Tizenegy százalékos tulajdonos lett a nyugdíjalap a Rábában

Vágólapra másolva!
A Rába részvényeinek több mint 11 százalékát szerezte meg a Nyugdíjreformalap.  Az ügyletre a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása miatt került sor.
Vágólapra másolva!

Összesen 1,577 millió darab, a Rába részvényeinek 11,7086 százalékát kitevő részvénycsomagot szerzett meg a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alap - közölte a Rába a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken.

A magánnyugdíjpénztárak vélhetően ekkora vagyont tartottak Rába-részvényekben, amelyek a magánnyugdíj-pénztárak beolvasztásával állami kézbe kerültek. A közeljövőben várhatóan folytatódnak a tőzsdei bejelentések a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alap tőzsdei cégekben történő tulajdonszerzéséről. Így az Állami Nyomda, E-Star, Graphisoft Park, illetve a közvetett formában - a befektetési jegyek által - átkerülő részvények esetén az OTP-nél is meghaladhatja az 5 százalékot az alap befolyása - írja a Portfolio.hu.

A geotermikus energetikára fókuszáló PannErgyben megszerzett 5,4545 százalékos részesedés megszerzését már csütörtökön bejelentették. A magánnyugdíjpénztáraknak a volt tagjaik vagyonát június 1. és 14. között kell a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alapnak átadniuk.

A kasszák vagyona március végén piaci értéken 3163 milliárd forintot tett ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint. A tőzsdei cégekben lévő vagyon arányáról csak 2010 végi információk nyilvánosak. Akkor a vagyon mintegy 6 százaléka tőzsdén jegyzett belföldi részvényekből állt. A részvényportfólióban a legnagyobb súllyal az OTP, a Mol, a Richter, a Magyar Telekom valamint az Egis szerepelt, míg a legnagyobb befolyással a Rábában, illetve az Állami Nyomdában rendelkeztek a magánnyugdíjpénztárak.

A Rába autóipari cégcsoport az idén az árbevétel 10 százalékos növekedését, a múlt évi veszteség után profitot vár - közölték a cég vezetői az első negyedéves gyorsjelentés közzétételekor. Az év első három hónapjában éves összehasonlításban az árbevétel 17,4 százalékkal, 9,26 milliárd forintra emelkedett miközben az adózott nyereség több mint 55 százalékkal, 177,2 millió forintra csökkent.