Megdobálták a boltot az iPhone-ra hiába váró kínaiak

Vágólapra másolva!
Az Apple felfüggesztette az iPhone 4S okostelefon árusítását Kínában azt követően, hogy a cég pekingi márkaboltját a feldühödött vásárlók tömege tojással kezdte dobálni, miután az üzletben elfogyott az ázsiai országban csak ezen a héten debütáló készülék.
Vágólapra másolva!

Botrány tört ki a pekingi Apple Store-nál péntek reggel azért, mert az üzlet nem nyitott ki reggel hétkor, az iPhone 4S készüléket megvásárolni kívánó vásárlókat pedig nem nyugtatta meg a magyarázatul kiragasztott felirat, amely szerint elfogyott a készlet a cég legújabb okostelefonjából. Az iPhone 4S tavaly karácsony előtt debütált Európában, Kínában azonban csak ettől a héttől lehetett megvenni.

A kínai fővárosban délelőtt még emberek sokasága, kordonok, biztonságiak és nagy számban kivezényelt rendőrök voltak láthatók a helyszínen. A fagyos hajnalon százak vártak arra, hogy bejussanak a főváros keleti részében található Sanlitun Village szórakoztató- és üzleti negyedben lévő kétszintes épületbe és megvehessék a már ismert és a feketepiacon már korábban is kapható készüléket.

Feldühödtek a leendő vásárlók

A türelmetlen vásárlók negyed 8-kor már elkezdték kiabálni, hogy "nyissák ki az ajtót". Azután pedig, hogy valaki hangosbeszélőn minden magyarázat nélkül közhírré tette, hogy az áruház nem nyit ki, a tömeg rázendített: "hazugok, hazugok!".


Amatőr felvétel a pekingi Apple Store megdobálásáról

Nem sokkal a bejelentés után tojással is megdobálták az Apple Store-t, amelyet a YouTube-ra feltöltött videókon is megörökítettek. A dühös tömeg megfékezése érdekében a kínai rendőrség kordonnal vette körbe az épületet, munkatársai pedig megpróbálták hazaküldeni a tömegben ácsorgókat. Sajtóbeszámolók szerint a sorbanállók között sokan voltak vándormunkások, vagy csak egyszerű megbízottak, akik másoknak vásárolták, vagy vásárolták volna többnyire viszonteladás céljából iPhone 4S-t.

A biztonság érdekében függesztik fel az eladást

A botrány kitörését követően az Apple bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggeszti legújabb iPhone-jának értékesítését pekingi és sanghaji üzleteiben. Az amerikai cég azzal indokolta a döntést, hogy ezzel kívánja szavatolni vásárlók és saját munkatársainak biztonságát. A cég szóvivője szerint az iPhone 4S iránt hihetetlenül nagy a kereslet Kínában, és a helyi boltjai eladták teljes készleteiket.

Az MTI értesülései szerint az Apple másik, kisebb pekingi üzleténél zavartalanabb volt az első napi forgalom. Az első ezer sorbanállónak kiosztottak olyan jegyeket, amelyek egy alkalommal legfeljebb két készülék vásárlására jogosítanak fel, de egy óra leforgása alatt még így is gazdára talált a nyitókészlet. A pekingi Apple Store-nál nem ez volt az első konfrontáció a vevőkkel. Az üzletnek tavaly májusban ideiglenesen be kellett zárnia, mert a várakozók egy csoportja zavart keltett, s nem tudták megfékezni őket. Négyen megsérültek és egy üvegajtó is betört az incidens során.