Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A környezetvédők szerint az Apple megmérgezi Kínát

Vágólapra másolva!
Kínai környezetvédő szervezetek azzal vádolták meg az Apple-t, hogy az olyan beszállítókkal végezteti a termékeiben használatos hardverek gyártását, amelyek tevékenységükkel nem csak a környezetet, de az ott élők egészségét is károsítják. Az amerikai számítógépgyártó cég tagadja a vádakat.
Vágólapra másolva!

Az IPE nevű kínai környezetvédelmi intézet négy hasonló szervezettel közösen öt hónapon át vizsgálta olyan elektronikai gyártók tevékenységét, amelyek valószínűsíthetően az Apple beszállítói. Az amerikai cég nem hozza nyilvánosságra, hogy kitől vásárolja eszközeinek alkatrészeit, amelyek gyártását is szerződéses partnereivel végezteti el. A kínai környezetvédők vizsgálataiból kiderül, hogy a különböző kiegészítőket gyártó Kaedar, és a nyomtatott áramköröket előállító Unimicron szennyvizet és ártalmas gázokat enged a környzetbe gyáraiból.

A környezetvédő szervezet szerint tízéves spektrumban vizsgálva jelentősen emelkedett az üzemek környéken élő emberek körében a daganatos megbetegedések száma. Tavasszal egy másik cég, a Meiko Electronics egy, a Jangce folyót is tápláló helyi tavat fertőzött meg nehézfémekkel, többek közt nikkellel és rézzel - derült ki a vizsgálatokból a PC World amerikai technológiai lap szerint.

Az IPE vezetője a Financial Times amerikai üzleti lapnak úgy nyilatkozott, hogy tevékenységük során már huszonkilenc nagy elektronikai gyártóval működtek együtt a környezet szennyezésével kapcsolatos problémákkal, de eddig egyedül az Apple nem reagált semmilyen módon a megkeresésre, bár a lap beszámolója szerint a legfrissebb tanulmány publikálása előtt néhány órával a gyártó felvette a kapcsolatot a szervezettel.

Az Apple az IPE-nek megnevezett néhány olyan elektronikai gyártót, amely állítása szerint nem is beszállítója a társaságnak, de szerződéses partnereit nem nevezte meg. A környezetvédők több mint húsz szerződéses gyártót vádoltak meg környezetszennyezéssel, amelyek nem kizárólag az Apple, hanem más cégek számára is állítanak elő hardver-komponenseket. Bár a Financial Times szerint Kínában híresen enyhe környezetvédelmi szabályok voltak érvényben, ezért a helyi gyártók olcsóbban tudták elvégezni az eszközök gyártását, mostanra a kormányzat egyre nagyobb figyelmet fordít a környezet védelmére, és szigorítja előírásait is, így a korábbi trend lassan megfordulni látszik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről