Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint szerda hajnalban mondta el szokásos országértékelő beszédét az amerikai elnök. Barack Obama megszólalásának különös jelentőséget adott, hogy idén novemberben elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban. Felmérések szerint az amerikaiak többsége elégedetlen Obama tevékenységével, ő azonban bízik abban, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek elleni küzdelem meghirdetésével van esélye az újraválasztásra.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
03:38
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Obama ígérete a középosztálynak

A kiszivárgott információk szerint a State of the Union, vagyos az Unió helyzete című szokásos évi beszédben Barack Obama fő üzenete az lesz, hogy a középosztály érdekében fel kell lépni a társadalmi egyenlőtlenségek ellen, és ebben kulcsszerepe van a szövetségi kormánynak. Várhatóan meg fogja ismételni azt is, hogy a leggazdagabb rétegnek arányosan többet kell befizetnie a közös kasszába, mint most. A demokrata Obama ezzel igyekszik világosan megkülönböztetni magát a republikánusoktól, akik az állam szerepének leépítésének és mindenféle adóemelés ellenzésének üzenetével készülnek az elnökválasztásra.

03:45
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Hogy kerül oda Warrenn Buffett titkárnője?

Obama egyik lehetséges republikánus kihívója, Mitt Romney épp kedden tette közzé tavalyi - vagyis 2010-ről szóló - adóbevallását és részleteket közölt idei - vagyis a 2011-re vonatkozó - várható nyilatkozatáról. Ezekből az derül ki, hogy a 2010-es és 2011-es években befolyt mintegy 45 millió dolláros jövedelem után Romney várhatóan kevesebb mint 14 százaléknyi adót fog fizetni. Ez jóval elmarad attól, amekkora arányú adót az amerikaiak nagy része fizet, és a különbség oka, hogy Romney jövedelme befektetésekből származik, nem pedig munkahelyi fizetésből. Bár nem valószínű, hogy Obama név szerint fogja említeni Romney-t, várhatóan utalni fog erre a különbségre. Sokatmondó, hogy a meghívottak között van Warren Buffett milliárdos titkárnője. Az ő személye azért érdekes, mert Buffett azzal érvel a gazdagok adókulcsának emelése mellett, hogy neki magának arányaiban kevesebb adót kell fizetnie, mint a titkárnőjének. Ennek nyomán kapta az adókulcs emelése a Buffett-szabály nevet.

03:51
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

A helyszín a törvényhozás

Az Unió helyzete című beszédet hagyományosan az év elején, január 20. körül mondja el az amerikai elnök a Kongresszusban, vagyis a törvényhozás tagjai előtt. A beszédre mindig reagál a másik párt - jelen esetben a republikánusok - képviselője is. Idén ez Mitch Daniels indianai kormányzó lesz, aki korábban fontolgatta, hogy indul az elnökválasztáson, de végül távol maradt a versenytől.

04:00
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Nagy taps a fejbe lőtt képviselőnek

Óriási taps fogadta a terembe érkező Gabrielle Giffords képviselőt, akit egy évvel ezelőtt fejbe lőtt egy ámokfutó. Giffords-nak sikerült felépülnie, de még vannak problémái a beszéddel. A képviselő épp néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy távozik a képviselőházból.

04:07
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Obama jattol és puszikat oszt

Obama megérkezett a terembe, kezet fog (férfiakkal) és arcon csókol (nőket), miközben zúg a taps. Széles mosoly van az arcán, több emberrel viccelődik. Leon Panettának odaszólt, hogy "jó munkát végeztél", bár nem teljesen világos, hogy mire utalt. Mindenkinél hosszabb ölelést kapott az elnöktől Gabrielle Giffords képviselő.

04:13
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Bin Laden és Irak

Obama azzal kezdte, hogy utalt az iraki szerepvállalás végére. Kijelentette azt is, két évtized után Oszama bin Laden "nem veszély az országra". Szerinte mindez és az afganisztáni erőfeszítések az amerikai hadsereg tagjainak elkötelezettségét bizonyítják. Szerinte ezt a példát kellene követni mindenkinek az országban.

04:18
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Rátért a lényegre

Hamar rá is tért az üzenetre: a fő kérdés most az, hogy megőrzik-e azt, amit a második világháború generációja épített fel. Szerinte akkor épült ki egy olyan ország, amelyben a családi háttértől függetlenül előre tudott lépni bárki. Most viszont az a kérdés, hogy lesz-e egy sikeres gazdag réteg, a többiek pedig leszakadnak, vagy sikerül ezt megállítani.

04:20
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Harcias hang

Az Unió állapota erősebb lett Obama szerint az általa kezdeményezett reformok - például a pénzügyi szektor felügyelete - révén. Kijelentette azonban azt is, hogy küzdeni fog minden olyan próbálkozás ellen, amely akadályozza ezeknek a folytatását. Ezt a harcias hangot nagy taps fogadta - feltehetően a demokrata széksorokból.

04:24
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Visszatérnek-e az álláshelyek?

Obama szerint javulnak a feltételek arra, hogy minél több olyan munkahely érkezzen vissza az Egyesült Államokba, amelyeket korábban a cégek külföldre telepítettek. Sorolt példákat a pozitív trendre, és utalt arra, hogy Kínában eközben egyre nehezebbé válnak a feltételek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy tenni kell annak érdekében, hogy ez a folyamat tartós legyen, ezért például át kell alakítani az adórendszert.

04:27
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Michelle Obama integet - fotó

Forrás: AFP

04:28
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

A cégek védelmét ígéri Obama

"Ha a pálya nem lejt, akkor Amerika mindig nyer" - mondta Obama, miután arról beszélt, hogy új intézkedésekkel fognak küzdeni a kereskedelmi szabályokat be nem tartó cégek és országok ellen.

04:32
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

A tanárok számítanak

Többet kell befektetni az oktatásba, mert "egy jó tanár menekülőutat jelenthet" a hátrányos helyzetű gyerekeknek. "A tanárok számítanak" - mondta az elnök, aki szerint egyrészt nem szabad őket bántani, másrészt viszont át kell alakítani a rendszert, és jutalmazni kell azokat az intézményeket, amelyek az átlagnál jobban végzik a munkájukat.

04:39
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz a bevándorlókkal?

Szóba hozza az illegális bevándorlás kérdését is. Azt mondta, hogy egyrészt ugyan szigorított a határőrizeten, másrészt viszont rendezni kellene azoknak az illegális bevándorlóknak a helyzetét, akik már itt élnek, és hozzájárulnak az ország sikerességéhez. Ezért arra szólítja a törvényhozást, hogy ha nincs is mód egy átfogó reformra, akkor legalább annak a lehetőségét teremtsék meg, hogy ezek az emberek állampolgárságot kaphassanak.

04:44
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Elég volt az olajcégek támogatásából

Megerősítette kiállását a zöld energiák állami támogatása mellett. Azt mondta, biztos vannak cégek, amelyek a támogatás ellenére is elbuknak, de ezek a befektetések akkor is kifizetődők hosszú távon. "Támogattuk az olajcégeket  egy évszázadon át. Ez elég volt" - fogalmazott az elnök, aki szerint most már új technológiák felé kell fordulni.

04:49
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Obama a pulpituson - fotó

Forrás: AFP

04:54
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

A tej mint olajszármazék

Ismét egy hangsúlyos kampánytéma: az állami szabályozás szerepe. Obama azt mndja, vannak ugyan olyan szabályok, amelyeket fel kell számolni (például volt egy olyan, amely a tejet olajszármazákként kezelte, és a tejcégeknek fizetniük kellett azért, hogy bizonyítsák, kezelni tudnak egy szivárgásos helyzetet), de szerinte van sok olyan kérdés, amelyben fontos a szabályozói szerep, és ezek nem rontják a szabad versenyt, hanem jobbá teszik azt.

04:57
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Előkerült Buffett titkárnője

És akkor eljött ez a pillanat is: Obama megemlítette Warren Bufett titkárnőjét, aki magasabb adókulccsal adózik, mint milliárdos főnöke. A tévén mutatták a nőt, aki egyetértően bólogatott, amikor az elnök arról beszélt, hogy nem szabad fenntartani ezt a helyzetet.

05:00
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Nem az irigység

Obama szerint nem az irigység miatt mondja azt sok amerikai, hogy a legvagyonosabbak fizessenek nagyobb arányú adót. Szerinte egyszerűen azért, mert tudják, hogy az ország nem engedheti meg magának az alacsonyabb adót, mert az vagy a hiányt növeli, vagy pedig másoknak - szegényebbeknek - kell zsebbe nyúlni, hogy a különbözetet kifizessék.

05:04
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Túl nagy a forróság Washingtonban

Csökkenteni kell a hőmérsékletet Washingtonban - javasolja Obama, aki ezzel a két politikai oldal közötti állandó háborúskodásra utal. "Demokrata vagyok. De hiszek abban, amit a republikánus Abraham Lincoln vallott: a kormánynak csak annyit kell tenni az emberekért, amit ők maguk nem tudnak megtenni, és ennél semmi többet"

05:07
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Most jön a külpolitika

Már nem sok van hátra, és most jön a külpolitika. Utalt az arab tavaszra, egyrészt megemlékezve Moammer Kadhafi bukásáról, és figyelmeztetve Szíriát, hogy a változások nem fordíthatók vissza.

05:09
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Irán esetében minden opció nyitott

Iránról azt mondta, hogy egyrészt soha nem látott szankciók szorításában van az ország. Megerősítette, hogy minden opció - bár nem mondta ki, de nyilván a katonai is - nyitott annak érdekében, hogy megakadályozzák az iráni atomfegyver megalkotását. Hozzátette azonban, hogy hisz a békés megoldásban.

05:11
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

Amerika "nem hanyatlik"

Obama szerint bárki bármit is mond arról, hogy Amerika hanyatlik, nem tudja, hogy miről beszél. De hozzátette: "Igen, a világ változik. Nem tudunk minden eseményt kontrollálni"

05:17
január 25, 2012
Vágólapra másolva!

A kommandósok zászlója

Az egyik legkedvesebb tárgya az a zászló, amelyet az Oszama bin Ladent megölő kommandósok vittek magukkal az akcióra. A zászlót aláírta az egység minden tagja, és Obama szerint nem számított, hogy ki demokrata vagy republikánus köztük. Szerinte ez a példa az ország számára is, hogy csak akkor lesz sikeres, ha van összefogás. Ezzel az üzenettel fejezte be a beszédet az elnök.