Kizártnak tartja az államcsődöt Martonyi

Vágólapra másolva!
A magyar államcsőd teljesen kizárt - állította egy osztrák lapnak Martonyi János. A magyar külügyminiszter a Kuriernak adott interjújában kijelentette, hogy a kormány "nagyon komolyan fogja venni" az Európai Bizottság véleményét a kritizált magyar törvényekről, majd hozzátette, "több mint készek" a kritizált törvények megváltoztatására.
Vágólapra másolva!

Teljesen kizártnak nevezte az államcsőd lehetőségét Martonyi János külügyminiszter egy osztrák lapnak adott interjúban. A Kurier honlapján csütörtökön publikált interjúban a külügyminiszter kijelentette, biztos benne, hogy eredményre vezetnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal.

A miniszter beszélt az Európai Bizottság kritikáiról, amelyek szerint a nemrégiben elfogadott magyar törvények sérthetik az uniós jogot. Martonyi azt mondta, a kormány "több mint kész" változtatásokra, és a jegybanktörvényre is szeretne megoldást találni. Martonyi szavai szerint a kormány lehetőleg szeretné elkerülni, hogy az Európai Bíróság elítélje Magyarországot.

Kijelentette, a kormány nem vonja kétségbe az Európai Bizottság objektivitását és semlegességét. "A bizottság elemzését és következtetéseit nagyon komolyan fogjuk venni" - mondta. "Bármit is mond a bizottság, mi megoldásra törekszünk" - tette hozzá. A miniszter ugyanakkor elutasította a felvetést, hogy egyfajta "munkamegosztás" lenne közte és Orbán Viktor között, amely szerint ő "européer", Orbán Viktor pedig "nacionalista" irányvonalat követne. "Orbán is européer, mint én" - mondta.

Martonyi az osztrák bankokat arra bátorította, hogy növeljék gazdasági érdekeltségüket Magyarországon, és bővítsék a hitelezést. Beszélt arról is, hogy az osztrák és a magyar gazdaság között szoros kapcsolatok vannak, és "minden, ami nekünk rossz, Ausztria számára sem jó - és fordítva".

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy szerinte nem a költségvetési hiány a magyar gazdaság legnagyobb problémája. "Az igazán rossz hír" az államadósság mértéke, amely 81 százalék felett van - mondta. A külkereskedelmi mérleg ezzel szemben kedvezően alakult, hétmilliárd eurós többletet mutat, ami több, mint eddig bármikor - tette hozzá. Martonyi János szerint az idén 0,5 százalékos GDP-növekedés lehet Magyarországon.

A miniszter azt mondta, hogy Magyarország középtávon ki tud lábalni a válságból, de - mint fogalmazott - "2012 nem lesz egyszerű év, nem csak Magyarország számára".