Vágólapra másolva!
Az argentin és a brazil válogatott szeptemberben kétszer is megmérkőzik egymással, azonban a találkozókon kizárólag a hazai bajnokságban szereplők léphetnek pályára, vagyis egyik válogatott sem a legjobb összeállításában szerepel. Ha a legerősebb bajnoksággal rendelkező országoknak kéne csak otthon játszókból összeállítani válogatottat, a franciák és a hollandok jelentősen meggyengülnének, de a magyar válogatott is kulcsembereket nélkülözne.

Argentína és Brazília válogatottjainak összecsapása mindig kiemelt fontosságú eseménynek számít, és a két ország csapatai most szeptemberben két alkalommal is találkoznak. Szeptember 14-én Argentínában, két héttel később pedig a brazíliai Belémben játszanak, azonban egyik estén sem a legerősebb összeállításban.

A meccsekre ugyanis nem a FIFA által hivatalosan kijelölt játéknapok valamelyikén kerül sor, így a szövetségi kapitányok csak a hazai bajnokságban szereplőket hívták meg.

Dél-amerikai rangadók légiósok nélkül

Szeptemberben két FIFA-játéknap lesz, azonban Argentína és Brazília ekkor nem egymás ellen lép pályára. Lúcióék Londonban Ghána ellen játszanak, az argentinok pedig jó pénzért Ázsiába mennek haknizni: előbb Kalkatában Venezuela, majd pedig Dhakában Nigéria lesz az ellenfelük. Mind a két dél-amerikai válogatott a legerősebb keretével készül ezekre a meccsekre, az Európában légióskodó legjobbak mind meghívót kaptak, az egymás elleni találkozókon viszont csak az otthoniak játszanak majd.

Sztárokban persze így sem lesz hiány: az új argentin szakvezető, Alejandro Sabella már ki is hirdette keretét a brazilok ellen, és meghívót küldött például Juan Sebastián Verónnak és Juan Román Riquelmének is.

A braziloknál még nem tudni, hogy kik játszanak majd Argentína ellen, ám náluk alaphelyzetben is akad pár otthoni a keretben. A ghánaiak elleni meccsre, ahová Mano Menezes elméletileg a legjobbakat hívta meg, tízen utaznak el Londonba a brazil kluboktól, köztük a válogatottba hosszú kihagyás után visszatérő Ronaldinho, illetve a fiatal generáció tagjai közül Neymar, Ganso vagy éppen Lucas, akik a nyári Copa Américán is pályára léptek. Az argentinoknál más a helyzet, náluk a legerősebbnek tartott csapatban egyetlen otthoni sincs, a Copán is csak a harmadik számú kapus, Juan Pablo Carrizo szerepelt hazai egyesületből.

Az angolok csak otthonról válogatnak

A legjobb európai válogatottak közül a legkevésbé az angolokat zavarná, ha nem hívhatnának meg légiósokat, nekik ugyanis jelenleg egyetlen olyan focistájuk akad, aki külföldön játszana, és a nemzeti csapat közelében lenne - a kapus Scott Carson, aki a nyáron szerződött a török Bursasporba. Pár évvel ezelőtt még más volt a helyzet, amikor David Beckham és Michael Owen is a Real Madridban szerepelt, most azonban Fabio Capellónak csak a Premier League-et kell figyelnie. A németeknél viszont páran már hiányoznának, elvégre Mesut Özil és Sami Khedira a Real Madridban, Miroslav Klose pedig nyár óta a Lazióban futballozik - más kérdés, hogy legutóbb a brazilokat a két madridi légiós nélkül verték meg.

Forrás: AFP
Özil és Khedira nem csak a válogatottban számít csapattársnak

A világbajnok spanyolok is kifejezetten erős válogatottat tudnának kiállítani légiósok nélkül, főleg azt követően, hogy Francesc Fabregas visszatért az FC Barcelonába, de azért pár játékos szerepeltetésétől el kellene tekintenie Vicente del Bosquénak. José Reina, David Silva, Fernando Torres és Juan Mata közül azonban senki nem volt kezdő a legutóbbi tétmeccsen.

Az olasz szövetségi kapitánynak sem kell nagyon külföldre utaznia annak érdekében, hogy megnézze játékosait: a legutóbbi, Spanyolország elleni barátságos mérkőzésen öt légiós volt a keretben, és közülük ketten (Domenico Criscito és Giuseppe Rossi) kaptak helyet a kezdőben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a jelenleg a Liverpool játékosának számító Alberto Aquilani augusztus végéig visszatérhet a Serie A-ba, akkor belátható, hogy az olaszokat sem viselné meg nagyon, ha csak otthonról válogathatnának.

A holland sztárok külföldön játszanak

A francia szakvezetőnek, Laurent Blanc-nak viszont már kisebb fejtörést okozna, ha csak a hazai bajnokságból válogathatna, hiszen a Ligue 1 a többi európai topliga első számú exportőrének számít, és a legjobb játékosok rövid időn belül elhagyják a francia élvonalat. Ezzel együtt a legutóbbi, Chile elleni barátságos mérkőzésre Blanc 13 labdarúgót hívott meg otthonról (igaz, közülük három kapust), és az aktuális keretből szinte egy komplett kezdő tizenegyet össze tudna állítani, csupán a védelemben kellene két újabb focistát mozgósítania.

A legfrissebb FIFA-világranglistán az első helyen álló hollandok viszont a légiósaikra építenek. Bert van Marwijk már kihirdette a szeptemberi két Eb-selejtezőre a bővebb keretét, amelyben mindössze hét otthon szereplővel számol. Persze azért az Eredivisie-ben szereplő játékosokból is elég jó válogatottat lehetne összeállítani, egyedül a csatársorral kapcsolatban merülnének fel kétségeink - Arjen Robben, Wesley Sneijder, Ibrahim Afellay, Rafael van der Vaart vagy Klaas-Jan Huntelaar nélkül azért nagyon nehéz lenne.

Forrás: AFP
Lens alapember lenne a hollandoknál, ha nem jöhetnének a légiósok

Ami a magyar válogatottat illeti, főleg Erwin Koeman idejében volt az jellemző, hogy a szövetségi kapitány csak a legvégső esetben hívott meg az NB1-ben futballozót. Egervári Sándor másként gondolkodik, és ennek megfelelően a legfrissebb keretben heten is szerepelnek a hazai élvonalból. A védelmet akár a jelenleg meghívottakból is össze lehetne állítani, ám a támadórészleggel már akadnak problémák.

Ön szerint képes lenne megverni a légiósok nélküli magyar csapat a hollandot?

Igen

260301outform.html400350


Nem

260302outform.html400350


Válogatottak légiósok nélkül:
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Piqué, Monreal - Xabi Alonso, Sergio Busquets - Cazorla, Xavi, Iniesta - Villa.
Olaszország: Buffon - Maggio, Ranocchia, Bonucci, Chiellini - De Rossi, Pirlo, T. Motta, Montolivo - Cassano, Pazzini.
Franciaország: Lloris - Réveillere, Sakho, Ciani, Tremoulinas - A. Diarra, M'Vila - Ménez, Martin, Rémy - Gameiro.
Hollandia: Ten Rouwelaar - Van der Wiel, Vlaar, Wisgerhof, Pieters - Wijnaldum, Strootman, T. Janssen - Lens, L. de Jong, Ebecilio.
Magyarország: Csernyánszki - Fehér Z., Debreceni, Lipták, Halmosi - Elek, Varga J. - Koltai, Sándor Gy., Lázár B. - Tököli.

www.global-soccer.eu