Soha nem látott szinten a magyar devizatartalék

Vágólapra másolva!
Az áprilisi dollárkötvény-eladás miatt 36 milliárd eurós rekordszintre emelkedett a jegybank nemzetközi devizatartalékainak állománya.
Vágólapra másolva!

A márciusi 35,7 milliárdról április végére korában soha nem látott szintre, 36,2 milliárd euróra nőtt a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka - derül ki a jegybank adataiból.

A növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy Magyarország a március végi dollárkötvény-kibocsátás után az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) áprilisban 500 millió dollár értékben újabb dollárkötvény-csomagot bocsátott ki. A tranzakcióból befolyó pénz pedig a tartalékokat hizlalta.

A devizatartalék a válság előtt 17-18 milliárd euró körül mozgott Magyarországon, később azonban jelentősen, 30 milliárd euró fölé emelkedett. A tartalékok felduzzasztása elsősorban a válsággal, illetve annak magyarországi lefolyásával magyarázható. Magyarországon a devizatartalék tartásának több célja is van. A kormányzat devizaszámláinak vezetésén túl a legfontosabb az, hogy a jegybank a devizatartalékkal, mint eszközzel demonstrálja a pénzügyi piacokat érő sokkok ellensúlyozására irányuló szándékát és a képességét. A másik fontos cél a forint védelme, a tartalék ugyanis egy esetleges devizapiaci beavatkozáshoz biztosít forrást - egyfajta pajzsról van szó, ha az országot kinézik maguknak a befektetők.