A szóvirágok ellenére nem lép vissza a váratlan ötletektől a kormány

Vágólapra másolva!
Nem jelent gazdaságpolitikai fordulatot, hogy Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György gazdasági miniszter is olyan kijelentéseket tett az elmúlt hetekben, amelyek némileg ellentmondtak a korábbi kormányzati kommunikációnak - állították az [origo] által megkérdezett kormányzati források. Egyikük szerint a kormány továbbra sem hagyott fel a devizahitelesek megsegítésével, a közalkalmazottaknak is külön mentőcsomagot adnának.
Vágólapra másolva!

"Nincs varázsvessző, amellyel ki lehet szabadítani a csapdából a devizahiteleseket" - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter november elején. Matolcsy szerint a devizahitelesek megsegítéséről a jövőben a bankokkal közösen fognak dönteni, a közös megoldás kidolgozásáig pedig a kormány nem tesz egyoldalú lépéseket.

A kijelentés azért volt szokatlan, mert korábban a kormány nem egyeztetett a bankokkal arról a javaslatról sem, amely lehetővé tette a devizahitelek rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését. Sőt, annak ellenére felvállalta a kormány a javaslatot, hogy tisztában volt vele, komoly nemzetközi tiltakozásokat vált ki az akcióterv.

Eltért a korábbi kormányzati kommunikációtól Orbán Viktor kormányfőnek a London School of Economics egyetemen megtartott múlt heti előadása is. Orbán arról beszélt, hogy magasak a jövő évi GDP-növekedéssel kapcsolatos kockázatok, emiatt nagyon nehéz lesz elérni a kitűzött célt. A magyar kormány egyelőre vár, hogy a német kormány lefelé módosítja-e saját GDP-prognózisát - fogalmazott Orbán, igaz, hozzátette azt is, hogy az ortodox és nem ortodox intézkedések keverékének már jönnek az eredményei, és ezek szerinte meggyőzhetik a hitelminősítőket is.

Ezzel szemben Orbán jóval határozottabban fogalmazott az októberi uniós csúcs utáni parlamenti felszólalásában, amikor szembeállította egymással a súlyos gazdasági nehézségekkel küszködő Európát és Magyarországot. Orbán akkor úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak el kell rugaszkodnia a válságzónától, ha sikeres akar lenni. A kormányfő szerint Magyarországnak a maga útját kell járnia, nincs kit másolni, "ragaszkodnunk kell a saját, mondhatnám, sajátos észjárásunkhoz, sajátos gondolkodásunkhoz". "Az új recepteket nekünk kell kiokoskodunk, kiizzadnunk" - mondta Orbán, aki szerint nem kell azzal foglalkozni, hogy mit szólnak ehhez mások.

Mentőcsomag készül a közalkalmazottaknak

Több kormányzati forrás az [origo]-nak arról beszélt, hogy Orbán és Matolcsy kijelentései nem jelentik azt, hogy a kormány felhagyna az új típusú, úgynevezett nem ortodox gazdasági megoldásokkal. Egy, a Fidesz-frakció belső köréhez tarozó forrás szerint amíg az állampapírokat veszi a piac, addig nem fog felmerülni, hogy a kormány változtasson a jelenlegi stratégiáján. Továbbra is a nem ortodox módszerek élveznek előnyt - fogalmazott a politikus. (Az Államadósság-kezelő Központ kedden 40 milliárd forint értékű állampapírt kínált fel a befektetőknek, akik több mint 113 milliárd forint értékű ajánlatot tettek a papírokra. Ez azt jelzi, hogy újraéledt az elmúlt hetekben döcögőssé váló magyar állampapírpiac.)

A forrás szerint a kormány nem tett le a devizahitelesek kimentéséről sem. Jelenleg a közalkalmazottak számára próbál egy újabb adósságmentő csomagot összeállítani a gazdasági tárca - mondta. Matolcsy kijelentéséről, miszerint a jövőben a kormány együttműködik a bankokkal, azt mondta: ez sem jelent fordulatot, szerinte korábban is voltak egyeztetések a bankokkal, ezek azonban nem voltak előtérben. Banki források korábban erről azt mondták az [origo]-nak, hogy a kormány és a bankok közti hidegháború befejezéséhez hozzájárult az, hogy Orbán és Csányi Sándor OTP-elnök négyszemközt egyeztetett a kérdésről.

Kormánypárt források korábban az [origo]-nak azt mondták: a kormány célja, hogy a több mint 1,2 millió devizahiteles térjen át a forinthitelre. A kormány március-áprilisra szeretné radikálisan csökkenteni a devizában eladósodottak számát. Ettől az árfolyam-politika szabadságának visszanyerését várja a kormány. A kormánynak ugyanis kedvező lenne a mostaninál gyengébb forint, mivel ezzel erősíteni lehetne az exportra termelő hazai cégeket.

Retorikai fordulat az egész

A kormánypárti frakció egy másik ismertebb tagja szerint egyszerűen óvatosságra utalnak Orbán és Matolcsy szavai. A politikus szerint ugyanis a bankadóval és a végtörlesztéssel erősen "megnyirbálta a kormány a bankokat". Szerinte ezt a végletekig nem lehet folytatni, többek között azért, mert a pénzintézetek a teljesítőképességük határához érkeztek, és mert a nemzetközi pénzügyi világ a kormány ellen fordul. A forrás szerint ez nem jelenti azt, hogy a kormány felhagyna az újszerű megoldásokkal, az ortodox és a nem ortodox elemek továbbra is jelen lesznek a gazdaságpolitikában.

Egy befolyásos frakciótag arról beszélt az [origo]-nak, hogy értelmetlennek tartja az ortodox, illetve nem ortodox módszerekről szóló vitát. Szerinte ezek csak "a virtuális térben tett kijelentések", "retorikai fordulatok", amelyeknek valójában nincs jelentőségük. A kormány csupán kommunikációs célból használja ezeket a kifejezéseket - fogalmazott a forrás.

Orbán az elmúlt hónapokban többször beszélt arról, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben újszerű, sajátosan magyar, úgynevezett nem ortodox megoldásokra van szükség. A külképviseleti vezetők előtt augusztus végén azt mondta, hogy Európában mára bevetté váltak azok a nem ortodox gazdasági intézkedések, amelyek miatt a magyar kormányt az elmúlt egy évben össztűz alá vették. Orbán akkor úgy fogalmazott, hogy bár a bankadó miatt "kis híján keresztre feszítettek minket", mára tizenkét európai állam vezetett be bankadót.