A román kormányfő kiállt a korrupciós üggyel összefüggésbe hozott RMDSZ-es miniszter mellett

Vágólapra másolva!
Az RMDSZ szerint nincs alapja a román korrupcióellenes ügyészség állításainak, amelyek szerint Borbély László, a párt politikai alelnöke, környezetvédelmi miniszter érintett egy vesztegetési ügyben. Borbély védelmére kelt Emil Boc miniszterelnök is.
Vágólapra másolva!

Megalapozatlannak tartja az RMDSZ a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) vizsgálatának állításait a párt politikai alelnökéről, Borbély László környezetvédelmi miniszterről.

A DNA szerint az ügyészek olyan ügyben vizsgálódnak, amelyben Borbély László neve is szerepel. Az ügy gyanúsítottja Ioan Ciocan Szatmár megyei üzletember, aki a vádhatóság szerint 20 ezer euró értékű lakásfelújítással vásárolta meg a miniszter befolyását, hogy könnyebben jusson közbeszerzési szerződésekhez. Az ügyészek szerint mindebben Szepessy Szabolcs, Borbély személyi tanácsadója közvetített, ő szintén gyanúsítottként szerepel. A vállalkozó és a tanácsos ellen bűnvádi eljárást indított a DNA, a miniszter ellen azonban nem kezdeményeztek eljárást.

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa határozottan kiáll Borbély László mellett, egyhangúan támogatja mindabban, amit miniszterként és a szövetség politikai alelnökeként végez - jelentette ki a sajtónak Kelemen Hunor Kolozsváron. Az RMDSZ elnöke elmondta: a testület szerint megalapozatlanok a Borbély László ellen felhozott vádak, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a korrupcióellenes ügyészség híreket, légből kapott vádakat szivárogtat ki a sajtónak.

Borbély László a sajtó előtt fenntartotta korábbi nyilatkozatát, amely szerint semmilyen szinten nincs köze ezekhez a vádakhoz, és a sajtóból értesült róluk. Azt is cáfolta, hogy ismerné az ügyben gyanúsított üzletembert.

Borbély védelmére kelt Emil Boc miniszterelnök is, aki egyben az RMDSZ-szel együtt kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnöke. Borbélyt továbbra is teljes jogú miniszternek nevezte, hozzáfűzve: a DNA semmiféle hivatalos tájékoztatást nem adott arról, hogy vizsgálat zajlana ellene.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó pénteken, két napon belül másodszor is olyan kommentárt közölt, amelyben azt sejteti: Borbély neve azért bukkant fel most egy "korrupciós ügyben", mert az RMDSZ ellenezte Traian Basescu és az általa támogatott PD-L közigazgatási átalakítási tervét, amely kedvezőtlenül érintette volna a romániai magyarságot.

Az Evenimentul Zilei című napilap szerint a környezetvédelmi miniszter jelenleg fontos pénzügyi forrást jelent az RMDSZ számára, hiszen olyan projekteket finanszírozhat, amelyek választási tőkét biztosíthatnak e szervezetnek a jövő évi választásokon. Ha emiatt az ügy miatt Basescu elnöknek fel kellene függesztenie őt pozíciójából - és a magyar közösség iránt kevésbé "készséges" tárcavezető lépne a helyébe - az nagy csapás lenne az RMDSZ-re - véli a román lap kommentátora.