Minden törzs képviselteti magát a líbiai átmeneti kormányban

Vágólapra másolva!
Egyensúlyt próbált meg teremteni az egymással versengő törzsek között a kedden megalakult líbiai kormány vezetője azzal, hogy a Líbia vezetéséért versengő régiók képviselőit egyenlő arányban nevezte a kormányba.
Vágólapra másolva!

Megalakult kedden, három hónappal Moammer Kadhafi megbuktatása után Líbiában az új átmeneti kormány, amely elvezeti az arab országot a jövő évi választásokig. Abdur-Rahmán al-Kíb kijelölt miniszterelnök kedd este Tripoliban ismertette a kormánytagok névsorát. A legfontosabb tárcák közül a külügyi élére meglepetésre egy kevéssé ismert kelet-líbiai diplomatát neveztek ki, Asúr ben Hajált. Megfigyelők arra számítottak, Ibrahím Dabbasi, Líbia helyettes ENSZ-nagykövete lesz a külügyminiszter.

Az olajipari tárcát Abdur-Rahmán ben Jazza kapta, az Eni olasz állami olajipari vállalat korábbi igazgatója. A védelmi miniszter Oszáma Dzsuali lesz, a zenteni katonai tanács vezetője. Az ő fegyveresei fogták el a hét végén Szeif al-Iszlámot, Kadhafi fiát.

Több meglepetés is van a kinevezések között, megfigyelők szerint ennek az a magyarázata, hogy az átmeneti kormány vezetője igyekezett egyensúlyt teremteni az egymással versengő líbiai csoportok között, hogy elejét vegye a belharcoknak. "Egész Líbia képviselteti magát a kormányban" - mondta a kijelölt kormányfő. Líbia új vezetőinek még nem sikerült megszilárdítaniuk az ellenőrzést Líbia különböző, egymással versengő régiói fölött.

Az átmeneti kormány fő feladata az lesz, hogy elvezesse Líbiát az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokig, amelyet a tervek szerint 2012. június végéig megtartanak. A kabinet közölte: igyekszik előmozdítani a nemzeti megbékélést, helyreállítani a közbiztonságot, elérni, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba Líbiában. Szombaton elfogták a korábbi líbiai vezető, Moammer Kadhafi fiát. Szeif al-Iszlám Kadhafi bíróság elé állításáról Tripoliban tárgyal a hágai Nemzetközi Bíróság főügyésze.