Friss hiúznyomokat találtak Magyarországon

Vágólapra másolva!
A fiatal, valószínűleg nőstény hiúz egy sebesült prédát követett, de felhagyott az üldözésével.
Vágólapra másolva!

Friss hiúznyomokról készült fotók jelentek meg a WWF Magyarország honlapján. A nálunk igen ritkán felbukkanó faj nyomait a Magyarországi Nagyragadozókért Alapítvány szakemberei fényképezték le az Aggteleki Nemzeti Park területén, a szlovák határtól alig másfél kilométerre.

Forrás: Magyarországi Nagyragadozókért Alapítvány és WWF

A hiúz lábnyomai nagyon hasonlítanak a házimacskáéra, de annál egy kicsit nagyobbak. A fényképen jól látszik, hogy a macskaféle lábnyomán nem fedezhetők fel a karmok lenyomatai, ezáltal könnyen megkülönböztethető a farkasétól vagy a kóbor kutyákétól.

A fiatal, valószínűleg nőstény hiúz egy sebesült prédát követhetett, egészen addig, amíg a vérnyomok meglátszottak a hóban. Aztán úgy dönthetett, hogy nem éri meg a fáradságot, ezért nyílegyenesen és gyorsan folytatta útját. Átkelt egy kisebb hegygerincen, ahol a déli oldalon leereszkedett. Itt már néhány napja elolvadt a hótakaró, így nyomait nem lehetett tovább követni.

Forrás: Magyarországi Nagyragadozókért Alapítvány és WWF
A Kárpát-medence területén előforduló, vadon élő hiúzok a kárpáti hiúz (Lynx lynx carpathica) alfajba tartoznak

A hiúz a legnagyobb macskaféle Európában. Egykor az egész kontinensen elterjedt volt, de élőhelyének csökkenése és vadászata miatt mára csak a Kárpátokban, a Balkán-félszigeten és Északkelet-Európában fordul elő. Magyarországon a 20. század elején lőtték ki az utolsó példányt, majd az 1980-as évek közepétől ismert az újbóli előfordulása az Északi-középhegységben. Az embert nagy ívben kerülő ragadozó jelenlétére általában csak nyomaiból, elsősorban hóban hagyott lábnyomokból következtetnek. Visszatérése az erősödő kárpáti populációnak köszönhető.

Forrás: WWF Magyarország