Gyerekoldalakon terjesztik a vírust a hackerek

Vágólapra másolva!
Gyermekoldalak megtámadásával és megfertőzésével próbálják vírusaikat terjeszteni a kiberbűnözők. A cseh Avast kiberbiztonsági cég több mint hatvan játékoldalon talált kártékony kódokat az elmúlt harminc napban - adta hírül a BBC online kiadása.
Vágólapra másolva!

Az Avast frissen kiadott jelentése szerint a fertőzött gyermekoldalak megkísérelték átirányítani más címekre a böngészőt, szoftvert próbáltak letölteni. A ilyen támadások azért lehetnek hatásosak, mert a gyerekek elővigyázatlanabbul nyitnak meg új weblapokat, és kevesebbet gondolkodnak egy felbukkanó párbeszédpanel leokézása előtt. Az Avast főtechnológusa szerint a gyermekek gépei általában rosszabb állapotban is vannak, hiányoznak róluk a biztonsági frissítések, mert gazdájuk kevéssé törődik a rendszer naprakészen tartásával.

A hackerek kis játékokkal, öltöztetős programokkal, gyermekeknek szánt flash alkalmazásokkal teli oldalakat céloztak meg - modnta Ondrej Vlcek, az Avast főtechológusa a BBC-nek. A legsúlyosobban a cutearcade.com-ot érintette a támadás, erről a játékoldalról több mint tizenkétezer jelentést kapott az Avast egy hét alatt. A lap a Linuxstabs nevű ismert fertőző oldalra kezdte el átirányítani a látogatókat.

A támadássorozat átal érintett egyik oldal szerint a külső forrásból származó hirdetéseken keresztül juthatott a támadókód a rendszerbe. "Átvizsgáltam az oldalt, és nincsenek kártékony kódok" - mondta Eric Smith, a hiddennninjagemes.com webmestere. A szakember a Google Webmaster Tools diagnosztikai eszközökkel átvizsgálta a lapot, és azok sem adtak értékelhető eredményt.

Az Avast sem állítja, hogy a hatvan játékoldalt a vírusok terjesztésére hozták volna létre. A cég szerint az érintett lapok többsége legitim tevékenységet folytat. Az ítéletet arra alapozza a kiberbiztonsági cég jelentése, hogy a játékoldalak évekig üzemeltek biztonságosan az első riasztás beérkezése előtt.