Jobbik-MSZP együttműködésről és Matolcsyról is beszéltek - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A fideszes politikusok Azori-szigeteken tett látogatásáról, a múlt heti hajnali ülésezésről és Matolcsy György alkalmasságáról is vitáztak a képviselők hétfőn a parlamentben. A kormánypártok szerint a múlt héten "összeborult" a Jobbik és az MSZP, míg a Jobbik a Fidesz és a szocialisták nagykoalíciójáról beszélt. Az LMP  és az MSZP a nemzetgazdasági miniszter leváltását sürgette. A Fidesz megszavazta, hogy kötött időkeretben vitázzon a parlament a héten, vagyis az ellenzék nem nyújthatja el a vitákat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül51 bejegyzés
13:31
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Hogy működik majd az Eszközkezelő?

A képviselők hétfőn szavazhatnak a "hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról" szóló kormányzati előterjesztésről, amely a Nemzeti Eszközkezelő működési feltételeit határozza meg. A kormány még szeptember végén jelentette be, hogy otthonvédelmi intézkedéseinek részeként létrehozza a Nemzeti Eszközkezelőt, az új intézmény lehetőségeit azonban az országgyűlésnek kell tisztáznia.

13:34
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

A sporttörvényről is döntenek

Az Eszközkezelő mellett szavaznak a képviselők az új civiltörvényről, az egészségügyi salátatörvényről, illetve a sporttörvény módosításáról is, amely a Magyar Olimpiai Bizottság felügyelete alá helyezné a sporttámogatásokat (itt olvashatja el, miről döntenek a képviselők hétfőn).

13:40
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Négy részletes vita is lesz

A határozathozatalokat követően négy javaslat részletes vitáját tartják meg a képviselők, így folytatódik például a Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseit tartalmazó előterjesztés tárgyalása is.

13:44
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Az ellenzék megint felboríthatja a napirendet

Kicsúszhatnak a saját maguk által megszabott határidőből a kormánypártok, ha az ellenzék nem hagy fel a múlt héten megkezdett obstrukcióval. A parlamentben ezen a héten is olyan sok napirendet kellene megtárgyalni, hogy szinte lehetetlen lesz a végére érni, ha az ellenzéki képviselőknek sok a mondanivalójuk (erről részletesen itt olvashat).

14:01
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Kevesen vannak a teremben

Ismét csúszással kezdődik az ülés, egyelőre kevesen vannak az ülésteremben. Kövér László házelnök már megérkezett, és el is foglalta helyét.

14:10
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Kevés kormánytag van a teremben

Egyelőre csak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Rétvári Bence közigazgatási államtitkár ül a miniszteri bársonyszékében.

14:14
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Láng Zsolt mandátumát igazolják

Mandátumigazolással kezdődik az ülés. Láng Zsolt fideszes képviselő a II. kerületi időközi választást megnyerte, de már képviselő, így le kell mondania területi listás mandátumáról. Rubovszky György, a mentelmi bizottság elnöke bejelentette az ülésen, hogy Láng Zsoltnak nem kell újabb képviselői esküt tennie. A mentelmi bizottság elnöke azt kérte a parlamenttől, igazolja Láng Zsolt egyéni mandátumát. A parlament ezt 202 igen szavazattal meg is tette. Azt még mindig nem lehet tudni, ki jut be Láng Zsolt helyére a parlamentbe.

14:21
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Örömteli pénteki megállapodásról beszél a Fidesz

Örömteli tény, hogy a kormány megállapodott az új Munka törvénykönyvéről a munkaadókkal és a munkavállalókkal - kezdte napirend előtti felszólalását Kara Ákos fideszes képviselő. Egyetért Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, hogy "konstruktív viták zajlottak". Az elmúlt hetekben "a legelképesztőbb állítások" jelentek meg a törvényről a képviselő szerint, az ellenzék "hisztériát keltett", így Kara nagyra értékeli a pénteki megállapodást. A Fidesz-frakció szerint a legfontosabb, hogy az új törvénykönyvbe bekerült a védett kor, a kismamák védelme, és megjelentek a rugalmas foglalkoztatási módok, a törvénykönyv ráadásul szerinte segíti a versenyképességet.

14:25
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Hiába fűzi a kommentárokat az ellenzék Czomba szerint

Egyetért a fideszes képviselővel Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, aki szerint szintén örömteli a megállapodás. Az államtitkár szerint, bár a háta mögött ülő ellenzéki képviselők "folyamatosan fűzik a kommentárokat", és kétségbe vonják az új törvénykönyv legitimitását, a reprezentatív szervezetek aláírták a megállapodást pénteken, így nem lehet vitatni a konszenzust.

14:27
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

A Fidesz fekete napjáról beszél az MSZP

A Fidesz fekete napjának nevezte Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese a múlt hétfői ülést, amikor a Fidesz szerinte nem tudta éjszaka tárgyalni az új Munka törvénykönyvről szóló tervezetet, mert "az ellenzék sikeresen kiharcolta a tévé nyilvánosságát". Józsa szerint a Fidesz úgy "gyakorolt ezután gesztust" az ellenzék felé, hogy minden vitának időkeretet határozott meg, hogy nehezítse az ellenzéki vélemények kifejtését. Józsa ezután arról beszélt, hogy a Fidesz azt ígérte, megvédi a nyugdíjakat, de államosították 3 millió magánnyugdíj-pénztári tag vagyonát, azt ígérte, hogy csökkenti az államadósságot, de az most magasabb. Józsa Lázár Jánosnak üzenve azt mondta: "új kormányra van szükség".

14:31
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

MSZP-s bolhacirkuszról beszél a Fidesz

"Bolhacirkuszt csinálnak a parlamentből, szerepelni szeretnének" - válaszolta Szatmáry Kristóf államtitkár az MSZP felszólalására. Az államtitkár szerint az MSZP-nek meg kell majd beszélnie a szakszervezetekkel, miért írták alá a megállapodást.

14:34
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

"Lókötő család" az MSZP a Jobbik szerint

Ha egy tisztességes és egy lókötő családhoz betörnek, és együtt hívják a rendőrséget, nem jelenti, hogy összeköltöznek - így érzékeltette Vona Gábor, a Jobbik elnöke felszólalásában, hogy bár a múlt héten együtt nyújtotta el a parlamenti ülést a Jobbik és az MSZP, szó sincs együttműködésről. Vona szerint inkább a Fideszre "jellemző, hogy együttműködik az MSZP-vel". A pártelnök ezután Lázár János fideszes frakcióvezető felé fordulva azt mondta: "Kik működtek együtt a rádiófrekvenciák szétosztásában? Önök és az MSZP. Kik tartják a Nemzeti Színház élén Alföldi Róbertet? Önök és az MSZP. Kik hívták ide az IMF-et? Először az MSZP, most pedig önök. Ennyit a nagykoalícióról."

14:42
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

A Jobbik 11-szer szavazott az MSZP-vel a Fidesz szerint

Néhány számot említenék arról, ki kivel működött együtt - kezdte válaszát Rétvári Bence közigazgatási államtitkár. Rétvári szerint a Jobbik hatvanszor szavazott együtt az MSZP-vel és a Jobbikkal, és 11-szer csak az MSZP-vel. A jobbikosok erre hangos kiabálással válaszoltak, így Kövér László figyelmeztette őket.

14:47
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Kétszer kezdte el Scheiring

Egy gazdaságpolitikai kudarcsorozat közepén vagyunk, amelynek nincs vége - mondta Scheiring Gábor LMP-s képviselő, aki kétszer kezdte el felszólalását, mert nem működött a mikrofonja vagy nem rakta fel rendesen. Scheiring szerint a házelnök nem biztosítja, hogy az ellenzék elmondja a véleményét, mire Kövér figyelmeztette, hogy a házszabály szerint megvonhatja tőle a szót, ha bírálja az ülés vezetését. Scheiring felszólalásában arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzet nemcsak Matolcsy György alkalmatlanságáról, hanem Orbán Viktor miniszterelnök felelősségéről is szól. "Itt ül húsz focicsapatnyi képviselő, szótlanul nézi, hogy szakadékba taszítja a kormány az országot?" - tette fel a kérdést az LMP-s képviselő, aki szerint gyökeres fordulatra, Matolcsy leváltására és új költségvetésre van szükség. Scheiring azt javasolja, hogy az IMF-delegációban vegyen részt egy ellenzéki szakértő is.

14:49
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Vona Lázárnak beszélt - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:52
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs válság a kormány szerint

Sem gazdasági, sem politikai válság nincs Magyarországon - válaszolta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Szerinte az LMP-s képviselőnek köszönőviszonyba kellene kerülnie a valósággal.

14:54
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Lassan érkeztek a képviselők - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:59
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Izzadságszagú volt az obstrukció a KDNP szerint

"Ma lesz a holnap tegnapja" címmel Lukács Tamás KDNP-s képviselő is arról beszélt, hogy az ellenzék a múlt héten elnyújtotta a parlament ülését. "Vagyunk még néhányan a teremben, akik a parlamentarizmust Szabad Györgytől, a demokráciát Antall Józseftől tanultuk. Mi emlékszünk, hogy az első ciklusban is voltak ellenzéki válaszok, de azok kevésbé izzadságszagúak és szellemesebbek voltak" - jelentette ki Lukács, aki szerint múlt héten az MSZP és a Jobbik "összeborult". Ezen szerinte nem kell meglepődni, mert nagy az átfedés a szavazóik között, "lehet, hogy múlt héten az éjszakai ülésen ezt ismerték fel". A kormány nevében senki nem kívánt válaszolni.

15:01
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Puszi Semjén Zsolttól - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:10
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

A demokrácia megcsúfolásáról beszél az MSZP

A napirendről és a viták időkeretéről szavaznak a képviselők. Vágó Gábor LMP-s képviselő azt kérdezi, miért kell időkeretbe szorítani nagy horderejű kérdéseket. Józsa István MSZP-s képviselő szerint pedig a "demokrácia megcsúfolása", hogy most időkereteket állapítanak meg. "Vereséget szenvedtek a múlt héten, most erőszakkal fojtják az ellenzékbe a szót" - mondta Józsa, amire a kormánypárti képviselők hangos kiabálással válaszoltak.

15:14
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Kövér szerint Novák Előd az MSZP-nél is rosszabb

A kormánypárti képviselők folyamatos kiabálására Kövér László házelnök azt mondta: "Nyugodjanak meg, lesz ez még rosszabb is, Novák Előd következik." Novák Előd megköszönte a "korrekt felvezetést", majd ő is arról beszélt, hogy miért kell időkeretbe szorítani a vitákat.

15:18
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Vonára mosolygott Rétvári - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:21
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Így nem jut idő a marhaságokra Kósa szerint

Kósa Lajos fideszes képviselő azt mondta a hajnali ülésezésről és az időkeret megszabásáról, hogy "alig van téma, amelyet nem lehet négyórás időkeretben értelmesen megvitatni". Kósa szerint a kormány javaslata, hogy időkeretet állapítsanak meg, "igazából az ellenzéknek kedvező javaslat, mert az ellenzéknek ártana, ha a tévé közvetítené azt a sok marhaságot, amit a képviselők hajnalban beszéltek".

15:24
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP-s regényolvasókat dorgálja Soltész

Soltész Miklós szociális államtitkár, KDNP-s képviselő egyetértett ezzel, és megemlítette, hogy a szocialisták a múlt héten hajnalban "fölolvastak a regényekből, mert nem tudtak mit mondani". Szerinte a rokkantnyugdíjasokról szóló vitában annak elhúzódása miatt nem tudott felszólalni a Fidesz kerekes székes, illetve hallássérült képviselője.

15:27
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Kézfelemeléssel szavaznak - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:31
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Nem nyújthatók el a viták

A kormánypárti képviselők szavazataival a parlament elfogadta, hogy hatórás időkeretben tárgyalja az egyes javaslatokat a parlament. Vagyis az ellenzék nem tudja elnyújtani a vitákat a végtelenségig a héten.

15:35
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Mi lett a kétmilliárddal?

A napirend elfogadása és az időkeretek megállapítása után a parlament ülése az interpellációkkal folytatódik. "A magyar miniszterelnök valóban visszaél a polgárok segítőkészségével?" - kezdte felszólalását Lukács Zoltán MSZP-s képviselő, aki azt kérdezi a belügyminisztertől, mihez kezdett a kormány azzal a kétmilliárd forinttal, amit a vörösiszap-katasztrófa után létrehozott Magyar Kármentő Alap számlájára utaltak. Lukács szerint ugyanis csak 350 millió forint felhasználásáról van igazolás az alap honlapján. Lukács szerint az alapba befolyt pénzt szét kellene osztani a károsultak között.

15:39
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP börtönfrakciójával vág vissza Tállai

Tállai András önkormányzati államtitkár válaszában azt mondta: "ne beszéljen visszaélésekről az MSZP, amikor a börtönökben nagyobb frakciója van, mint a parlamentben". Az államtitkár szerint az MSZP-nek köszönetet kellene mondania az újjáépítést segítő embereknek, majd sorolni kezdte, mennyit költött a kormány kártalanításra. Az MSZP-s képviselő nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

15:44
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

A banki különadó mellett a Jobbik

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő szerint az IMF-megállapodás kárvallottjai a devizahitelesek lesznek, akik közül alig ötvenezren tudtak eddig élni a végtörlesztéssel. A jobbikos képviselő hozzátette, hogy úgy tudja, hogy a kormány "a leminősítés miatt félelmében" nem akarja kibővíteni a végtörlesztéssel élők körét, ehelyett inkább a bankszövetség megoldási javaslataira vár. A Jobbik szerint nem szabad eltörölni a bankokra kivetett különadót.

15:48
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Ma Szatmáry beszél Matolcsy helyett

A Matolcsy György helyett válaszoló Szatmáry Kristóf államtitkár visszautasítja, hogy a kormány lepaktált a Nemzetközi Valutaalappal. "Tárgyalásokat kezdtünk" - mondta. Hozzátette, hogy a kormány intézkedései segítenek a devizahiteleseknek. A jobbikos képviselő szerint "igenis lepaktálásról van szó", ezért nem fogadta el a választ, de a parlament igen.

15:57
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Hárommilliárd a londoni olimpiára

Az elmúlt nyolc évben a szocialista-szabaddemokrata kormányzat megnehezítette a sportéletet is - mondta Halász János, a Nefmi államtitkára, aki a fideszes Csizi Péter interpellációjára választolt. Ezzel szemben - állította Halász - a jelenlegi kormány stratégiai ágazatként kezeli a sportot, visszaadták a köztestületeknek a jogosítványokat, a Magyar Olimpiai Bizottság oszthatja el a támogatásokat. A kormány jövőre, 2012-ben 6,9 milliárd forintot biztosít a MOB-nak, amiből hárommilliárdot fordíthat a versenysportra és a londoni olimpiára. Csizi Péter örült a válasznak, és elfogadta azt.

16:02
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

"Három csapás a vállalkozókra"

A kormány intézkedései nem csak nehézséget, csapást jelentenek a kis- és közepes vállalkozásoknak - mondta az LMP-s Scheiring Gábor, aki szerint ennek három fő oka van: a minimálbér költségeinek emelkedése, az adó- és járulékemelések, illetve a "dilettáns gazdaságpolitika" miatt beszűkülő és dráguló hitelek. A képviselő egy felmérésre hivatkozva azt mondta: a térségben Magyarországon a legnehezebb hitelt felvenni. A képviselő azt kérdezte: mikor kíván a kormány változtatni a gazdaságpolitikán?

Szatmáry Kristóf államtitkár szerint a kormány nem kíván változtatni a politikáján, és hiányolta a pozitív intézkedések felsorolását, amit ő ezért gyorsan pótolt, és hosszan sorolta a szerinte a vállalkozásokat segítő intézkedéseket. A hitelezés problémáját érzi ugyan a kormány, de az államtitkár szerint a Széchenyi-kártya segítségével újabb forrásokat nyújt. A kieső hitelezés pótlására Szatmáry szerint vannak terveik, amelyeket hamarosan ismertetni is fognak.

Scheiring Gábor nem fogadta el a választ, szerinte a kormány nem a minimálbért emeli, csak annak költségeit, illetve a Fidesz Kóka János egykori SZDSZ-elnök programját valósítja meg az egykulcsos adóval. Az országgyűlés többsége elfogadta az államtitkári választ.

16:10
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

A rokkantakért aggódik az MSZP

"190 ezer ember, 190 ezer levél, talán 190 ezer millió forint megtakarítás?" címmel a nemzeti erőforrás minisztert interpellálja Tóth Csaba MSZP-s képviselő. A képviselőt a rokkantak felülvizsgálata arra emlékezteti, amikor a kormány elvette a magánnyugdíj-megtakarításokat. Tóth Csaba szerint "felfoghatatlan és cinikus, hogy először elveszik a rokkantnyugdíjakat, majd nekik kell jelentkezniük felülvizsgálatra". Hogyan találnak munkát azok, akiket munkaképessé nyilvánítanak, amikor az egészségesek sem találnak munkát? - kérdezte a képviselő.

16:15
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Az őszödi beszédből idéz Halász

Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből idéz válaszában Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára. Azt mondta: Gyurcsány az őszödi beszédében is említette, hogy botrány a több százezer nyugdíjas, ráadásul később Veres János is beszélt pénzügyminiszterként a rokkantak számának csökkentéséről. "Hol volt ön akkor? Miért nem állt fel?" - kérdezte Halász, aki szerint nem veszi el a kormány a rokkantellátást 190 ezer embertől, csupán ennyit érint a felülvizsgálat. Az MSZP-s képviselő azért nem fogadta el a választ, mert szerinte nem tudott meg semmit Halász felszólalásából. A parlament elfogadta az államtitkár válaszát.

16:22
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Harrach a fejét fogja - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:26
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Brutális áremeléstől tart a Jobbik

Bödecs Barna jobbikos képviselő azt kérdezte a nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy a kormány hogy kívánja pótolni a helyközi közösségi közlekedéstől elvont 40 milliárd forintot. "Még brutálisabb árak jönnek, a kedvezmények csökkennek, a családok fogják megfizetni?" - kérdezte az államtitkár.

Fónagy János államtitkár szerint a képviselő félelmei indokolatlanok, "nincs szó a közösségi közlekedés ellehetetlenítéséről", habár az árkiegészítések valóban csökkennek - ismerte el az államtitkár. Bödecs Barna nem fogadta el a választ, mert nem tudta meg, kinek a kedvezményei csökkennek. A kormánytöbbség azonban elfogadta a választ.

16:33
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Kivándorolnak a jobbikos osztálytársai

"Mit kíván tenni a kormány a tömeges kivándorlás ellen?" - kérdezi a jobbikos Jámbor Nándor, aki szerint nem lehet látni, hogy a kormány mit tesz, hogy itthon tartsa a fiatal munkaerőket. Szerinte az idősebb korosztályok is a kivándorláson gondolkodnak, és példaként említette, hogy egykori osztályából, ahova 42-en jártak, már csak 17-en élnek Magyarországon.

Szatmáry Kristóf államtitkár szerint a minimálbér emelése és az egykulcsos adó bevezetése például olyan eszköz, ami magyarországi munkavállalásra ösztönzi az embereket. Ezután az államtitkár statisztikai adatokat sorolt, amelyek szerint nem Magyarországon a legsúlyosabb a helyzet. A jobbikos képviselő nem fogadta el a választ, a parlament azonban igen.

16:38
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsyt hiányolja az MSZP

Az interpellációknak vége, az azonnali kérdések órája következik. Tukacs István MSZP-s képviselő Matolcsy Györgytől kérdezte volna, miért nem ő vezeti a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal, de elfogadta válaszadóként Czomba Sándor államtitkárt. "Ha nem Matolcsy vezeti a tárgyalást, hanem más, miért nem vezeti más a tárcát?" - kérdezte Tukacs.

16:43
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

"A sikerek igazolják Matolcsyt"

Czomba Sándor szerint Matolcsy György élvezi a kormány és a kormánypártok bizalmát, és "a gazdaságpolitikai sikerek is őt igazolják". Czomba szerint Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és a nemzetgazdasági tárcát képviselő Pleschinger Gyula megfelelően képviselik majd Magyarország érdekeit az IMF-tárgyalásokon.

16:50
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Százéves nénivel példálózik a Jobbik

Szávai István jobbikos képviselő azt kérdezi a külügyminisztertől, mit tesz a kormány azért, hogy ne fosszanak meg senkit magyar állampolgárságától. "A múlt héten egy százéves nénit fosztottak meg az állampolgárságától" - mondta Szávai

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy a nagykövetnek jelezték, hogy diszkriminatívnak tartják Szlovákia azon lépését, hogy megfosztják a magyarrá váló embereket szlovák állampolgárságuktól. Kiutasítás ugyan nem fenyegeti az embereket, de idegenrendészeti eljárásra számíthatnak, így a kormány jogi segítséget ajánl fel nekik - mondta Németh Zsolt.

16:54
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Kimentek a fideszesek - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:00
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Megvárja Orbánt az LMP

Scheiring Gábor és Vágó Gábor LMP-s képviselők arról kérdezték volna Orbán Viktort, hogy "mikor meneszti végre Matolcsy Györgyöt". Mivel a miniszterelnök nincs jelen az ülésen, a harmadik soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia a kérdésre.

17:05
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Az új titkosszolgálattól tart Schiffer

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint a kormány által létrehozandó új titkosszolgálati szervezet, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) sértheti az emberek magánszféráját (itt olvashat bővebben a szervezet tervezett jogosítványairól). Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint Schiffer elfelejti 2001. szeptember 11-ét, az Egyesült Államok elleni terrortámadást, amely szerinte szükségessé teszi az adatok összegyűjtését. Schiffer szerint a kormányok tíz éve erre hivatkozva próbálják visszaszorítani az emberek szabadságjogait.

17:09
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Scheiring Matolcsyról kérdezne - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:17
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Jobban büntetné a kartellezést a Jobbik

Volner János jobbikos képviselő azt kérdezte, mit tesz a kormány a devizahitelesek megvédéséért. A képviselő megemlítette, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a bankok ellen kartell gyanúja miatt, mert elképzelhető, hogy összehangoltan emeltek kamatot. A képviselő szerint érdemes lenne a kartellezők büntetőjogi felelősségre vonását is bevezetni - európai és amerikai minta alapján.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában azt mondta, hogy a kormány eddig is sokat tett a devizahitelesekért, ellenőrizni pedig a törvény szerint a GVH tudja a bankokat. Volner viszontválaszában kijelentette, hogy szerinte Czomba mellébeszélt, és nem a kérdésére válaszolt. Czomba Sándor még egyszer elmondta, hogy a kormány sokat tesz a devizahitelesekért.

17:23
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Navracsics külön is beszélt Schifferrel - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:30
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

A génmódosított magokról kérdez az LMP

Szabó Rebeka LMP-s képviselő azt kérdezte a védékfejlesztési államtitkártól, hogy mit tesz a kormány azért, hogy ne kerüljenek Magyarországra génmódosított (GMO) vetőmagok, illetve ösztönzi-e a kormány, hogy a magyar gazdák magyar magokat vásároljanak.

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint "olyannyira fontos kérdésről van szó, hogy az alaptörvény is rögzíti az egészséghez való jogot". Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar mezőgazdaságban nem lehet génmódosított magokat használni. A kormány létrehozott egy tárcaközi GMO-csoportot, hogy "az alaptörvényben rögzített jogok érvényesüljenek". Szabó Rebeka viszontválaszában azt mondta, hogy a munkacsoport ötlete jó lenne, de a vetőmagokat most kell megvenni.

17:40
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Azori partizánokról kérdez Nyakó

Útikönyvből olvasott fel Nyakó István MSZP-s képviselő, aki a fideszes megyei elnökök Azori-szigeteken tett látogatásáról kérdezte Navracsics Tibort. A képviselő felszólalásában, amelynek az "Azori partizánok nyara" címet adta, azt mondta: az elnökök fűtetlen iskolákat hagytak hátra, hogy a melegebb éghajlatú vidékre mehessenek. Nyakó azt kérdezte, "hogy érezték magukat az urak", illetve elszámoltatják-e a megyei elnököket.

"Az MSZP honlapja sem közli ezeket az írásokat, azért itt a parlamentben mondja el" - mondta válaszában Navracsics Tibor, aki szerint a kormány nem szólhat bele az önkormányzatok munkájába. "Írjon a 19 vagy nem tudom hány megyei elnöknek, és kérdezze meg, elszámoltatják-e őket" - mondta a közigazgatási miniszter.

17:50
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Vége az azonnali kérdéseknek

Befejeződött az azonnali kérdések órája, a képviselők a kérdésekkel folytatják, majd még hétfőn döntenek az új civiltörvényről, a sporttörvény módosításáról, illetve a betegek orvosi együttműködésére is alapozó egészségügyi salátatörvényről. A tervek szerint a Nemzeti Eszközkezelő működési feltételeit is meghatározzák hétfőn.

18:02
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Odalépett a jobbikosokhoz az államtitkár - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Percről percre közvetítésünk ezzel véget ért, a fontosabb döntésekről külön cikkekben számolunk be

19:20
december 05, 2011
Vágólapra másolva!

Videó a hétfői plenáris ülésről