Világgazdaság: Fellendülőben van a gyógyszerhamisítási piac

Vágólapra másolva!
Magyarországon fellendülőben van a gyógyszerhamisítási piac, az engedély nélküli szerek forgalma az interneten nő radikálisan a szakértők szerint. Az Európai Unión belül tavaly összesen 27 millió euró értékű hamis gyógyászati készítményt foglaltak le, döntő többségük Indiából származott.
Vágólapra másolva!

Március óta, amióta szigorították a gyógyszerhamisítás büntetését, nyolc esetet derítettek fel a hatóságok 633 ezer forint értékben - írja a Világgazdaság. A lap hétfői számában megjelent cikkben az olvasható, hogy Magyarországon a becslések szerint a teljes gyógyszerforgalom mintegy 3 százaléka a hamisítvány.

Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője azt közölte a lappal, hogy hamis vagy engedély nélküli szerek nem kerültek be a patikai hálózatba. Az interneten azonban radikálisan nő a forgalmuk - fűzte hozzá.

Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni vezetője szerint Magyarországon fellendülőben van a hamisított gyógyszerkészítmények kereskedelme. Székely Krisztina elmondta, hogy a hamisított készítményekben találtak már krétaport, kábítószert, de még téglaport is. A szakember a lapnak hozzátette, hogy a módosított büntetőtörvénykönyv akár szabadságvesztéssel is sújthatja majd a gyógyszerhamisítókat.

A Világgazdaság azt írja, hogy az Európai Unión belül tavaly összesen 27 millió euró értékű hamis gyógyászati készítményt foglaltak le, döntő többségük Indiából származott.