Mosonyi: Az adófizetők bánják, ha a kormány nem csak jó eredményeket vár a Moltól

Vágólapra másolva!
Az energiabiztonság felértékelődése miatt nem meglepő, hogy a magyar kormány is tesz lépéseket annak érdekében, hogy meghatározó hatása legyen az energiaszektorra - mondta el Mosonyi György, a Budapest Business Journalnek adott interjújában. A Mol volt vezérigazgatója, jelenlegi felügyelőbizottsági elnöke szerint hosszú távon az adófizetőknek kell megfizetniük azt, ha az állam a tulajdonában álló vállalatot nemcsak profitszerzésre, hanem "egyéb célokra" is fel akarja használni.
Vágólapra másolva!

A Mol volt vezérigazgatója a Budapest Business Journal című angol nyelvű gazdasági lapnak elmondta: ma már globális trendnek tekinthető, hogy az energiabiztonság politikai kérdés, és nem meglepő, hogy a kormányok mindinkább részt vállalnak az alakításában. Szerinte ezért esik kevesebb szó a privatizációról, és ezért próbálnak meg a kormányok mind nagyobb ellenőrzést szerezni az energia felett. Nem meglepő, hogy a magyar kormány is lépéseket tesz annak érdekében, hogy meghatározó hatása legyen az egész szektorra - mondta a Mol volt vezérigazgatója.

Szerinte ugyanakkor az államnak tulajdonosként el kell döntenie, hogy egy vállalattól jó eredményeket szeretne, vagy más célokra akarja-e használni. Hosszú távon ugyanis valakinek állnia kell a számlát, és az utóbbi esetben az adófizetőkre hárul ez a teher.

Nyugdíjasként is közel áll a vállalathoz, és a felügyelő bizottság elnökeként szívesen tart előadásokat a Mol sikereiről - mondta a lapnak Mosonyi György. Az interjúban dicsérte a magyar soros uniós elnökséget, amiért erőfeszítéseket tett az egységes európai energiapiac megteremtéséért.

A Mol következő tíz évre szóló stratégiájáról azt mondta: mivel a közeljövőben az elektromos áram mind inkább átveszi a fosszilis tüzelőanyagok helyét, szükség van arra, hogy a vállalat tisztában legyen ennek az energiaforrásnak a termelésével és kereskedelmével is. A Mol ebből a megfontolásból tervezi erőművek építését a CEZ Magyarország Kft.-vel közösen.

Arra a felvetésre, hogy a Gazprom orosz gázvállalat szeretne tulajdonrészt szerezni az E.ON-ban, Mosonyi György a lapnak azt mondta, a Molra ez semmilyen formában nem lenne hatással, mert a gázvezetékek működtetésén kívül a vállalatnak nincs más gázérdekeltsége.

Mosonyi György szerint a gazdaság már számol a magas olajárral, így a drágulásnak már nem lesznek látványos hatásai.