Látatlanban ütne 200 milliós lyukat a költségvetésen Lázár

Orbán Viktor, Lázár János, frakcióülés
Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője 100 millió pluszpénzt adna a lakitelki népfőiskolának, 90 milliót az Alkotmánybíróságnak, és még pár tízmilliót két szervezetnek a jövő évi költségvetés módosításával. A pénzt bevételnövelésből vagy spórolásból teremtené elő, de minden egyes ötletének megvalósulása kérdéses. Orbán Viktor korábban azt kérte a fideszesektől, legyenek visszafogottak a módosító javaslatokkal.
Vágólapra másolva!

Hiába kérte Orbán Viktor kormányfő az [origo] információja szerint a hétfői frakcióülésen, hogy a kormánypárti képviselők legyenek visszafogottak a jövő évi költségvetéshez készített módosító indítványokkal, ne lobbizzanak túlságosan, mert szűk a költségvetési mozgástér, Lázár János frakcióvezető több javaslatot is beadott.

Ma délután három óráig lehet beadni első körös módosító indítványokat a 2012-es költségvetési törvényjavaslathoz, ezekkel lehetne befolyásolni a kiadásokat és bevételeket, a hiány összegét. Délután egy óráig mindösszesen öt módosító indítvány jött a kormánypárti frakcióktól, közülük csak egyet nem Lázár János jegyez. A frakcióveztő mind a négy javaslata ugyanarra a logikára épül: néhány tízmillió forintot szeretne egy-egy szervezetnek juttatni, a pénz fedezete olyan bevétel vagy spórolás lenne, aminek megvalósulása kérdéses. Papíron ezek a javaslatok ugyan semlegesek az egyenlegre, valójában azonban, szerény mértékben, de növelnék a hiányt.

Lázár közel 90 millió forinttal toldaná meg az Alkotmánybíróság 1,65 milliárd forintosra tervezett kiadási keretét, mert indoklása szerint a létszámbővülés ennyit megkíván, a pénzt pedig abból jönne, hogy szerinte a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciavállalásából fakadó fizetési kötelezettség épp ennyivel kevesebb lesz. Azt Lázár nem fejti ki, miért gondolja, hogy ennyivel kevesebb garanciabeváltás fogja terhelni az állam szakosított intézményét.

Lázár az Ipartestületek Országos Szövetségének adna 45 milliót a Mehib exportbiztosító rovására, hogy támogassa "a kkv szektor fejlődését elősegítő szövetség" hatékony működését. A Mehib szerinte ennyivel kevesebbet fog kiadni a biztosítási tevékenységéből fakadó biztosítási kötelezettség teljesítésére, de azt nem indokolja meg, hogy ezt mire alapozva gondolja. A Magyar Rákellenes Liga 2009 óta nem kap állami támogatást, jövőre 30 milliót kapna Lázár jóvoltából, javarészt szintén a Garantiqa kisebb garanciakötelezettségéből kifolyólag. A Lakitelek Népfőiskola eredetileg tervezett 200 milliós támogatását a másfélszeresére növelné a frakcióvezető, mert épp ennyivel magasabb lesz az áfa a kormány által gondoltnál, holott szeptember óta, amikor a kormány véglegesítette a költségvetési tervet, romlottak a gazdasági kilátások, azaz várhatóan csökkenek majd az áfabevételek.

Lázár módosító javaslatai ugyanazt a mintát követik, mint a két héttel ezelőtt beadott kormánypárti indítványok. Azok is olyan bevételnöveléssel vagy kiadáscsökkenéssel igyekeznek ellensúlyozni a valódi kiadásnövelést, amelyek megvalósulása kérdéses. Az [origo] számításai szerint a korábbi módosítok összesen húszmilliárd forintnál is nagyobb lyukat ütnének a költségvetésen.

Kivételt jelent Magyar Anna fideszes képviselő javaslata, aki az ópusztaszeri emlékpark állami támogatását 87 millió forinttal emelni, a pénzt pedig a gazdasági társaságok által ellátott kulturális feladatok támogatásának megrövidítéséből teremtené elő.

Az első körös indítványokról a parlamenti szavazás november 28-án lesz, a második körös indítványokról rá két hétre, a zárószavazás pedig december 18-án.