A feltörekvő országok nem európai IMF-igazgatót szeretnének

Vágólapra másolva!
Brazília, Kína, Oroszország, India és Dél-Afrika közös nyilatkozatban ítélte el azt a gyakorlatot, hogy mindig európait választanak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatójának. Szerintük ez aláássa a szervezet legitimitását.
Vágólapra másolva!

A világ öt legnagyobb fejlődő gazdasága közös nyilatkozatban ítélte el azt a gyakorlatot, hogy európait választanak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatójának. Brazília, Kína, Oroszország, India és Dél-Afrika ezt egy nappal azután közölte, hogy az IMF megkezdte a szexuális bűncselekményekkel vádolt Dominique Strauss-Kahn utódjának kiválasztási folyamatát.

Az öt feltörekvő gazdaság, az úgynevezett BRICS-országokat képviselő igazgatók közös nyilatkozatban kijelentették: a szervezet igazgatóját széles támogatással kell kiválasztani, méghozzá képességei, nem pedig nemzetisége alapján. Az öt ország szerint "aláássa az IMF legitimitását", hogy származás alapján döntenek az alap vezetőjének személyéről. Az öt ország teljesen nyílt, rátermettségen alapuló választási folyamatot szeretne látni.

A nemzetközi sajtó Strauss-Kahn múlt heti letartóztatása óta foglalkozik utódlásának kérdésével, és újra felmerült a feltörekvő országok régi kérése, hogy a szokásokkal szakítva ne európai vezesse a szervezetet. A megszokott gyakorlat szerint a második világháborút követően létrehozott IMF-et mindig európai, míg a Világbankot mindig amerikai vezeti.