Negyedmilliós albérlet helyett ismét ingázik Szőcs Géza államtitkár

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára
Vágólapra másolva!
A felesége esztergomi házában lakik július óta Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, aki június 30-i hatállyal lemondta a havi 250 ezer forintba kerülő és jelentős részben az állam által fizetett belvárosi albérletét - tudta meg az [origo] a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól. A minisztérium szerint Szőcs, akinek vagyonbevallása szerint sem lakása, sem autója nincsen, az uniós elnökséggel járó feladatai miatt nem vállalta korábban az ingázást.
Vágólapra másolva!

"Szőcs Géza Esztergomban lakik, a felesége tulajdonában lévő ingatlanban" - válaszolta az [origo] kérdésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) sajtóosztálya. Múlt pénteken derült ki, hogy Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár - a korábbi hírekkel ellentétben - már nem kap az államtól lakásfenntartási támogatást, vagyonnyilatkozatában viszont nem szerepel egyetlen saját ingatlan sem.

Szőcs Géza albérlete az után vált érdekessé, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az egyik szocialista képviselő kérdésére adott válaszában írta azt, hogy az államtitkár havonta 250 ezer forintos lakhatási támogatást kap. Ez azt jelentette, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján Szőcs kapta a legnagyobb összeget a támogatásban részesülő államtitkárok közül.

A miniszterelnök-helyettes információját ugyanakkor pénteken tagadta a Nefmi (erről itt olvashat). A minisztérium a közleményében azt írta, hogy az államtitkár korábban valóban bérelt lakást, és a havi bérleti díjból 230 ezer forintot a minisztérium fizetett ki, a maradék húszezer forintot pedig saját zsebéből fizette ki Szőcs Géza. Erre azért lehetett szükség, mert az állami vezetők juttatásáról szóló rendelet szerint a minisztereknek és államtitkároknak adott lakásfenntartási térítés havonta legfeljebb a köztisztviselői illetményalap hatszorosa lehet. Ez idén 231 900 forint, vagyis ennél többet nem fizethet lakhatási támogatásra az állam egyik tisztviselőnek sem.

A kulturális államtitkárhoz hasonlóan havonta 230 ezer forintot kap Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár pedig a lehető legnagyobb összegért, havi 231 900 forintért bérel egy 131 négyzetméteres ingatlant a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (az államtitkárok bérelt lakásairól ebben a cikkünkben olvashat).

A Nefmi sajtóosztálya szerint Szőcs Géza azért mondta fel az albérletet, mert "az egész napos hivatali és protokolláris elfoglaltságai - az uniós elnökséggel járó feladatok miatt is - aránytalan terhet jelentettek számára, mivel naponta kellett volna vidékről a fővárosba utaznia". A Nefmi tájékoztatása szerint Szőcs Géza a 138 négyzetméteres belvárosi lakásának bérlését június 30-i hatállyal mondta fel, mert "hivatali elfoglaltságai csökkenésével már nem tartotta indokoltnak a lakásbérléssel járó kiadást".

Az MTI Hírarchívuma szerint Szőcs Géza a magyar uniós elnökség idején többször vezette a kulturális miniszterek ülését Brüsszelben és Gödöllőn. Az európai kulturális miniszterek a magyar elnökség ideje alatt megállapodtak az Európai Örökség cím létrehozásában és arról is döntöttek, hogy a belgiumi Mons mellett a csehországi Plzen lesz Európa kulturális fővárosa 2015-ben.

Se lakása, se autója

Szőcs Gézának a beadott vagyonnyilatkozatai alapján sem lakása, sem autója nincsen. Az államtitkár 2010-es és 2011-es bevallásában is üresen hagyta a jövedelemre és vagyonra vonatkozó részeit. Az erdélyi származású író ezzel kilóg a sorból, a nyilvánosságra hozott nyilatkozatok szerint ugyanis a legtöbb kormánytag tisztes jómódban él, az állami vezetők többségének van lakása és autója is, sőt a vidékfejlesztési miniszternek kunyhója is (a kormánytagok vagyonnyilatkozatairól itt olvashat).

Szőcs a 2011-es nyilatkozatában a munkája ellátáshoz szükséges juttatásoknál felsorolja, hogy a szolgálati notebookot, autót és mobiltelefont is kapott a minisztériumtól. Az államtitkár a kormany.hu-n lévő adatok szerint havonta bruttó 997 200 forintot keres.

Albérletből albérletbe

Szőcs korábbi, 2010-es vagyonnyilatkozatában sem szerepelt saját ingatlan. Az [origo] kérdésére, hogy államtitkári kinevezése előtt hol lakott, Szőcs Géza akkor azt válaszolta, hogy Kolozsváron a katolikus plébániától bérelt lakásban élt. Magyarországon pedig lakott az általa még a Szabad Európa Rádió magyarországi irodavezetőjeként, romos állapotából felújított tinnyei Kossuth-kúriában, továbbá különböző albérletekben, majd a felesége résztulajdonát képező esztergomi családi házban (erről itt olvashat).

Szőcs Géza azt is írta tavaly az [origo]-nak, hogy volt korábban egy autója is, de ez már nincs meg. Kolozsvár és Budapest között általában vonaton, busszal, néha autóstoppal utazott, Budapesten belül pedig villamossal, busszal és metróval szokott közlekedni - írta az államtitkár.