A költségvetésen belüli átcsoportosításokról vitáznak kedden

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés keddi ülésnapján újból megnyitják a jövő évi költségvetés részletes vitáját. A képviselők ezután az új önkormányzati törvény, majd az egyes esztergomi intézmények állami átvételéről szóló előterjesztés részletes vitáját is megtartják.
Vágólapra másolva!

A reggel nyolc órakor kezdődő, napirend előtti felszólalások után a kormánypárti frakciók és az ellenzék egyaránt összesen 130-130 percben tehet javaslatokat a 2012-es büdzsé fejezetein belüli átcsoportosításra. Ez után egy, az idei költségvetéssel összefüggő javaslat kerül terítékre, amelyben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 12,7 milliárd forint zárolására tett javaslatot az alkotmányos és médiatartalékok körében.

Időrendben az új önkormányzati törvényről szóló javaslat következik, amely szerint továbbra is minden településnek lesz választott képviselő-testülete és polgármestere, a kétezer lakos alatti településeken azonban nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal.

A napirenden szerepel még a villamos energiáról szóló törvénymódosítások és a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló kormányzati előterjesztés részletes vitája, de folytatódhat az Esztergom egyes intézményeinek átvételéről szóló javaslat tárgyalása is. Az utóbbi, többek között Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter által jegyzett indítvány a város fizetési nehézségeire hivatkozva venné kezelésbe Esztergom több, közfeladatot ellátó intézményét.