Blikk: Tíz képviselő fizetett be az államadósság elleni alapba

Vágólapra másolva!
Eddig 151 millió forint gyűlt össze az Összefogás az Államadósság Ellen alapban, az összeg elmarad az alapot irányító testület várakozásától. A Blikk úgy tudja, hogy eddig tíz képviselő járult hozzá saját pénzéből is az államadósság lefaragásához.
Vágólapra másolva!

Az Összefogás az Államadósság Ellen nevet viselő alapot Rédly Elemér győri katolikus plébános indította el egymillió forintos tőkével tavasszal, és a kezdeményezés mögé a kormány is odaállt. Az alapba azok fizethetnek be, akik saját forrásaikkal is hozzájárulnának az államadósság csökkentéséhez.

Azonban eddig mindössze tíz aktív, illetve volt országgyűlési képviselő nyúlt a zsebébe, hogy saját pénzéből is hozzájáruljon az állam egyre növekvő tartozásainak lefaragásához - írja a keddi Blikk.

Horváth Tihamér, az alap irányító testületének tagja a lapnak elmondta, hogy a számlára eddig 151 millió forint érkezett, aminél többre számítottak. "Úgy számoltunk, hogy év végén inkább megnyílik a vállalkozások pénztárcája, mert akkorra derül ki, mekkora összeget tudnának nélkülözni. Ez elmaradt" - mondta.

A Blikk megtudta néhány olyan politikus nevét, aki befizetett az alapba. Surján László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője 16 ezer eurót adott hónapokkal ezelőtt, ami akkor 4,3 millió forintot ért. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője 2 milliót fizetett be. Selmeczi Gabriella a Blikkel közölte: "Amint meghirdették a kezdeményezést, összekapartam a pénzt. Tulajdonképpen az adósság rám eső részét fizettem be."

A napilap úgy tudja, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is egyhavi bruttó bérét fizette be - 1,1 millió forintot, ami nettó 750 ezer forint körül van. Schmitt Pál köztársasági elnök szintén bruttó egyhavi fizetését ajánlotta fel, ami nettó bő egymillió forint. Rogán Antal fideszes képviselő, belvárosi polgármester 100 ezret adott tavaly, s mint a Blikknek elmondta, ennyit az idén is átutal. Az MSZP-frakció nem támogatja, hogy ilyen "átláthatatlan alapba" fizessenek a képviselők - mondta Török Zsolt szóvivő a napilapnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, az alapba befizetett összegek a Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alapba kerülnek a befizetéstől számított három napon belül.