Összefüggést találtak a testmagasság és a derékfájás között

Vágólapra másolva!
Egy több mint 800 ezer fiatal bevonásával végzett kutatás megállapította, hogy az elhízás mellett a testmagasság is befolyásolja a derékfájás kialakulásának kockázatát. A magyarázat igen egyszerű: a túlsúlyból és a testmagasságból fakadó terhelés a háttámasztó mechanizmusok működésének korai romlását okozhatja, amelynek következtében már fiatalon kialakulhat a derékfájás.
Vágólapra másolva!

Egy nemrég befejeződött gerincsebészeti konferencián ismertették a kutatás eredményeit, amelyben 17 éves, 1998 és 2009 között katonai sorozás keretében orvosi vizsgálaton átesett izraeli fiatalok vettek részt. Bár a derékfájás gyakorisága viszonylag kicsi volt, az elhízás férfiaknál 16 százalékkal, nőknél pedig 21 százalékkal növelte a tünetek megjelenésének kockázatát. Az elhízás mellett a testmagasság is komoly rizikófaktornak bizonyult: a legmagasabb férfiaknál (átlagosan 183 cm) 44 százalékkal nagyobb volt a derékfájás valószínűsége, mint alacsonyabb (165 cm körüli) társaiknál. Magas (170 cm) nőknél a derékfájás kockázata 22 százalékkal emelkedett alacsonyabb (155 cm körüli) társaikhoz képest.

A kutatás nem vizsgálta a derékfájás lehetséges okait, kizárólag az ilyen jellegű panaszok és a testsúly, illetve testmagasság közötti összefüggést. A vizsgálat során a szubjektív panaszok felmérése mellett gerincvizsgálattal objektív adatokat is gyűjtöttek. Az eredményekre reagálva szakemberek elmondták, hogy mivel a a testmagasságot - testsúllyal ellentétben - nem lehet befolyásolni, hatékony módszereket kell találni a fiatalok tüneteinek enyhítésére.

Mit lehet tenni ellene?

A derékfájás már fiatal korban is sokakat érint, de néhány dolog betartásával csökkenteni lehet kialakulásának kockázatát. Az egészséges testsúly megőrzése alapvető fontosságú, csakúgy, mint a rugalmasságot fokozó izomnyújtó és erőnléti gyakorlatok rendszeres végzése. Legjobbak a nagy intenzitású, de az ízületeket nem túlterhelő mozgásformák, például a tempós séta, evezés, úszás, vagy elliptikus tréner használata. Ezen kívül hangsúlyozzák az alvás szerepét a derékfájás megelőzésében és enyhítésében: egy jó minőségű, megfelelő tartást biztosító, kemény, de kényelmes matrac gyógyír lehet az ilyen jellegű panaszokra.