Vágó István: Egy véleményt elhallgattatni nem szép dolog

Vágólapra másolva!
Vágó István szerint szűk körben csak egy magánvéleményt hangoztatott, amikor összekapcsolt pár általa ismert tényt és a Tv2-től való kirúgását. Szerinte több év lehet, mire az ügy lezárul, lehet, hogy a nemzetközi bíróságon. Nem bánja, hogy már nem kell folyton a sajtó rendelkezésére állnia, de hiányzik neki a tévézés.
Vágólapra másolva!

Vágó István másfél évig volt a Tv2 arca, majd 2010 novemberében távoznia kellett a csatornától - Kiss Péter, a Tv2 programigazgatója akkori nyilatkozata szerint azért, mert "a Tv2 műsorterveiben nem szerepel olyan formátum, mely igazán illeszkedne István személyéhez és kvalitásához".

Vágó később a Demokratikus Charta pécsi szervezetének rendezvényén arra utalt, hogy szerinte politikai okok is lehetnek a döntés hátterében, amit arra alapozott, hogy távozása után "egy jobboldali sajtótermék hirtelen a Tv2 hirdetőjévé vált", ami által a csatorna nagyobb bevételhez jutott, illetve a Tények-hez a Hír Tv-ből érkezett egy újságíró magas beosztásba. A Tv2 beperelte hitelrontásért, a per 2012 januárjában kezdődik.

- A korábbi jó viszony után mi történt, ön szerint miért reagált így a Tv2?
- Ez az én kérdésem is, ez számomra a legnagyobb rejtély. Miért van nekik erre szükségük, miért nem lett volna elég egy engem cáfoló nyilatkozat? Igazából a TASZ-t is ez érdekli, a Társaság a Szabadságjogokért is kiáll mellettem ebben az ügyben. Mindkettőnk számára azért érdekes ez a per, mert jellemzi a mai kort: mi történik itt, ebben az országban? A strasbourgi bíróságon Uj Péter jogi képviseletét is a TASZ látta el, amikor ügy lett abból, hogy egy borra azt mondta, hogy "szar". A döntés értelmében, ha ezt lehet mondani valamire, akkor találhatunk hasonlóságot az én ügyemmel is, hiszen csak egy magánvéleményt hangoztattam. És ez azóta csak még alaposabb lett.

- A politikai kiegyensúlyozottság hiányára tett megjegyzése miatt perel a Tv2?
- Sokat erről nem mondanék most, mert a Tv2 nyilván árgus szemekkel figyeli minden mondatomat. Azt azért megjegyezném, furcsállom, hogy ezzel foglalkoznak, ahelyett, hogy jó műsorokat csinálnának. Nem értem, miért van szükségük erre a perre, de több év lehet, mire az ügy lezárul, lehet, hogy nemzetközi bíróságon. Nem fog jó fényt vetni a hazai helyzetre, mert amit ma tapasztalunk a hazai médiában, az külföldön továbbra is téma. A német ARD-n volt a minap egy hosszabb anyag, hét percet foglalkoztak a magyar médiaállapotokkal, megszólaltattak kirúgott embereket is. Amióta nem vagyunk elnökség, mintha még szabadabb lenne a pálya.

- Elmegy a tárgyalásra?
- Naná, hogy elmegyek! Nagyon remélem, hogy kamerák, újságírók is lesznek. Szerintem a Tv2 lépése csak olaj a tűzre: egy véleményt akarnak elhallgattatni, ami nem szép dolog. Azt írja a Tv2 a közleményben, hogy egy ideig türelmesen figyelte az ellene indított "rágalomhadjáratomat". Nemhogy hadjárat nem volt, de még nyilatkozat sem: csak egy kis közösségben mondtam el a gondolataimat, amit aztán a média felkapott. Azt is írja a Tv2, hogy Vágó néhány nyilatkozattal túl messzire ment, de közben egyet sem tudnak felmutatni, mert sehol nem nyilatkoztam erről a sajtónak. Elnézést kérek ügyvédeimtől, lehet, hogy ezt magamban kellett volna tartani a tárgyalásig.

- Volt más hasonló pere korábban?
- Volt a Honfoglaló-ügy, amit elvesztettem, de annak nem volt politikai vetülete, tehát nem hasonlít ehhez.

- Mi a helyzet a Q-Arttal? (Ezzel a céggel állt szerződésben Vágó István több mint egy évtizedig, ez a produkciós iroda szállította a műsorokat a megrendelő tévéknek - szerk.)
- Most természetesen nem dolgozom a céggel. A Q-Art vezetőjével továbbra is jó a viszonyom, lehet, hogy még dolgozunk együtt. Őt szerintem kényszerhelyzetbe hozta a Tv2, valószínűleg kapott egy olyan ajánlatot, amit nem tudott visszautasítani.

- Tavaly november 17-én közölte a Tv2, hogy mégsem ön vezeti A 40 milliós játszmá-t. Azóta eltűnt a médiából. Merre járt?
- A lapokból eltűntem, mivel megszűntem bulvárszereplőnek lenni. Amit teszek, már nem a nyilvánosságra tartozik. Egy kereskedelmi televíziónál nem tehettem volna meg, hogy nem állok a sajtó rendelkezésére, mert a tévék szeretik, ha képernyőseik pörögnek a hírekben. Sokan haragszanak a celebekre, de azt tudni kell, hogy nem mindig a saját sorsuk alakítói, a legritkábban szerepelnek a lapokban a saját kezdeményezésükre: ez része a kereskedelmi tévézésnek, és ebből a szempontból én nem bánom, hogy így alakult tavaly november óta a sorsom. Én magam a közéleti, baráti társasági életemet egy közösségi portálon élem ki, de ott is csak a személyes ismerősökkel tartom a kapcsolatot. Nekem pont elég, hogy ők tudják, mi van velem.

- Kapott ajánlatokat más csatornáktól?
- Többet is. Egy kicsit valóban hiányzik a tévézés, végül is az életem nagy része ezzel telt. Ajánlatok voltak, de neveket nem mondanék még.

- Van életképes műsorterv ezek között?
- Van olyan, amiből még lehet műsor. Politikai műsort biztosan nem vezetnék, mert ahhoz többé-kevésbé semlegesnek kell mutatkozni, és azt én nem tudnám. Az ezotéria elleni harc persze továbbra is érdekel, szívesen készítenék ilyen műsort, erről is szó van.

- Már idén?
- Idén biztosan nem. Mostanában más foglalkoztat. Elég sokat ülök a számítógép előtt, nemsokára megjelenik egy áltudományok elleni könyvem, egy részét most írtam. Ami pedig az utazásokat illeti, én nem szeretek visszajárni olyan helyre, ahol már jártam, de nemrég ismét ellátogattam oda, ahol már jártam tízévesen, Németország volt NDK-s részére, nagyon tanulságos út volt. Erről jut eszembe: utazós műsort is szívesen csinálnék, de arról még nem volt szó.

- Mennyire számít a pénz abban, hogy milyen munkát vállal?
- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem számít. Amúgy már megírta a sajtó, hogy 160 ezer a nyugdíjam - sokan biztos sokallják. De talán érdemes figyelembe venni, hogy a Chinoin gyógyszergyárban kezdtem, később a gyógyszer-külkereskedelemben dolgoztam, és a televízióknál sem volt rossz a fizetésem.