Nőket és gyerekeket tart fogva a líbiai vezetés az ENSZ szerint

Vágólapra másolva!
Becslések szerint hétezer külföldit, nőket és gyerekeket tartanak fogva Líbiában, a börtönöket a korábbi lázadók csoportjának katonái irányítják - olvasható az ENSZ legfrissebb jelentésében. A világszervezet diplomatái szerint vannak olyanok, akiket a bőrük színe miatt kínoztak meg, de olyanok is, akiket bosszúból hurcoltak el és vetettek börtönbe.
Vágólapra másolva!

Nők és gyerekek is vannak a Líbiában a fogságban tartott emberek között, többeket közülük állítólag meg is kínoztak - áll abban a jelentésben, amelyet az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanácsa előtt ismertetett hétfőn.

A Telegraph című brit napilap azt írja, hogy a jelentés szerint a Kadhafi-rendszer politikai foglyait már szabadon engedték, de a mintegy hétezer újabb rab nem jut el a bíróságig, ugyanis Líbiában jelenleg nincs működő rendőrség és bírói testület. Az ENSZ szerint a fogva tartottakat azzal vádolják, hogy Kadhafi zsoldosai voltak.

"Tudunk olyan esetekről, hogy egyeseket csak a bőrük színe miatt kínoztak meg" - olvasható az ENSZ-főtitkár által ismertetett jelentésében. A líbiai törzsekből származó lázadók ugyan azért fogtak össze tavasszal, hogy eltávolítsák Kadhafit a hatalomból, az ENSZ beszámolója szerint azonban saját régióikban még mindig hatalmon vannak, ők irányítanak mindent. A világszervezet diplomatái Tawergát emelték ki, a város lakosait ugyanis azzal vádolták, hogy átálltak Kadhafihoz a Miszráta közelében zajló ostrom alatt.

"A tawergaiak bosszúból elkövetett gyilkosságok célpontjai lettek, felfegyverzett emberek vitték el őket otthonaikból, vagy akár a kórházakból, és egyes beszámolók szerint később bántalmazták vagy kivégezték őket a fogságban" - írja a jelentés.

Az ENSZ szerint a líbiai Átmeneti Tanács elkezdte ugyan a hatalomátvételt az országban, de még mindig "nagyon sok a tennivaló". Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt mondta, hogy az új vezetők elkötelezettek az emberi jogokon alapuló társadalmi rendszer kiépítésében, de szerinte ennek bizonyítására vissza kellene szorítani a visszaéléseket és a diszkriminációt.