Egész Európában téma Schmitt doktorija

Schmitt Pál, köztársasági elnök
Vágólapra másolva!
A nemzetközi sajtó is foglalkozott a magyar köztársasági elnök doktori disszertációját ért plágiumvádakkal. Az AFP hírügynökség és egy svájci újság is megemlíti cikkében, hogy Schmitt Pál államfő szoros szövetségese Orbán Viktornak. Az orosz, a román és a szlovén lapok is beszámoltak az ügyről.
Vágólapra másolva!

Több európai lap is foglalkozott csütörtökön a magyar köztársasági elnök doktori disszertációja körüli plágiumvádakkal. Schmitt Pál államfő doktori értekezéséről szerdán a Hvg.hu azt írta, felveti a plágium gyanúját, hogy nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató 1987-es tanulmányának szövegével. Schmitt Pál 1992-ben a Testnevelési Egyetemen Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése címmel adta be 215 oldalas disszertációját, és summa cum laude minősítéssel megkapta a doktori címet (erről itt olvashat).

Az AFP hírügynökség az írását azzal kezdi, hogy a magyar köztársasági elnök tagadta a doktori plagizálásról szóló vádakat. A hírügynökség idézi a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) közleményét, amelyben azt írják, hogy a "hiánypótló munkát történészprofesszorok bírálták, akik summa cum laude minősítéssel értékelték, ez pedig önmagáért beszél". Az AFP azt is megemlíti, hogy az államfő "szoros szövetségese" Orbán Viktor miniszterelnöknek. A hírügynökség cikke végén emlékeztet rá, hogy 2011-ben Karl-Theodor zu Guttenberg lemondott német védelmi miniszteri posztjáról, miután bevallotta, hogy súlyos hibákat követett el 2006-os, a Bayreuthi Egyetemen letett jogi disszertációjában.

A Finanzer német gazdasági lap online oldala "Ungarn: Staatspräsident Pal Schmitt kämpft mit Plagiat-Vorwurf" - azaz "Magyarország: Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumvádak ellen harcol" címmel jelentette meg cikkét a magyar belpolitikai ügyről. Az NZZ Online svájci lap oldala szintén hírt adott a plágiumbotrányról. Képükön a magyar államfő az új alaptörvény egyik példányát tartja, a cikkben az AFP-hez hasonlóan említést tesznek Schmitt és Orbán Viktor szoros viszonyáról. "A 2010 óta hivatalban levő államfő a jobboldali kormányfő követőjének tekinthető" - fogalmaznak, majd a következő bekezdésekben a köztársasági elnök szakmai életútját ismertetik. A köztársasági elnökről írt csütörtökön több romániai oldal, szlovén és orosz lapok is.

Arról, hogy hogyan büntették az utóbbi években Magyarországon azokat a kutatókat, akikről kiderült, hogy koppintották doktori dolgozatuk egy részét, részletesen itt olvashat. Az államfő dolgozatának bírálatában részt vevő ókortörténésszel készült [origo]-s beszélgetést itt olvashatja el.