A Standard & Poor's "megfigyelés alatt tartja" a végtörlesztési javaslatot

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's "rajta tartja a szemét" a devizahiteleseknek szánt végtörlesztésről szóló javaslaton - írja a Reuters a társaság egyik elemzőjére hivatkozva. A hitelminősítő, amely a legalacsonyabb befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot, már korábban az "aggodalmát fejezte ki" Orbán Viktor gazdaságpolitikája miatt.
Vágólapra másolva!

A Standard & Poor's hitelminősítő rajta tartja a szemét a magyar adósmentő csomagon, amely megengedné, hogy a devizahitelesek egy összegben, a piaci árfolyamnál jóval kedvezőbb árfolyamon fizessék vissza hiteleiket, a bankokra hárítva az átváltás költségeit - írja a Reuters hírügynökség. A Standard & Poor's elemzője, Markus Schmaus megerősítette az osztrák Wirtschaftsblatt újságban megjelent hírt, amely szerint a terv "intenzív megfigyelés" alatt van.

A Reuters írása megemlítette Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nyilatkozatát, amely szerint ha a tervezet elbukna a nemzetközi jog alapján, akkor - mint a hírügynökség fogalmaz - ő kész harcolni a bankokkal szemben addig, ameddig szükséges.

Orbán Viktor hat területre vonatkozó, úgynevezett országvédelmi akciótervet hirdetett múlt héten hétfőn a parlamentben. Ebben megvalósíthatónak nevezte azt a néhány nappal korábban ismertetett javaslatot, amely szerint a devizahitelesek rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthetik adósságukat. Bejelentette azt is, hogy a kormány kezdeményezni fogja: a devizahitelekkel kapcsolatban jelentkező költségeket csak forintban számolhassák fel a bankok.

A Reuters hétfőn azt írta, hogy a tervezet jelentős veszteséget okozhat az olyan hitelezőknél, mint az Erste Group, a Raiffeisen Bank International vagy az Unicredit Bank Austria.

Ausztria a bejelentés óta intenzíven foglalkozik a végtörlesztésről szóló javaslattal. Az osztrák külügyminiszter nem sokkal a bejelentés után Brüsszelben azt mondta, Ausztria bankjait "létükben fenyegeti" a magyar devizahitelesek gondjainak megoldására kidolgozott kormányzati program. Michael Spindelegger szerint az osztrák bankok mintegy hatmilliárd euró erejéig érintettek a magyarországi devizahitel-állományban. Osztrák részről felvetették, hogy szükség esetén lépnie kellene az Európai Bizottságnak, az Európai Bírósághoz lehetne fordulni. "Miért nem állítja meg senki a Puszta-Putyint?" - írta például már a címben a Kleine Zeitung, amely szerint a magyar miniszterelnök megsértette egész Európát.

A Standard & Poor's hitelminősítő a bejelentés utáni napon pedig azt nyilatkozta, hogy a devizahitelek korai visszafizetése miatt az eddigieknél negatívabb kilátások jellemezhetik a hitelezést, és gyengülhet a gazdasági növekedés is. A hitelminősítő, amely a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot, "aggódik" Orbán Viktor miniszterelnök gazdaságpolitikája miatt - közölte Frank Gill, a Standard & Poor's európai szuverénadósság-kockázati besorolásokért felelős igazgatója.

A kormány múlt hétfőn bejelentett, devizahiteleseket segítő lépései - köztük a hitelek rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztése - gondot okozhatnak a bankok hitelezésében, a gazdasági növekedésben és az államháztartási hiányban - mondta Gill múlt keddi telefonos interjújában. Az igazgató szerint a magyar kormány korábbi 2 százalékos terveivel ellentétben mindössze 1,4 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani 2012-ben.