Gallup: Az amerikaiak elégedetlensége veszélyezteti Barack Obama újraválasztását

Vágólapra másolva!
A gazdaság állapota miatti aggodalom, a tőzsdeválság és az Afganisztánban meghalt amerikai katonák mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az amerikaiak mindössze tizenegy százaléka gondolja úgy, hogy rendben mennek az ország dolgai. A Gallup közvélemény-kutató felmérése szerint az elégedettség alacsony foka rontja Barack Obama újraválasztásának esélyeit.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiaknak mindössze 11 százaléka elégedett azzal, ahogyan a dolgok állnak az országukban - közölte csütörtökön a Gallup közvélemény-kutató intézet. A most mért adat alig négy százalékponttal magasabb az eddigi abszolút mélypontnál, amelyet 2008 októberében mértek. A kiábrándultság erősödéséhez hozzájárulhatott az adósságplafon emeléséről folytatott tárgyalások irracionális menete, a gazdaság állapota miatti aggodalom, a tőzsde ingadozása, valamit az Afganisztánban elhunyt harminc amerikai katona miatt érzett frusztráció - olvasható a felmérésben.

Az amerikaiak 76 százaléka szerint az ország legfontosabb problémája gazdasági jellegű, 29 százalék ebben a kategóriában a munkanélküliséget, 17 százalék pedig a deficitet és az államadósságot nevezte meg. A nem gazdasági jellegű aggályok között a vezető helyen a kormányzattal és a politikai vezetéssel szembeni elégedetlenség áll. A Gallup szerint az elégedettség alacsony foka veszélyezteti a hivatalban lévő elnök újraválasztási esélyeit, ezért Barack Obama szempontjából kulcsfontosságú, hogy a választásig hátralévő időben sikerül-e haladást elérni a gazdaságban.

A Gallup 1979 óta méri, hogy az amerikaiak mennyire elégedettek az ország állapotával. Az elégedettségi mutató, amely átlagosan 40 százalék körül mozog, 1999 februárjában érte el a csúcspontot 71 százalékkal, a mélypontot pedig 7 százalékkal 2008 októberében.