Orbán: Szeptember végéig kidolgozza a kormány a bérkompenzáció szabályait

Vágólapra másolva!
Úgy kell átalakítani az adórendszert, hogy senkinek ne csökkenjen a jövedelme - ebben egyezett meg Orbán Viktor a munkaadói és munkavállalói éredekképviseletekkel. A miniszterelnök szerint a kormány szeptember végére megoldást talál erre. Orbán olyan Munka törvénykönyvet szeretne, amely a munka megbecsülését segíti.
Vágólapra másolva!

Munkaközpontú Munka törvénykönyvére van szükség, amely megvédi a munkahelyeket, segíti az újak létrejöttét, védelmet biztosít a munkavállalóknak, és hozzásegít ahhoz, hogy a munka felértékelődjön, a fizikai munkát megbecsüljék az országban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel folytatott egyeztetést követően újságíróknak. A miniszterelnök szerint az új Munka törvénykönyve azért is szükséges, mert a jelenlegi nem segített abban, hogy Magyarország képes legyen elfogadható szinten tartani a munkanélküliséget, a munka társadalmi megbecsülése megmaradjon.

Orbán Viktor azt mondta: a gazdasági átalakítás kulcspontja az adórendszer átalakítása, és elfogadta a munkaadók és munkavállalók azon álláspontját, miszerint az adórendszer átalakításának úgy kell megtörténnie, hogy ne csökkenjen senkinek sem a jövedelme, ennek megoldási lehetőségét a kormány szeptember 28-án véglegesíti, és még ebben a hónapban benyújtják a parlamentnek. Orbán szerint több elemből álló kompenzációs rendszert építenek majd fel.

A minimálbérrendszer alakulásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta: a minimálbéremelésnek elviselhető keretek között kell maradnia, olyan minimálbéremelést, amely gyárbezárásokkal, vállalkozások megszűnésével jár, nem szabad vállalni. Fontosnak nevezte, hogy a minimálbér emelésének mértékéről meg tudjanak állapodni az érintettek. A sajtótájékoztató után a minisztérium közleményt adott ki, amely szerint 92 ezer forintos minimálbérre és 108 ezer forintos garantált bérminimumra tesz javaslatot, az adórendszer átalakításával rosszul járókat kompenzálják, a 202 ezer forintos bruttó fizetés felett keresőknek pedig "átmeneti hozzájárulást" kell fizetniük. A bejelentésről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke eredményesnek és értékesnek nevezte az egyeztetést. Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke a találkozó után elmondta: a munkaadók erős szakszervezeti mozgalomban, az érdekegyeztetésben és rendszeres párbeszédben érdekeltek.