Kémkedésért halálra ítéltek egy amerikai származású férfit Iránban

Vágólapra másolva!
Iránban nem jogerősen halálra ítéltek egy 28 éves, iráni-amerikai kettős állampolgár férfit, mondván az a CIA-nak kémkedett. A férfi beismerő vallomást tett.
Vágólapra másolva!

Halálra ítélte a teheráni forradalmi törvényszék a 28 éves Amir Mirzai Hekmatit. Azzal vádolják az Egyesült Államokban, iráni családban született férfit, hogy együttműködött egy ellenséges nemzettel, a CIA embereként kémkedett, továbbá megpróbálta belekeverni Iránt terrorista ügyletekbe - írja a brit BBC a félhivatalos Fars hírügynökség jelentése alapján.

Hekmatit a bíró "moharebnek", Isten ellenségének nevezte. Az elsőfokú ítélet ellen még helye van fellebbezésnek. A 28 éves férfi tavaly decemberben beismerő vallomást tett. Állítólag azt is mondta, hogy soha nem akarta bántani Iránt, és megtévesztette őt a CIA.

Amerikában élő családja azt mondja, a férfi csak azért utazott Iránba, hogy meglátogassa a nagymamáját. Az USA szerint a férfit hamisan vádolják, és kérte a szabadlábra helyezését. Irán szerint a férfit az USA afganisztáni és iraki bázisain képezték ki, mielőtt Iránban küldték.