Vágólapra másolva!
Noha Lewis Hamilton beférkőzött a két Red Bull közé a Spanyol Nagydíj első edzésnapján, a McLaren balanszával még sem ő, sem csapattársa, Jenson Button nem volt elégedett.

Forrás: McLaren

Lewis Hamilton az ígéretes 2. helyen végzett a Spanyol Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén, csupán 39 ezredmásodperccel maradva le Mark Webber Red Bulljától, és a pálya középső szektorában mindenkinél jobb részidőt érve el - de azt még nem tudja megítélni, hogy a McLaren hol áll az erősorrendben.

"Ma egyszerűen tartottuk magunkat az előre eltervezett programunkhoz, és úgy tűnt, nem nagy a hátrányunk, bár soha nem lehet tudni, hogy a többi csapat milyen üzemanyagszinttel vagy motorbeállításokkal ment" - ismerte el Hamilton. "Azért szereztünk hasznos adatokat, és fejlődtünk is, úgyhogy nagy valószínűséggel éppolyan ütőképesek vagyunk most is, mint régebben."

"Kisebb lépéseket tettünk előre - felraktunk egy új első szárnyat, és természetesen úgy tűnt, kicsit jobb is lett tőle az autónk. Összességében nem állunk túl rosszul."

A Pirelli Barcelonába egy, az eddiginél keményebb keverékű slicket szállított a csapatoknak, s Hamilton úgy véli, így nagyobb lett a különbség a kétféle gumi között, mint eddig volt. Ez a boxstratégiákra is hatással lehet.

"Reggel nem éreztem jól magam a kemény gumin, ami nehezen melegedett be, és nem tartott ki túl sokáig sem, délutánra azonban sokkal biztatóbbá vált a helyzet" - mondta a brit. "A Pirelli kétféle keveréke között óriási a különbség - ez remélhetőleg fel fogja dobni a hétvégét!"

A másik McLarent vezető Jenson Button délelőtt csak a 9., délután pedig a 4. helyen zárta az edzést, miután 0.679 másodperccel lassabb volt Hamiltonnál. Nem tagadta, hogy egyelőre nem elégedett az autójával.

"Az autó farával küszködtem, amit nem igazán kedvelek, de holnapig igyekezni fogok javítani a helyzeten" - magyarázta. "Az autóban maradt még tartalék, csak ki kell hoznunk belőle, és a balanszot az ízlésemhez kell igazítanom. A hosszabb etapom tűrhetően sikerült, még ha az eredménye kicsit más is lett, mint vártuk."

Hamilton a második edzés végén teljesített hosszú etapja során a Red Bullokkal azonos tempót diktált, de azt a McLarent irányító Martin Whitmarsh is elismerte, hogy egyelőre a csapat egyik versenyzője sem találta tökéletesnek a balanszot.

"A délelőtti edzésen szándékosan eltérő programot bonyolítottunk le a két autónkkal, hogy az új fejlesztéseinkről minél több adatot gyűjtsünk össze" - mondta. "Végig azonos üzemanyagszinttel és ugyanazokkal a gumikkal köröztünk, és nem használtuk a DRS-t sem; ezért az azon az edzésen elért eredményeink nem voltak mérvadók."