Vágólapra másolva!
Jenson Button a második helyről vághat neki a vasárnapi versenynek, Lewis Hamilton viszont nem tudta jó rajthelyre váltani a tempóját.

Felemásan alakult a monacói időmérő edzés a McLaren párosa számára. Jenson Button a Q3 elején futott körével megszerezte a 2. rajtkockát, így a versenyen jó eséllyel szállhat harcba a győzelemért, Lewis Hamilton viszont kezdhet lemondani győzelmi reményeiről, hiszen csak a 7. időt autózta.

Button számára egy nyomasztó és egy kellemes monacói emléket is felidézett a szombati nap. Sergio Pérez ugyanott szenvedett balesetet, ahol a britnek is volt egy súlyos bukása még 2003-ban: "Mindannyian tudjuk, hogy ez egy veszélyes pálya, számomra is ismerős, milyen érzés abban a kanyarban balesetet szenvedni. Őszintén örülök, hogy a hírek szerint nem sérült meg komolyabban" - nyilatkozta a két évvel ezelőtti világbajnok, majd viccesen hozzátette: "Sergio biztosan azt mondja majd az orvosoknak, hogy holnap versenyezni szeretne."

A kellemes emléket 2009-ből őrzi Button, amikor a Brawn GP színeiben sikerült megnyernie az F1 talán legnagyobb presztízsű viadalát. A brit szerint megfelelő taktikával erre most is van esélye: "Azt hiszem, ezúttal nem egy szokványos Monacói Nagydíjat látunk majd: a stratégiának kiemelt szerepe lesz, ami a szokottnál izgalmasabbá teheti a futamot, és annak ellenére harcban lehetünk majd a győzelemért, hogy nem a pole pozícióból indulunk. Az autónk jónak tűnik, és ez önbizalmat ad: holnap mindent beleadok." Button egyébként az időmérő edzés első és második szakaszában még az autó túlkormányzottságára panaszkodott, a Q3-ban nyújtott teljesítményével viszont elégedett volt.

Forrás: AFP
Button egyszer már nyert Monacóban, vasárnap ismét van erre esélye

Hozzá kell tenni, Buttonnak nagy szerencséje volt azzal, hogy már a Q3 elején futott egy jó kört. Mint utólag kiderült, Lewis Hamiltonnak is kellett volna teljesítenie egy biztonsági menetet: a 2008-as világbajnoknak Pérez balesete miatt meg kellett szakítania az első gyors körét, az újraindítást követően pedig problémái adódtak.

"Sem a gumikat, sem a fékeket nem tudtam kellően felmelegíteni, ezért nem sikerült összeraknom egy jó kört. Úgy érzem, a hétvége során eddig jól mentem, megvolt a pole-hoz szükséges tempóm, ebben egészen biztos vagyok. Holnap megpróbálok mindent kihozni a lehetőségeimből, és bár innen nehéz nyerni, nem adom fel: mindent beleadok és igyekszem minél több pontot gyűjteni" - mondta Hamilton, akiben szintén mély nyomot hagytak a Pérez balesetét követő várakozás nyomasztó percei: "Az ember soha nem akarja látni, hogy valamelyik versenyzőtársa megsérül, és persze amikor újra kimegyünk a pályára, ez motoszkál a fejünkben, de profiként meg kell őriznünk a nyugalmunkat."

Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke elismerően nyilatkozott Button teljesítményéről, Hamiltonban pedig a gyenge kvalifikáció ellenére is bízik: "Lewis szereti ezt a pályát - ha valaki képes ebből a pozícióból előrelépni, akkor ő az."

Később kiderült, hogy Hamiltonnak még nehezebb dolga lesz vasárnap, a sportfelügyelők ugyanis törölték az Q3-ban futott leggyorsabb körét.