Háborús bűnökért öt évre ítélték, majd szabadon engedték John Demjanjukot

Vágólapra másolva!
Szabadon bocsátják John Demjanjukot, habár a müncheni bíróság öt év börtönre ítélte második világháborús bűnök miatt. A 91 éves férfit 27 900 rendbeli gyilkosságban való bűnrészesség vádjában találta bűnösnek a bíróság, amely most a vizsgálati fogságban eltöltött két év és az előrehaladott életkora miatt engedi szabadon. Demjanjuk mindvégig tagadta, hogy a lengyelországi sobibóri koncentrációs tábor őreként több ezer zsidó fogoly meggyilkolásában vett részt 1943 márciusa és szeptembere között.
Vágólapra másolva!

Azért bocsátja szabadon az öt évre ítélt John Demjanjukot a müncheni bíróság, mert a tanács elnökének indoklása szerint nem áll fenn a szökés veszélye. Demjanjuk ugyanis nem hagyhatja el az országot személyazonossági okmányok nélkül. Demjanjuk ügyvédei jelezték azt is, hogy az ítélet ellen fellebbezni fognak.

A 2009 novemberében kezdődött perben a súlyos beteg Demjanjuk egyetlen alkalommal sem szólalt meg. A tárgyalásokat egy félig ággyá átalakított kerekes székben, sötét napszemüvegben, minden rezdülés nélkül hallgatta végig. Az ügyvédje által felolvasott tavaly áprilisi nyilatkozatában Hitler áldozatának vallotta magát, és tagadta a bűnösségét.

Ügyvédje a per folyamán mindvégig azt mondta, védence ártatlan, és az ellene indított eljárás jogszerűtlen volt. Szerinte a náci haláltáborok őrei - akik közé a vád szerint Demjanjuk is tartozott - parancsra cselekedtek.

Az ügyész viszont azzal érvelt, hogy a most 91 éves Demjanjuk ellenkezés nélkül, önként vett részt a zsidók elgázosításában, amiért életfogytiglani börtönbüntetést kaphatott volna. Azért javasolt mégis hatéves elzárást, mert az egykori őr hasonló vádak alapján korábban már nyolc évet volt börtönben Izraelben.

Az Ukrajnában született, eredetileg Ivan Demjanjuk nevet viselő férfit valójában 1988-ban halálra ítélték háborús bűnökért Izraelben. A tanúk ugyanis a "Rettegett Iván" néven emlegetett SS-őrként azonosították, aki a treblinkai megsemmisítő táborokban kegyetlenül bánt a rabokkal. Az izraeli Legfelsőbb Bíróság azonban később felmentette, mert nem volt egyértelműen bizonyítható, hogy ő lett volna az egykori foglyok által "Rettegett Ivánként" emlegetett őr.

Később viszont újabb vizsgálat derített fényt arra, hogy Demjanjuk valóban egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, s őrként szolgált a sobibóri táborban. A müncheni ügyészség 2009 márciusában adott ki elfogatóparancsot ellene, és az Egyesült Államok hosszú bírósági huzavona után kiadta őt Németországnak. Ez az eljárás zárult most az ötéves elzárást kiszabó ítélettel.

Ilyen jellegű bűncselekményekért Németországban először ítéltek el nem német állampolgárságú vádlottat.