizsgálatok száma nőni fog.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban az orvosok hatalmas összegeket fizetnek a biztosítóknak, mert elégedetlen betegek vagy hozzátartozóik bármikor beperelhetik őket.

A Medscape Business of Medicine legújabb száma kiemelten foglalkozik ezzel a kérdéssel, mert a becslések szerint a csupán megelőzés, védekezés miatt végzett vizsgálatok az egészségügyi költségvetésből évente már mintegy 210 milliárd dollárt visznek el. Egyes becslések szerint az orvosok 91 százaléka védekező orvosi gyakorlatot folytat - ez 2416 doktor megkérdezése alapján gyűjtött adat.

Ezek az orvosok valamennyien azt vallották, hogy véleményük szerint a törvényeket kellene módosítani. Hozzátartozik a teljes képhez, hogy a diagnosztikus vizsgálatok egy része nem csak sok pénzbe és időbe kerül, de a beteg számára sem veszélytelen.

A vezető szakemberek úgy vélik, hogy az orvosi műhibákat csak speciálisan képzett bírók tudnák megfelelően megítélni. A képzett bírák garanciát jelenthetnének arra is, hogy a perek ne húzódjanak el évekig.