Új női vécé lelkesíti az amerikai képviselőház tagjait

Vágólapra másolva!
Végre van női vécé az amerikai képviselőházban - írja a Washington Post. Bár 1917-ben ült be az első női képviselő a testületbe, eddig csak az ülésteremtől messze eső, többek között a turisták számára fenntartott mosdóba járhattak a nők. Az új vécében viszont mahagóniborításúak az ajtók, van csillár és kandalló, és barokk mintás padlócsempék.
Vágólapra másolva!

Csaknem száz évvel az után, hogy az első női képviselőt beválasztották az amerikai képviselőházba, megnyílt az első női mosdó az ülésterem közelében. A mahagóniborítású ajtók és a díszes előszoba mögött barokk mintákkal festett régi padlócsempe, kandalló és csillár, valamint négy vécécsésze és két mosdókagyló fogadja a nőket. A mosdó a képviselőház elnökének irodája közelében épült ki, egy irodahelyiség átalakításával. "Sok a fény, van egy szép nagy tükör, és egy pici alkóv, amely kellemes hely lenne egy fotelnek" - lelkendezett egy képviselőnő a Washington Postnak.

Több politikust nagy örömmel töltött el a mosdó megnyitása, amely egyébként alig kapott publicitást az adósságplafon elérése és az esetleges amerikai államcsőd körüli viharok miatt. Egy republikánus képviselő, Jan Schakowsky örömében még egy szóviccet is elsütött egy riporternek, akit a mosdó megtekintésére invitált, mondván, lépjen beljebb, "to peek, not to pee". Ez magyarul annyit tesz, kukucskáljon be, de nem azért, hogy pisiljen. Egy másik republikánus, Donna F. Edwards a Twitteren üzent a képviselőház elnökének: "Imádom az új női mosdót a képviselőház emeletén. Háromszoros hurrá Boehnernek!" Egyik kolléganője pedig azt jegyezte meg a Twitteren, hogy "az első nő 1917-ben ült be ide. Most végre kapunk egy mosdót az ülésterem mellett."

A szenátus női tagjai 1993 óta örülhetnek a külön vécének, a képviselőház nőtagjai viszont eddig nem élvezhették ugyanazt a kényelmet, mint a férfi képviselők. A nőknek messzire kellett gyalogolniuk a folyosókon, és azt a vécét használták, ahová az épületet meglátogató turisták is járnak. Az egyik képviselőnő szerint leginkább azért jó az új női mosdó, mert korábban az ülés közbeni szünetekben a teremben kellett maradnia: egyszerűen nem volt öt perce, hogy elmenjen a mosdóig, és újabb öt perce, amíg visszaért volna. "Lemaradtam volna a szavazásokról."