Vágólapra másolva!
Elméletileg mesterségesen le lehet gyengíteni vagy akár meg is lehet állítani a hurrikánokat - közölték amerikai kutatók. Az augusztusi Irene hurrikán intenzitását az USA-ban az ember okozta légszennyezés csökkentette egy coloradói légkörkutató szerint.
Vágólapra másolva!

Van esély arra, hogy mesterségesen le lehet gyengíteni vagy akár meg is lehet állítani a hurrikánokat - közölték amerikai kutatók. Számítógépes modellszámítások szerint, ha a trópusi ciklon útjába aeroszolokkal kevert levegő kerül, akkor az mérhetően csökkenti a vihar intenzitását - írja William Cotton légkörkutató, a Coloradói Állami Egyetem (Colostate) munkatársa az időjárás-alakítás tudományos folyóiratában, a Journal of Weather Modificationben közölt tanulmányában. Az aeroszol a levegőben finoman eloszlatott szilárd vagy folyadék állagú részecskék együttese. A füst és a köd is aeroszol, a felhők például természetes aeroszolnak számítanak.

Arra máris van példa, hogy az ember okozta légszennyezés csökkentheti a viharok intenzitását. A jelenséget az augusztusi Irene hurrikán esetében vizsgálták meg - a forgószél végül trópusi viharrá szelídülve érte el New Yorkot. "A számítógépes modellek azt jelezték előre, hogy az Irene jóval erősebb lesz. Ez vajon annak jele, hogy a modellbe nem építették bele az aeroszolok hatását?" - vetette fel a kutató a Scientific American (SA) amerikai tudományos folyóirat híroldalán.

Más, az időjárás-alakítás lehetőségein dolgozó kutatók azt vizsgálják, hogyan lehetne hideg vízzel csökkenteni a meleg tengervíz hőenergiájából táplálkozó trópusi ciklonok lendületét (a kutatási projektet Bill Gates alapítványa támogatja). Az elképzelés szerint a hullámok energiájával meghajtott tutajokról szivattyúznának az óceán mélyebb rétegeiből hidegebb vizet a felszínre, mégpedig azokon a tengerrészeken, amelyek a hurrikán útjába esnek.

A tervvel az a gond az SA szerint, hogy több száz, nehezen kezelhető úszó alkalmatosság kellene hozzá, továbbá nehéz a viharok várható útvonalát a kellő pontossággal kiszámítani. Ezzel együtt egy prototípust hamarosan üzembe állítanak a hawaii vizeken. Az amerikai hadsereg hasonló elven működő hurrikánlassítóját egy, a tengervíz rétegeinek hőmérsékleti különbségeit hasznosító hőszivattyú látná el energiával.

Mérnökök, légkörkutatók és közpolitikai tanácsadók viszont az egész ötlet káros volta mellett érveltek az Environmental Science and Technology tudományos folyóirat áprilisi számában. A szerzők abból indulnak ki, hogy többek közt a pusztító erejű trópusi ciklonok révén valósul meg a hőcsere a trópusok és a sarkvidék között. Ha mesterségesen leállítjuk vagy jórészt meggátoljuk ezt a folyamatot, annak előreláthatatlan következményei lehetnek - például azokra nézve, akik épp azon a vidéken élnek, amelyen pont azért söpör végig a hurrikán, mert időjárás-alakítási módszerekkel sikeresen befolyásolták a haladási irányát.