Orbán óriási hibája, hogy nem egyeztet

Vágólapra másolva!
Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezetője szerint "lehetetlen és óriási hiba", hogy Orbán egyeztetések nélkül akarja irányítani az országot. Ettől függetlenül szerinte Magyarország nem Görögország
Vágólapra másolva!

A magyar gazdasági gondok elsősorban politikai jellegűek Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója szerint, aki erről a bécsi Euromoney konferencián beszélt Bécsben.

Kiemelte: Magyarország adósi múltja kedvező, megfelelően fizeti adósságát, és sohasem volt még államcsőd. Emlékeztetett: korábban Magyarország 85 százalékról 55 százalékra csökkentette GDP-arányos államadósságát, mielőtt ismét a jelenlegi 80 százalék körüli szintre nőtt volna. "Magyarország nem Görögország" - tette hozzá.

Elmondta: amikor a magyar miniszterelnök hivatalba lépett, világossá tette, hogy szakítani akar a múlttal, új Magyarországot akar létrehozni. Ugyanakkor úgy vélekedett: "az tévhit, hogy lehet úgy irányítani egy országot, hogy nem egyeztet az országgal, nem egyeztet az európai partnerekkel". "Ez lehetetlen. Ez egy óriási hiba" - tette hozzá.

Stepic szerint a magyar kormány felismerte azt, hogy nem tud továbblépni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítsége nélkül. Hozzátette: Magyarország most épp azt a bizalmat próbálja visszanyerni, amit korában élvezett. Kifejtette: a berlini fal leomlását követően több évig Magyarország a térség legnagyobb haszonélvezője volt a külföldi műkődőtőke beáramlásának. Ez azért volt, mert akkor nagyon nagy volt a Magyarország iránti bizalom - mondta a vezérigazgató.