Tanácsadója miatt szorították sarokba a brit kormányfőt a brit alsóházban

Vágólapra másolva!
Feszült hangulatú rendkívüli ülésen faggatták a képviselők David Cameron brit miniszterelnököt a News of the World brit bulvárlap által alkalmazott illegális telefonlehallgatások miatt kipattant és a brit legfelsőbb körökig érő botrány miatt összehívott rendkívüli alsóházi ülésen. A kormányfő nyitóbeszédében teljes átláthatóságot ígért, a kérdezők többek között a botrányban érintett korábbi tanácsadójának szerepére, a kormány és a sajtó bizalmas kapcsolataira voltak kíváncsiak.
Vágólapra másolva!

Lendületes beszédet mondott David Cameron brit miniszterelnök szerdán a brit parlament alsóházának rendkívüli ülésén, ahol a lehallgatási botránnyal kapcsolatban hallgatják meg. A rendkívüli ülés miatt afrikai útját megszakító Cameron azt mondta, hogy a botrány óta megingott az emberek bizalma a rendőrségben és a sajtóban is, és ezt a bizalmat vissza kell állítani, ennek érdekében teljes átláthatóságot ígért.

Bejelentette, hogy felállítottak egy bizottságot, amelynek tagjai között vezető újságírók, emberi jogi aktivisták is vannak, és hogy a bizottság nemcsak a rendőrség és a nyomtatott sajtó szerepét, hanem az elektronikus sajtó és a közösségi szájtok szerepét is vizsgálni fogja. Azt ígérte, hogy egy éven belül meglesz a bizottság első jelentése az ügyben.

Cameront elsősorban azért támadják a lehallgatási botrányban, mivel az ügy egyik főszereplőjét, a News of the World korábbi, azóta őrizetbe vett főszerkesztőjét, Andrew Coulsont a laptól való távozása után egészen idén januárig saját csapatában alkalmazta kommunikációs tanácsadóként. Cameron az ülésen közölte, hogy ha akkor tudta volna Coulsonról azt, amit ma tud, akkor nem alkalmazta volna, de közölte azt is, hogy Coulson miniszterelnöki kabinetben folytatott tanácsadói munkájára semmilyen panasz nem volt.

Cameron kemény kérdéseket kapott a felfokozott hangulatú - sok bekiabálással és a házelnök rendszeres rendre intéseivel - tarkított ülésen. Ed Milliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője például azzal vádolta, hogy szándékosan hallgatott, amikor tavaly ősszel több lap - a Guardian és a New York Times - is megkereste, miután felmerült, hogy Coulsonnak aktív szerepe volt a törvénytelen lehallgatásokban. Milliband szerint a miniszterelnök rossz döntést hozott, amikor figyelmen kívül hagyta a Coulson szerepére vonatkozó számtalan figyelmeztetést. Cameron önmagát ismételve védekezett, azt mondta, Coulson munkájára nem volt panasz a miniszterelnöki hivatalban.

Azt is mondta, fenntartja az ártatlanság vélelmére vonatkozó régimódi álláspontját korábbi tanácsadója ügyében, de ha kiderül, hogy hazudott a lehallgatásokról, akkor komoly büntetőjogi következményekkel kell számolnia. Bocsánatot nem kért, amiért alkalmazta a törvénytelenségekkel megvádolt lemondott főszerkesztőt és - az ellenzék szerint túl sokáig - kitartott mellette, csak annyit mondott, hogy rendkívül sajnálja, hogy ekkora felfordulás lett az ügyből. "Ha kiderül, hogy hazudtak nekem, akkor lesz itt az ideje a bocsánatkérésnek, és ígérem, ennek eleget is fogok tenni" - mondta. Többen rákérdeztek, hogy melyik cég világította át az állami alkalmazásba kerülő Coulsont, de Cameron ezt nem árulta el.

Az ellenzéki képviselők ezenkívül a legnagyobb brit televíziós műsorszolgáltató, a BSkyB eladásával kapcsolatban érdeklődtek arról, hogy a miniszterelnök nem szegte-e meg az etikai előírásokat, amikor megbeszéléseket folytatott a szolgáltató megvétele iránt élénken érdeklődő Murdoch által vezetett sajtóbirodalom, a News International vezetőivel. "Soha nem folytattam nem megfelelő megbeszéléseket" - válaszolta, amire az ellenzék hatalmas felzúdulással reagált. Cameron szerint kivonta magát a BSkyB eladásával kapcsolatos döntéshozásból, és azt is felvetette - az ülés alatt többször is -, hogy az előző, Tony Blair és Gordon Brown által vezetett kormányok nálánál jóval közelebbi kapcsolatban álltak a sajtócézár cégével.

Ez volt a két fő kérdés, amely körül a szerdai ülés első bő két és fél órája forgott. "Ha kaptam volna bizonyítékot, hogy Andy Coulson tudott a lehallgatásokról, nem alkalmaztam volna. Ha arról kaptam volna bizonyítékot, hogy nem tudott róluk, akkor alkalmaztam volna" - ezt a két mondatot háromszor-négyszer is szó szerint ismételte el Cameron különböző képviselők kérdéseire, és volt egy pillanat, amikor válasz helyett csak egy mélyet sóhajtott a mikrofonba, amikor sokadszorra kérdeztek rá a Murdoch-birodalom vezetőivel a BSkyB-vel kapcsolatban folytatott megbeszéléseire.

A rendkívüli ülést a Rupert Murdoch vezette sajtóbirodalom korábbi legnagyobb brit vasárnapi bulvárlapja körül kirobbant súlyos lehallgatási botrány ügyében kezdeményezte az ellenzéki Munkáspárt. A szerda elvileg már pihenőnap lenne a brit parlamentben, de a botrányban egy korábbi tanácsadóján keresztül érintett brit miniszterelnöktől sokan vártak válaszokat a közvéleményt felrázó ügyben.

A BBC korábban azt írta, Cameron meghallgatása várhatóan egy törvényszéki kihallgatáshoz hasonlít majd, és hogy a miniszterelnök elsősorban az ellenzéki Munkáspárt képviselőitől számíthat kemény kérdésekre, de sokan bosszúsak miatta a konzervatívok közül is. A BBC szerint azért neheztelnek rá, mert azzal, hogy kommunikációs tanácsadóként alkalmazta Andy Coulsont, a News of the World korábbi főszerkesztőjét - aki a botrány kezdetekor mondott le a lapnál viselt tisztségéről -, miatta keveredett a súlyos botrányba a brit kormány.

Az ülésen azonban végül saját pártjának képviselői kitartottak Cameron mellett, és többször támadták az ellenzéket saját kommunikációs tanácsadóik - például az Ed Millibandnek dolgozó, korábban szintén a Murdoch-birodalom alkalmazásában álló Tom Baldwin - miatt. Egyikük egy alkalommal azt vetette fel, hogy vizsgálni kellene az ellenzékhez közel álló, nagy hatalmú szakszervezeti vezetők és a Murdoch-birodalom közötti kapcsolatokat is.

A Cameronhoz intézett kérdéseket követően az alsóház - jelentősen megritkult padsorok között - folytatta a vitát a lehallgatási ügyről.

Az azóta megszüntetett News of the World munkatársai magánnyomozók segítségével feltörték sok ember telefonját, és hozzáfértek a hangpostafiókjukban lévő üzenetekhez. Az áldozatok között voltak a királyi család tagjai és más hírességek, de feltörték egy meggyilkolt lány postafiókját is. (A brit legfelsőbb vezetésig érő botrány részleteiről ebben a cikkünkben olvashat.)

Az ügyben kedden nyilvános meghallgatást is tartottak, amelyen a bulvárlap tulajdonosát, Rupert Murdoch médiamogult és fiát faggatták a brit képviselők. A meghallgatáson egy férfi rátámadt Murdochra, aki visszafogottan viselkedett, és többször is elnézést kért, de elhárította a felelősséget. Az incidensről és a meghallgatásról bővebben itt olvashat