Vágólapra másolva!
Magyarország a Németországból Kínába tartó vasútvonalra szeretne kapcsolódni, hogy rövidítse a magyar termékek szállítási idejét. A Külgazdasági Hivatal erről kezdett stratégiai tárgyalást kínai partnerével.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) tárgyalást kezdett kínai partnerével arról, hogy Magyarország miként tudna a robbanásszerűen fejlődő Csungking tartományba exportálni. A hivatal közleménye szerint elsősorban logisztikai kérdésekről volt szó, azon belül is arról, hogy Magyarország hogyan tudna az Európát és Kínát összekötő vasútvonalra kapcsolódni.

Orodán Krisztián, a HITA sajtófőnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy ez a vasútvonal Németországból tart Észak-Kínába. Elmondása szerint a kínai delegáció stratégiai tárgyalásokat folytat a magyar szereplőkkel, konkrét megállapodás azonban egyelőre nincs. A hivatal szerint az új vasúti szállítási lehetőség azért nagy jelentőségű, mert így 16 napra csökkenthető az áruszállítás ideje.

Kerekes György, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnökhelyettese szerint a hivatal a magyar exporttörekvésekhez jelentős segítséget nyújthat, elsősorban mezőgazdasági technológiák, ipari kemencék, járműipari összeszerelő sorok, ipari hegesztő gépek és vízgazdálkodási környezetvédelmi technológiák kivitelét támogatva.

A hivatal tájékoztatása szerint Csungking tartomány gazdasági növekedése évi 15 százalék fölött van, a tartomány Magyarország nagyságú, 32 millió lakossal.

A magyar cégek kínai szerepvállalásával, s a kínai üzleti kultúrával foglalkozó cikkünket ide kattintva érheti el.