Ismét tilos az avarégetés a szálló por miatt Budapesten

Vágólapra másolva!
Kedd hajnalban elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, Tarlós István önkéntes önkorlátozó intézkedésre kérte föl a lakosságot. A főváros a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését kéri.
Vágólapra másolva!

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Budapesten Tarlós István főpolgármester, mert vasárnap és hétfőn a város több mérőpontján elérte vagy meghaladta a küszöbértéket a szálló por koncentrációja, és a következő napon javulás nem várható - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden hajnalban.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a Tarlós István önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel a lakosságot és a légszennyezőket, s a főpolgármester a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését kéri. A szálló por koncentrációja két egymás követő napon több helyen elérte a küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható, ezért kellett bevezetni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg. A tájékoztatási fokozatban a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny - gyermekek, időskorúak, krónikus betegek - csoportjaira.

A szálló por 75 százaléka az autóknak köszönhető

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a keddi napra kezdetben párás, helyenként ködös időt jelez, később a köd megszűnik, és kevés felhő valószínű. Többnyire gyenge marad a változó irányú szél. Az időjárási helyzet kedvez a légszennyező anyagok feldúsulásának - így a szálló por napi koncentrációja általában a tájékoztatási, helyenként a riasztási szint fölött várható.

A jelenlegi légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében - további intézkedésig - Tarlós István főpolgármester elrendeli az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát, és felkéri a fővárosi kerületek jegyzőit, hogy fokozottan ellenőrizzék az intézkedés betartását. A főpolgármester felkéri a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedésekre. Lehetőség szerint a közösségi közlekedést vegye igénybe a lakosság, álló helyzetben ne üzemeltessék indokolatlanul a gépjárművek motorját, és mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy Budapesten - a környezetvédelmi hatóság 2004-ben közzétett adatai alapján - a szállópor-kibocsátás több mint 75 százaléka a gépjárműforgalom eredménye.