Vágólapra másolva!
Az Hérculestől kapott korai pofon után a 34. fordulóig szinte meg se torpant a Barca, amely szerda este a Levante elleni döntetlennel bebiztosította huszonegyedik bajnoki címét. Összegyűjtöttük a nagy menetelés néhány fontos állomását.

A Barcelona a 2010/2011-es idénynek az elmúlt években már megszokott, sikert sikerre halmozó csapattal vágott neki, annyi különbséggel, hogy a spanyol játékosok friss világbajnokoknak mondhatták magukat: a kapuban Valdés, a védelemben Dani Alves, Piqué, Puyol, Abidal (Maxwell), a középpályán Xavi, Iniesta, Busquets (Keita), a támadósorban pedig Pedro, az aranylabdás Messi és Villa volt állandó szereplő Josep Guardiola csapatában.

A címvédő a nyáron elengedte ugyan a Milanhoz Zlatan Ibrahimovicot, akinek megromlott a kapcsolata a vezetőedzővel, valamint Yaya Tourét a Manchester Cityhez, de tökéletesen pótolta őket a helyükre szerződtetett David Villa, Javier Mascherano duó. Előbbi Messi mögött a csapat második legeredményesebb játékosa, utóbbi kevesebb időt kapott a bizonyításra, de amikor pályára lépett, élt a lehetőséggel. A télen megszerzett holland Ibrahim Afellay viszont csak epizódista lett.

A Santander idegenbeli 3-0-s legyőzésével kezdte a bajnokságot a Barcelona, de a 2. fordulóban a feljutott Hércules meglepetésre 2-0-ra nyert a Nou Campban, ekkor úgy tűnt, homokszem kerülhetett a tökéletesen működő gépezetbe.

A paraguayi Valdez kétszer be vette a Barcelona kapuját


A Barcelonát nem vágta földhöz az alicanteiek elleni kudarc, parádés sorozatba kezdett. A leglátványosabb erődemonstrációt a 12. fordulóban tartotta a klub, amikor is a szezon végén már biztosan búcsúzó Almería otthonában nyert 8-0-ra, amely az elmúlt évtized legnagyobb különbségű spanyol bajnoki győzelme.

Messi három gólig és két gólpasszig jutott az Almería ellen


A címvédőnek hatalmas erőt adott a kiütéses győzelem, mert a következő fordulóban az éllovas Real Madridot 5-0-val küldte haza a Nou Campból, a sikerrel a szezonban először állt élre a Barcelona.

Mourinho történelmi vereséget szenvedett a Nou Campban


A Barcelona, a Real elleni győzelemnél már benne volt abban a veretlenségi sorozatban, amely a 3. fordulóban, az Atlético otthonában aratott 2-1-es sikerrel kezdődött, és a 34. fordulóban, harmincegy találkozó után, a Real Sociedad elleni 2-1-es vereséggel ért véget. Ráadásul a 7. és a 22. forduló között volt egy 16 mérkőzést számláló győzelmi sorozata a klubnak, amikor is a Sevilla (5-0), az Espanyol (5-1) és a Real Sociedad (5-0) sem úszta meg öt kapott gól alatt.

A BL-elődöntőre tartalékoló Barcelonának a Sociedad ellen ért véget a sorozata


A 36. fordulóban a Real Madrid 4-0-ra verte a Getafét, így a Barcelona a pályán harcolhatta ki a bajnoki címet a Levante ellen. A listavezető nem erőltette meg magát, Keita fejesével ugyan vezetett Valenciában, végül Piqué hibája után 1-1-es döntetlenre végzett, de így is bajnok lett.

Keita bombafejese a Levante ellen


Piqué ügyetlenkedése is belefért


A játékosok közötti rangsorban, a 36 találatnál járó Cristiano Ronaldo valószínűleg a gólkirályi címmel vigasztalódhat, míg a 31 góllal második helyen álló Messi a gólpasszlistát vezeti Özil előtt, Victor Valdés pedig a legjobb kapusnak járó Zamora-díj legnagyobb várományosa.

Az aranylabdás Messi góljai és legszebb megmozdulásai a szezonban