Hadihajókról és harckocsikról indított támadást a szíriai hadsereg Latakiában

Vágólapra másolva!
Hadihajókról és harckocsikról lőtte a szíriai hadsereg Latakiát, ahol nem működik a távközlés, és nincs internet sem. Két civil életét vesztette a támadásokban, és sokan menekülnek a Földközi-tenger partján fekvő legnagyobb szíriai városból.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb tíz polgári személy vesztette életét, huszonöt pedig súlyosan megsebesült vasárnap reggel Latakia városban a szíriai hadsereg támadásában. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának tájékoztatása szerint a hadsereg egységei két hadihajóról és harckocsikról lőtték a Földközi-tenger partján fekvő legnagyobb szíriai várost. Latakia robbanásoktól és gépfegyverek dörgésétől visszhangzik, és sokan, főleg nők és gyermekek menekülnek a belvárosból. Szombaton két civil vesztette életét a több mint hatszázezer lakost számláló nagyvárosban.

A hadsereg és a biztonsági erők vasárnapra virradóra bevonultak Damaszkusz két elővárosába, Szakbába és Amuríjába is. Előrenyomulásukat szórványos lövöldözés kísérte, s számos embert őrizetbe vettek. Latakiában továbbra sem működik a távközlés, nincs internet sem. Szakbával szombat éjjel ugyancsak megszakadt a telefon-összeköttetés. Mivel a külföldi újságírók munkáját korlátozzák a szíriai hatóságok, az információk hitelességét nehéz ellenőrizni. Az állami televízió híradása tagadta, hogy a Latakia ellen indított támadásban hadihajók is részt vettek. A városban pénteken több ezren tiltakoztak az utcákon az Aszád-rezsim ellen.

Emberi jogi aktivisták szerint legalább ezernyolcszáz civilt öltek meg az öt hónapja tartó kormányellenes tüntetések során a katonai, illetve rendőri erők. Bassár el-Aszad államfő továbbra is azt hangoztatja - a nemzetközi tiltakozások dacára -, hogy véget vet a lázadásnak. A hatalom nem ismeri el a március 15-én kezdődött tiltakozóhullám nagyságát és jogosságát, és az erőszakos katonai fellépést azzal indokolja, hogy szembe kell szállni a "fegyveres terrorista csoportokkal", amelyek a rezsim szerint felelősek a zűrzavarért és a civilek elleni támadásokért.