Megvonhatják a pénzt közép-európai leányaiktól az anyabankok

Vágólapra másolva!
Kevesebb pénzt kaphatnak a válság mélyülése esetén anyavállalataiktól a közép-európai bankok a londoni Fitch Ratings elemzése szerint. A Fitch szerint ez a térség gazdasági növekedésére is kihathat majd.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti válság további mélyülése közép-kelet-európai bankérdekeltségeik finanszírozásának csökkentésére kényszerítheti az euróövezeti bankokat - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett átfogó helyzetértékelésében.

Az európai hitelminősítő befektetőknek összeállított 12 oldalas elemzése az euróválság legnagyobb kockázatai közé sorolja a közép- és kelet-európai országokban működő euróövezeti bankérdekeltségek finanszírozási forrásainak csökkenését. A Fitch szakelemzői szerint a keleti leánybankok elviselnének ugyan bizonyos mértékű tulajdonosi finanszírozási csökkentést, ám ebben az esetben maguk is a hitelfolyósítás visszafogására kényszerülnének, ami hátrányosan hatna a térség gazdaságainak növekedési ütemére.

A hitelminősítő szerint az elmúlt időszakban növekedett az euróövezeti bankokra nehezedő pénzügyi nyomás, ami felidézi annak kockázatát, hogy kevésbé tudják támogatni érdekeltségeiket.