Vágólapra másolva!
Ugyan még javában tart az átigazolási időszak, a pénteken elrajtolt NB I-be máris harminchat olyan külföldi labdarúgó érkezett, aki még nem játszott a magyar élvonalban. Közülük heten szerepeltek már hazájuk válogatottjában, de a többségnek gondot okozott, hogy beverekedje magát korábbi klubcsapataiba. Az idei palettát többek között egyiptomi vegyészmérnök, az FC Barcelona akadémiáján nevelkedett középpályás, ázsiai BL-hős és egy szeméremsértő gólöröméről elhíresült spanyol is színesíti.

A nyári légiósdömpinghez a ZTE járult hozzá leginkább hat külföldi futballista leigazolásával. Ők sem maradtak ki a legújabb trendből, azaz a spanyolok szerződetéséből, Manuel Hernández Sonceca Hervás - becenevén Manu - az osztrák Admira Wackerből érkezett.

A spanyol harmadosztályból az osztrák harmadosztályba

A 25 éves középpályás az Atlético Madridnál kezdte pályafutását, és hogy nem volt tehetségtelen, azt jól mutatja, hogy már a 2005-2006-os idényben, vagyis még tizenévesen hét mérkőzésen szerepelt a klub B csapatában a harmadosztályban. Párszor az U19-es válogatottba is meghívót kapott, itt együtt futballozhatott például Juradóval és David Silvával is. Egy súlyos térdsérülés azonban megtörte az ígéretesen induló karriert, Hervás a harmadosztályú Lanzarotéban igyekezett ismét felkapaszkodni. 2007 nyarán szerződtette ugyan az élvonalbeli Getafe, de a madridiaknál többnyire csak a tartalékok között játszott, leszámítva egy Burgos elleni kupamérkőzést. 2009-ben került az akkor másodosztályú Admira Wackerhez, ahol első idényében három bajnokin és egy kupameccsen játszott, az előző évadban pedig két alkalommal cserélték be - a tartalékok között, a harmadik vonalban 11 bajnokin szerepelt.

Szintén Ausztriából érkezett, és eddig kizárólag ott futballozott a szerbiai születésű, de osztrák állampolgár Aleksandar Stanisavljevic. A Braunauban kezdett, majd jött az AKA OÖ West és az SV Ried korosztályos gárdája. Felnőttként a WAC-ban mutatkozott be a 2008-2009-es idényben, fél év elteltével pedig már az SV Hornban játszott. Tavaly nyáron igazolt az SC Ostbahnba, a szezont pedig a First Viennában fejezte be - összesen kilenc másodosztályú bajnokin szerepelve. A román csatár, Vlad Bujor viszont még hazája U21-es válogatottjában is bemutatkozott, még 2009-ben a Feröer-szigetek ellen. A támadó akkor a Politechnica Iasi játékosa volt, és a román első osztályban egy szezon alatt négy gólt ért el. Le is igazolta az élklubnak számító CFR Cluj, hogy rögtön továbbadja a török másodosztályú Mersin Idmanyurdunak, ahonnan viszont fél év elteltével az Universitatea Craiovában kötött ki, de ott csak négy mérkőzést kapott.

Tapasztalt szerb és egyiptomi amatőr Zalaegerszegen

Persze a délszláv vonal is tovább él a Zalaegerszegnél, jött például a szerb középhátvéd, Rados Bulatovic, aki már tizenévesen bemutatkozott hazája élvonalában a Hajduk Kula színeiben. Háromszor még az U21-es válogatottban is szerepelt, és az első osztályban több mint száz összecsapáson játszott - a legutóbbi idényben a Szevojno mezét viselve.

A szlovén kapus, Safet Jahic a Rudar Velenjénél nevelkedett, de már 18 évesen a görög Panionioszhoz szerződött, ahonnan viszont a Partizan igazolta le, és a belgrádiaknál 2006 őszén két UEFA-kupa-csoportmérkőzésen is védett. Ezt követően visszatért nevelőegyesületéhez, a zalaiak innen szerezték meg, mégpedig a többi új légióshoz hasonlóan ingyen.

De nem kellett fizetni az egyiptomi Serif Szameh Szadek Mohamed el-Szadek Szolimanért sem (a balhátvéd a sok név közül a Serifet használja), hiszen a 23 éves védő hazájában csak amatőrként futballozott. Korábban a másodosztályú El-Geisz utánpótláscsapatában pallérozódott, majd egy másodosztályú kairói csapatban szerepelt, miközben vegyészmérnöknek tanult.

Botrányos gólöröme tette ismertté a diósgyőri középpályást

A nevek alapján talán a Diósgyőr erősített a legjobban, igaz, ezt nem a szenegáli-francia kettős állampolgárságú L'imam Seydi legigazolása alapján állítjuk. A csatár Martinique szigetén született, karrierjét pedig már Franciaországban, a negyedosztályú Mendében kezdte. Állítása szerint másfél évig az AC Milan akadémiáján is megfordult, majd játszott Bahreinben és a spanyol Riba Roja FC-ben (amely a focista szerint harmadosztályú, a Tercera División azonban Spanyolországban a negyedik vonalat jelöli). Ősszel két bajnokin pályára lépett a tunéziai élvonalban a Gabesben, tavasszal pedig a szlovák másodosztályú Bodva játékosa volt.

A spanyol támadó, Enrique Carreno (balra) már sokkal komolyabb, ráadásul ellenőrizhető múlttal rendelkezik: a Sevilla nevelése, és miután végigjárta a szamárlétrát, 2007 nyarán kölcsönadták előbb a harmadosztályú Alcorcónnak, majd az ugyanebben a divízióban szereplő Alcalának.

Forrás: AFP/Cristina Quicler

A 2008-2009-es idényt a Sevilla B csapatánál töltötte a második vonalban, majd 2010 januárjában a Racing Santander ellen debütált a Primera Divisiónban is: a 49. percben cserélték be Diego Perotti helyére. A tartalékok között ebben az évadban 13 gólt ért el a harmadosztályban, de nem volt esélye arra, hogy felkerüljön az első keretbe, így tavaly nyáron a portugál Académica Coimbrába igazolt, ahol szintén csak kiegészítő ember volt.

A szintén sevillai Francisco Gallardo a múltja alapján igazi nagy fogás, elvégre a középpályás rendszeresen tagja volt a spanyol korosztályos válogatottaknak (1997-ben játszott az U17-es vébén is), és több mint száz bajnokin szerepelt a Sevillában. Más kérdés, hogy a legjobb szezonját tíz évvel ezelőtt futotta, a 2001-2002-es idényben 33 találkozón játszott. Ahogy a klub egyre sikeresebb lett, úgy kopott ki a kezdők közül, és 2004-től kezdve rendre kölcsönadták: előbb a Getafénak, majd a Deportivónak, aztán a portugál Vitória Guimaraesnek. A Murcia 2007-ben végleg megvette, a csapattal egy évvel később kiesett az élvonalból, és a 2009-2010-es szezonban már az Huescában játszott a Segundában. Az előző idényben is ott szerepelt, 16 bajnokin lépett pályára. Spanyolországban elsősorban azért emlékeznek rá, mert még 2001-ben érdekes módon ünnepelte José Antonio Reyes gólját: a Valladolid elleni bajnokin fogával megragadta a földön fekvő csapattársa péniszét.


A felcsúti helyett a Barcelona akadémiáján nevelkedett az új Videoton-játékos

A spanyol vonalban bízik a Videoton is, ami abból a szempontból érthető, hogy az új tréner, Paulo Sousa szakmai stábja is Spanyolországból érkezett. A jobbhátvéd Álvaro Brachit az Espanyol B csapatától igazolták, ahol öt év alatt 105 találkozón játszott - a nagycsapatba azonban nem tudta beverekedni magát, pedig a barcelonaiaknál rendre lehetőséget adnak a fiataloknak. Brachi az előző idényt kölcsönben a ciprusi Anorthoszisz Famagusztánál töltötte, itt 21 bajnokin lépett pályára. A balhátvéd Héctor Sánchez a Villarreal tartalékai közül érkezett, ahol a legutóbbi szezonban kilenc találkozón játszott a spanyol másodosztályban. Korábban a Tenerifében futballozott (a Kanári-szigeteken született), a 2009-2010-es évadban 11 meccsen szerepelt az élvonalban.

A három spanyol szerzemény közül Walter Fernández Balufo a legfiatalabb, és papíron ő kapta a legjobb alapokat, hiszen az FC Barcelona híres akadémiáján, a La Masián nevelkedett, és volt U16-os, illetve U17-es válogatott is. A katalánok 2008-ban az akkor 19 éves középpályást kölcsönadták a negyedosztályú Mahonésnek, aztán az Antaquerának. 2009 nyarán pedig végleg megváltak tőle, ekkor a Gimnástic Tarragona igazolta le, és a Násticban két idény alatt 44 bajnokin játszott a másodosztályban - gólt egyet sem szerzett.

Magát kereső észt és bosnyák gólkirály a Lokinál

A Debrecen négy új légióssal próbálja meg visszaszerezni idén elveszített bajnoki címét, akad köztük olyan is, aki már 39 alkalommal játszott hazája válogatottjában. Ezt az észt csatár, Vjacseszlav Zahovajko (jobbra)mondhatja el magáról, aki a portugál Uniao Leiriától érkezett.

Forrás: AFP/Wojtek Radwanski

A támadónak itt nem ment olyan jól a játék, hiszen két idény alatt egyetlen gólt sem szerzett (igaz, mindössze 12 bajnokin szerepelt), korábban viszont hazájában ontotta a gólokat, az észt élvonalban összesen 151-et szerzett, ami 209 meccsét tekintve kifejezetten jó átlagot jelent: 2004-ben például 22 összecsapáson 28 góllal lett gólkirály a Flora Tallinnból. A válogatottban nyolcszor volt eredményes, ám kizárólag barátságos meccseken tudott betalálni.

Nem Zahovajko az egyetlen új debreceni légiós, aki már volt gólkirály: a bosnyák Stevo Nikolic 2007-ben végzett az első helyen hazájában. Ehhez 18 gólra volt szüksége, amelyet a Modrica Makszima csatáraként jegyzett. Itt négy idényt húzott le, előtte a szerb Obilicben játszott, utána pedig a román Otelul Galatiban, amely 150 ezer eurót adott érte. A román bajnokságban azonban egy gól sem jött össze neki, így hazatért a Boracs Banja Lukába, ahol a legutóbbi szezonban tíz találatig jutott. Nikolic a válogatottban is bemutatkozott, még 2008-ban, és második találkozóján Azerbajdzsán ellen ő döntötte el a meccset - többször mégsem hívták meg.

Csak a másodosztályban kellettek

A francia-algériai kettős állampolgárságú Szelim Buadla ugyan egyetlen válogatottban sem játszott, viszont futballozott a francia élvonalban: 2008 szeptemberében a Le Havre-Olympique Lyon bajnokin cserélték be a hazai csapatba a 89. percben. Ezt és egy másik alkalmat leszámítva csak a másodosztályban számítottak rá, a legutóbbi évadban összesen 26 meccset játszott, igaz, többnyire csereként, egyetlen gólját az Ajaccio ellen érte el.

A Loki erősítéseinek sorát a bosnyák származású holland Adnan Alisic zárja: ő az Excelsior Rotterdamból érkezett. A középpályás még tizenévesen bemutatkozhatott az Eredivisie-ben, a 2003-2004-es idényben kétszer is becserélték az FC Utrechtben, azonban tartósan nem tudta beverekedni magát a felnőttek közé, így 2006 nyarán a másodosztályú Dordrechtbe távozott.

Forrás: AFP/Cor Salverius

Miután itt jól ment neki a játék, az élvonalbeli Excelsior szerződtette, és további 11 mérkőzésen játszhatott az elitben, ám a rotterdamiak kiestek a legjobbak közül. Két év következett a másodosztályban, ahol Alisic alapember volt, és teljesítményére sem lehetett panasz, ám miután az Excelsior visszakerült az Eredivisie-be, megint a kispadra szorult: az előző évadban tízszer vetették be, de tavasszal egyszer sem játszott.

Brazil csatár Azerbajdzsánból

A Ferencváros védője, Mark Otten jóval több tapasztalattal rendelkezik a holland élvonalból, hiszen 61 Eredivisie-meccs van a lábában. A nijmegeni születésű védő szülővárosának csapatában, a NEC-ben kezdte karrierjét, és 19 évesen, 2004 márciusában mutatkozhatott be a felnőttek között. A nagy tehetségnek tartott ifjoncot 2004 nyarán a Feyenoord vette meg, hogy rögtön kölcsön is adja a másodosztályú Excelsiornak, ahol Otten alapember volt, sőt meghívót kapott az U20-as válogatottba, amellyel 2005 nyarán ott volt a hazai rendezésű vébén is. Itt többek között Ibrahim Afellay és Ryan Babel mellett játszott, de a keret tagja volt a jelenleg a ZTE-ben szereplő Prince Rajcomar is. A hollandok végül a negyeddöntőben estek ki Nigéria ellen tizenegyesekkel - a büntetőpárbajban Otten értékesítette a maga tizenegyesét. Hiába futballozott azonban remekül a következő idényben is az Excelsiorban, a Feyenoord nem tartott rá igényt, és ezúttal a NEC-nek adta kölcsön, amely 2007-ban annak ellenére is végleg leigazolta, hogy nem sokkal korábban térdszalagszakadást szenvedett. Otten egy teljes idényt kihagyott, és a következő két szezonban is csak hét bajnokin játszott. A legutóbbi szezonban már 21 alkalommal vetették be, ám ennek ellenére úgy döntött, hogy új csapatot keres magának. Az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, anyagilag voltak jobb ajánlatai is, a Ferencvárost a klub történelme és Prukner László szakmai elképzelései miatt választotta.

A zöld-fehérek brazil támadója, Felipe Almeida Félix ifistaként fél Brazíliát bejárta, hiszen megfordult a Corinthiansban, a Portuguesában, a Criciúmában és az Atlético Paranaensében is, de már 19 évesen átjött Portugáliába, ahol fokozatosan lépett előre. A sort a negyedosztályú Nazarenos nyitotta, majd jött a harmadik vonal a Pampilhosával és a Torreensével, illetve az Odivelasszal. Utóbbi csapattól igazolta le kissé meglepő módon 2008-ban az orosz Szpartak Nalcsik, amelyben összesen 19 találkozót játszott az orosz élvonalban - egyetlen gól nélkül. Kölcsön is adták az azerbajdzsáni FK Bakinak, ahol a bajnokságban szintén nem tudott betalálni, a nemzetközi kupákban viszont remekelt: a BL-selejtezőjében háromszor, majd az Európa Ligában egyszer volt eredményes. Az oroszoknak továbbra sem kellett, így előbb kölcsönadták a brazil Rio Brancónak, az előző szezont pedig a portugál másodosztályú Leixoesben töltötte, ahol végre megint bajnoki gólt tudott szerezni - de egynél több nem jött össze neki.

Kavarodás a nevek körül

A Fradi másik brazil szerzeménye, Somália körül volt egy kis kavarodás, hiszen ilyen néven három labdarúgó is akad Dél-Amerikában - de végül kiderült, hogy a Wergiton do Rosário Calmon névre hallgató, 22 éves támadó érkezik. Ő a riói Banguban kezdte karrierjét, a csapat többször is kölcsönadta, így a Resendének, illetve a Madureirának is. Tavaly a riói állami bajnokságban a Bangu színeiben 14 meccsen négy gólt ért el, majd a Paranánál kölcsönben az országos másodosztályban 24 találkozón egyszer volt eredményes. Az idei esztendőt megint a Banguban kezdte, és a carioca bajnokságban kilenc mérkőzésen négy gólig jutott.

A Ferencvárosnak két új délszláv játékosa is van. Alekszandar Jovanovic Szarajevóban született, és hétszeres U21-es bosnyák válogatott, de már 2005 óta Szerbiában futballozik - előtte otthon a Leoter Trebinje profija volt. A 25 éves támadó középpályás pontosan 99 találkozón játszott a Hajduk Kulában, és ezeken négyszer talált be, ebből két gólt az előző bajnokságban szerzett. A 21 éves Milos Vidovic viszont szerb nemzetiségű, noha a bosnyák Olimpik Szarajevótól érkezett, ahol középpályásként két idény alatt 36 bajnokin hat találatot ért el az élvonalban.

Középpályás az ázsiai BL-ből

Újpesten a montenegrói Darko Markoviccsal próbálják meg pótolni a Videotonnak eladott Nikola Mitrovicot. Az új szerzemény a 2006-2007-es idényben alapember volt az első montenegrói bajnokságot megnyerő Zeta Golubovciban, amellyel BL-selejtezőt játszhatott, ezután azonban 2008-ban 700 ezer euróért eladták az üzbég Pahtahor Taskentnek. A taskenti csapattól háromszor is szerepelt az ázsiai Bajnokok Ligájában, 2009-ben a Goal.com internetes futballportál beválasztotta a csoportkör álomcsapatába. Tavaly nyáron visszatért hazájába, és a Mogren Budvában futballozott, amellyel bajnoki címet szerzett.

A pápai drukkerek egy észt válogatott középpályás teljesítményében bízhatnak, akire a jó memóriájú magyar futballszurkolók emlékezhetnek a Levadia Tallinnnból - Sander Puri (balra) két éve pályára lépett a Debrecen elleni BL-selejtezőkön.

Forrás: AFP/Claudio Santana

A sportos családból származó játékos (öccse, Eino szintén profi focista, nővére, Kadri pedig röplabdázik) már 16 éves korában bemutatkozott hazája élvonalában a Levadia színeiben, és összesen 74 bajnokin játszott a csapatban, miközben egyszer kölcsönadták a Tulevik Viljandinak. A válogatottban 2008-ban mutatkozott be, 2009-ben pedig az év fiatal játékosának választották Észtországban. Kapcsolatba hozták a Borussia Dortmunddal és a Celtickel is, de végül a görög Larisszában kötött ki 2010 januárjában 150 ezer euróért. A Larissza az év elején a lengyel Korona Kielcének adta kölcsön, most pedig az NB I-ben bizonyíthat.

A Kecskemét egy suriname-i származású holland védővel erősített. Kelvin Maynard három szezont húzott le a Volendamnál, ebből egyet az első osztályban, tavaly nyáron azonban úgy döntött, hogy a portugál Olhanensébe igazol. Ez nem jött be, hiszen a portugál első osztályban egyszer sem lépett pályára, csupán a kispadig jutott, illetve négy ligakupa-mérkőzésen vetették be.

A Kispest egyelőre nem robbantotta fel az átigazolási piacot

A Honvéd is a közelben nézett körül az erősítés érdekében. A horvát középhátvéd, Boris Bjelkanovic legutóbb hazája másodosztályában, a Pomoracban szerepelt, de megfordult már a ciprusi első osztályban (az APEP Piciliában), a szlovén élvonalban (a 2009-2010-es évadban 13 találkozón játszott a Celjében), és karrierje elején két összecsapáson pályára küldték a horvát elitben is a Kamen Ingrad színeiben.

A montenegrói csatár, Radiaslav Sekulic hosszú ideig otthon szerepelt a Buducsnoszt Podgoricában, amellyel 2008-ban BL-selejtezőt játszhatott. Ugyanezt egy évvel később a Mogren Budvával is megtehette, a 2010-es esztendőt a kínai másodosztályú Pudong Zobonnál töltötte, tavasszal pedig a Mladoszt Podgoricában kilenc bajnokin három gólt ért el a montenegrói élvonalban.

A szlovák Marek Kostolani nem az élvonalból érkezett, hiszen tavasszal hazája másodosztályában játszott a Bodvában - amely a Kassához közeli Szepsi városának csapata.

Forrás: AFP/Karim Jaafar

Karrierje az FC Nitrában kezdődött, és fiatalon rendszeresen tagja volt a szlovák korosztályos válogatottaknak: 2002-ben harmadik lett az U19-es Eb-n, egy évvel később pedig játszott az U20-as vébén. 2005 januárjában a német másodosztályú Wacker Burghausen 50 ezer eurót fizetett érte, de mindössze öt bajnokin vetették be.

Két évvel később visszatért Nyitrára, ahol egy idényen keresztül alapember volt, aztán kikerült a csapatból, és jöttek a kölcsönadások: előbb a szlovák másodosztályú Nové Zámkyhoz, majd a cseh másodosztályú Karvinához, aztán a Senechez, végül pedig a Bodvához.

Gólszerző montenegrói kapus

A Vasas is a kelet-európai piacon próbált meg erősítésnek számító játékost kifogni. A horvát csatár, Marko Simic (jobbra) mutatói nem is rosszak: 2007-ben korosztályos bajnokságot nyert hazájában az NK Zagrebbel, és háromszor pályára lépett a horvát U21-es válogatottban.

Forrás: AFP/Franck Fife

Le is igazolta az orosz Himki, de csak egy bajnokit játszott, hiszen 2008 elején kölcsönadták a Daugava Daugavpilsnek. Lettországban 14 találkozón háromszor volt eredményes, így visszatérhetett a Himkihez, és további három orosz élvonalbeli összecsapáson cserélték be. Hazatért a Lokomotiva Zagrebhez, ahol az előző idény első felében egy gólt ért el, a tavaszt pedig a másodosztályú Radnik Sesveténél töltötte.

A montenegrói kapus, Ivan Janjusevic egyszer még hazája nagyválogatottjában is szerepelt, még 2008 májusában egy Kazahsztán elleni barátságos mérkőzésen. Klubszinten viszont még csak otthon játszott, előbb a Szutjeszka Niksicben (itt kapus létére még gólt is szerzett tizenegyesből), majd a Mogren Budvában: összesen 122 mérkőzésen. A szlovákiai Radványi Dávid viszont még nem játszott az élvonalban, hiszen a DAC Dunajská Streda tartalékcsapatától igazolták le.

A cseh csatár még magyar válogatott is lehet

Győrben erőteljesen megritkították az idegenlégiót, hiszen tíz külföldi is távozott, és csak kettő érkezett. A cseh Marek Strestík (balra) beilleszkedését alighanem segíteni fogja, hogy ő maga Komárnóban született, édesanyja pedig magyar, így akár a válogatottba is bekerülhet, mert bár korosztályos szinten rengeteg alkalommal játszott a cseh nemzeti csapatban (például a 2007-es U20-as vébén), a nagyválogatottban csak egy barátságos mérkőzésen szerepelt, még 2008 márciusában Dánia ellen.

Forrás: AFP/Jorge Reyes

Ifistaként játszott a Dubnicában, a Synotban és a Slovan Liberecben is, felnőttként azonban a Brnóban debütált, és a 2007-2008-as évadban 29 bajnokin öt gólt ért el. A következő szezonban négy találatig jutott, és 2009 nyarán le is igazolta a Sparta Praha, de a fővárosban nem ment neki a játék, csak elvétve kapott lehetőséget. Vissza is tért Brnóba, ahol azért jobban futballozott, az előző szezonban 21 bajnokin háromszor volt eredményes.

A brazil védekező középpályás, André Lamas még karrierje elején jár, hazájában többnyire korosztályos együttesekben futballozott Sao Paulóban. 2007-ben az Américával szerepelt az állami U20-as bajnokságban, majd a Corinthians utánpótláscsapatával 2009-ben bajnok lett. Tavaly már a felnőttek között szerepelt a Nacionalban, és egy gólt szerzett a paulista második vonalban, idén pedig a Palmeiras B csapatával 11 összecsapáson lépett pályára az állami másodosztályban.

A moldáv csatár ellenünk villogott

Furcsa karriert futott be a Kaposvár új szlovák kapusa, Lubos Hajduch. 2002 és 2009 között majd 150 élvonalbeli bajnokin védte a Ruzemberok kapuját, hazája válogatottjában 2006-ban négy, 2007-ben pedig egy barátságos mérkőzésen játszott.

2009 nyarán a görög Levadiakosz 70 ezer fontot fizetett érte, de a görögöknél egyetlen találkozón sem védett, és tavaly nyáron felbontották a szerződését. Ezt követően járt próbajátékon a skót St. Johnstone-nál, de végül a lengyel másodosztályú Niecieczánál kötött ki, ahol tavasszal csupán kétszer védett - és a 180 perc alatt hét gólt kapott.

A Rákóczi moldáv csatára, Szergej Alekszejev (jobbra) jó emlékekkel rendelkezik a magyar futballról, elvégre első válogatott gólját éppen ellenünk szerezte 2007 novemberében, amikor Moldova Eb-selejtezőn 3-0-ra nyert Magyarország ellen.

Forrás: AFP/Vadim Denisov

A támadó ezen kívül még gólt szerzett a válogatottban is, amelyben tizenötször szerepelt. Két bajnoki címet nyert a Seriff Tiraspollal, de játszott az FC Tiraspolban és az Iskra-Stal Ribnitában is, majd belekóstolt a légióséletbe is. 2009 nyarán a svájci Aarau szerződtette, de innen fél év után továbbállt az ukrán Zakarpattyja Uzshorodba, amellyel aztán kiesett az élvonalból, így az előző szezon első felében a második vonalban játszott - tavasszal pedig nem volt csapata.

A pécsiekhez egy rutinos szerb balhátvéd érkezett Marko Marovic személyében, aki a Partizanban nevelkedett, ám egyetlen tétmeccsen sem lépett pályára az első csapatban. A belgrádiak előbb fiókcsapatukhoz, a Teleoptikhoz adták kölcsön, majd a Rad, az Obilic és a Radnicki Pirot következett - ezek közül csak az Obilic szerepelt az élvonalban. A Partizan 2007-ben vált meg tőle végleg, ekkor a Cukaricki szerződtette, itt 29 bajnokin mutathatta meg magát. 2009-ben a román Gaz Metan Medias igazolta le, a legutóbbi idényt pedig a grúz Dinamo Tbilisziben töltötte. A horvát védő, Andrej Causic Eszékről jött, ahol játszott az Olimpija Osijekben és az NK Osijekben is - utóbbiban két szezon alatt 19 találkozón vetették be.

Budapest Honvéd

Érkezett: Boris Bjelkanovic (horvát, Pomorac), Radiszlav Szekulics (montenegrói, Mladoszt Podgorica), Németh Norbert (Vasas), Hervé Tchami (kameruni, Szolnok), Marek Kostolani (szlovák, FK Bodva), Délczeg Gergely (Siófok), Novák Alexisz (Siófok), Sánta András (romániai, Győri ETO), Dieng Cheikh Abass (szenegáli, Nimes).
Távozott: Sadjo Haman (kameruni, Szigetszentmiklós), Guilherme Moreira (brazil), Bajner Bálint, Sós Márkó (Kecskemét), Karim Rouani (francia), Rufino Segovia del Burgo (spanyol), Kris Bright (új-zélandi), Fieber Péter (szlovákiai), Kunsági Roland.

Debreceni VSC

Érkezett: Selim Bouadla (francia-algériai, Le Havre), Szilágyi Péter (Vasas), Rezes László (Vasas), Máté Péter (Szolnok), Adnan Alisic (holland, Excelsior Rotterdam), Vjacseszlav Zahovajko (észt, UD Leiria), Stevo Nikolic (bosnyák, Borac Banja Luka).
Távozott: Czvitkovics Péter (Kortrijk), Kabát Péter (Újpest), Komlósi Ádám (visszavonult), Huszák Tamás (Siófok), Etogo Essama (kameruni, FK Tirana), Éles Szilárd (Siófok).

Diósgyőr

Érkezett: Takács Péter (Pápa), Francisco Gallardo (spanyol, SD Huesca), Farkas Balázs (Digenisz Morfu), L'imam Seydi (francia-szenegáli, FK Bodva), Enrique Carreno (spanyol, Académica Coimbra).
Távozott: Granát Balázs (Ausztria), Faggyas Milán (Ausztria).

Ferencváros

Érkezett: Oláh Lóránt (Kaposvár), Lisztes Krisztián (Vasas), Fitos László (Szolnok), Grúz Tamás (Kaposvár), Alekszandar Jovanovics (bosnyák, Hajduk Kula), Mark Otten (holland, NEC Nijmegen), Milos Vidovics (szerb, Olimpik Szarajevo), Felipe Félix (brazil, Leixoes).
Távozott: Dragóner Attila (visszavonult), André Schembri (máltai, Olympiakosz Volosz), Justin Haber (máltai, Kerkira), Marek Heinz (cseh, Sigma Olomouc), Szrdjan Sztanics (szerb), Djordje Tutorics (szerb).

Győri ETO

Érkezett: Simon András (Excelsior Rotterdam), Marek Strestík (cseh-szlovák, 1. FC Brno), Jarmo Ahjupera (észt, Újpest), Molnár Péter (Siófok), Zoran Supics (szerb, Pápa), Zámbó Bence (MTK), André Lamas (brazil, Palmeiras).
Távozott: Eugene Fomumbod (kameruni), Sánta András (romániai, Honvéd), Lasha Totadze (grúz, Pápa), Georgi Ganugrava (grúz, Pápa), Vedran Niksic (horvát), Tejmuraz Sarasenidze (grúz), Fuad Bugerra (algériai), Arsene Copa (gaboni), Alekszandar Radoszavljevics (szerb), Zoran Supics (szerb), Djordje Csetkovics (montenegrói).

Kaposvár

Érkezett: Lubos Hajdúch (szlovák, Niecziecza), Posza Zsolt (Balatonlelle), Katona György (Nagyecsed), Szergej Alekszejev (moldáv), Farkas Péter (Vác), Jánvári Gábor (Tiszakanyár), Fenyvesi Olivér (Vasas).
Távozott: Grúz Tamás (Ferencváros), Kovács Zoltán (Arisz Limasszol), Milinte Árpád (Siófok), Oláh Lóránt (Ferencváros), Zahorecz Krisztián, Strublics József, Cabate Portulez (portugál), Szepessy Róbert, Máté Péter.

Kecskemét

Érkezett: Jovica Sztokics (bosnyák), Igor Pisanjuk (kanadai, Mississauga Eagles FC), Gyurcsó Ádám (Videoton), Kelvin Maynard (holland, Olhanense), Németh Gábor (Vasas).
Távozott: Goran Vujovics (montenegrói, Videoton).

Paks

Érkezett: Heffler Norbert (Pápa), Hrepka Ádám (MTK).
Távozott: -

Pápa

Érkezett: Lasa Totadze (grúz, Győri ETO), Giorgi Ganugrava (grúz, Győri ETO), Ferenczi István (Vasas), Présinger Ádám (Videoton), Lovrencsics Gergő (Pécs), Germán Tamás (Nyíregyháza), Szabó Zoltán (Herzogenburg), Horváth Levente (Nyíregyháza), Sander Puri (észt, Larissza).
Távozott: Bali Péter (Siófok), Takács Péter (DVTK), Denis Rebryk (ukrán), Bárányos Zsolt (Vasas), Heffler Norbert (Paks), Zoran Supics (szerb, Győri ETO), Rajnay Attila, Venczel Balázs, Tóth Norbert.

Pécs

Érkezett: Tóth Zoltán (Kozármisleny), Petrók Viktor (Kozármisleny), Holczer Ádám (Nyíregyháza), Sabin-Cosmin Goia (román, Nyíregyháza), Pákolicz Dávid (Nyíregyháza), Andorka Péter (Nyíregyháza), Bajzát Péter (Nyíregyháza), Frőhlich Roland (MTK), Andrej Causic (horvát, Osijek), Marko Marovics (szerb, Dinamo Tbiliszi).
Távozott: Lovrencsics Gergő (Pápa), Sztevan Pavicsevics (szerb), Samuel Ato (ghánai), Alekszandar Sztojanovszki (macedón).

Siófok

Érkezett: Bali Péter (Pápa), Fejes András (Videoton), Sowunmi Thomas (APOP Kinirasz Pejiasz), Horváth Bence (St. Pölten), Lattenstein Norbert (Haladás), Lengyel Dániel (Haladás), Köntös Dániel (Tatabánya), Farkas János (Tatabánya), Kiss Zsolt (Gyirmót), Éles Szilárd (Mezőkövesd), Huszák Tamás (Debreceni VSC), Milinte Árpád (Kaposvár), Nyári Tibor (Győri ETO).
Távozott: Honma Kazuo (Vasas), Csordás Csaba, Molnár Péter (Győri ETO), Novák Alexisz (Budapest. Honvéd), Délczeg Gergely (Honvéd), Jean-Paul Nomel (elefántcsontparti), Henry Isaac (nigériai), László András (visszavonult), Katona Attila, Márton Dávid, Lukács Tihamér, Bartus Balázs, Szalma Pál.

Haladás

Érkezett: Búrány Zoltán (Szolnok), Gőcze Gergő (Kozármisleny).
Távozott: Lattenstein Norbert (Siófok), Lengyel Dániel (Siófok), Simon Ádám (Palermo), Totka Dániel.

Újpest

Érkezett: Darko Markovics (montenegrói, Pahtakor Taskent), Üveges Szabolcs (Parma), Nagy Patrik (Rapid Wien), Simon Krisztián (Feyenoord), Remili Mohamed (Szolnok), Kabát Péter (Debreceni VSC), Fehér Csaba (NAC Breda).
Távozott: Jarmo Ahjupera (észt, Győri ETO), Balajti Ádám (Debreceni VSC), Nikola Mitrovics (szerb, Videoton), Sitku Illés (Videoton), Simek Péter.

Vasas

Érkezett: Ivan Janjusevics (montenegrói, Mogren Budva), Marko Simic (horvát, Radnik Sesvete), Radványi Dávid (szlovákiai, DAC), Milos Jokics (szerb, Szolnok), Bárányos Zsolt (Pápa), Polényi Gábor (Diósgyőri VTK), Kocsis Gábor (Siófok).
Távozott: Ferenczi István (Pápa), Németh Norbert, Ponczók Csaba (Videoton), Présinger Ádám (Videoton), Rezes László (Debreceni VSC), Szilágyi Péter (Debreceni VSC), Szimeon Hrisztov (macedón), Csedomir Pavicsevics (szerb), Goran Arnaut (szerb), Németh Gábor (Kecskemét), Balog Zsolt.

Videoton

Érkezett: Walter Fernández Balufo (spanyol, Gimnástic Tarragona), Horváth Gábor (NAC Breda), Nikola Mitrovics (szerb, Újpest), Sitku Illés (Újpest), Ponczók Csaba (Vasas), Présinger Ádám (Vasas), Goran Vujovics (montenegrói, Kecskemét), Héctor Sánchez (spanyol, Villarreal), Álvaro Brachi (spanyol, Espanyol).
Távozott: Fejes András (Siófok), Marko Andjics (szerb, Anorthoszisz Famaguszta), Gyurcsó Ádám (Kecskemét), Bojan Djordjic (svéd, Blackpool), Lázár Pál (Samsunspor), Présinger Ádám (Pápa), Sebők Zsolt, Damir Milanovic (horvát), Farkas Balázs, Sitku Illés (Tatabánya).

Zalaegerszeg

Érkezett: Vlad Bujor (román, Universitatea Craiova), Gaál Bálint (Ajka), Manu Hervás (spanyol, Admria Wacker), Rados Bulatovics (szerb, Szevojno), Safet Jahic (bosnyák-szlovén, Rudar Velenje), Csordás Szabolcs (Baja), Aleksandar Stanisavljevic (osztrák-szerb, First Vienna), Serif Szameh Szadek Mohamed el-Szadek Szoliman (egyiptomi, klub nélküli), Kovács Gábor (Balatonfüred).
Távozott: Emre Okatan (osztrák), Matej Miljatovic (szlovén), Leon Panikvar (szlovén), Sipos Gábor (Sopron), Simonfalvi Gábor (Pécs), Kocsis Adrián (Sopron).



www.global-soccer.eu